woensdag, december 7, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesNOG VEILIGER VOOR FIETSERS

NOG VEILIGER VOOR FIETSERS

Verkeer en de reglementering daaromtrent op Spaans grondgebied is een nationale materie en daarom zijn de Spaanse verkeersregels ook op de Canarische Eilanden van kracht. Als DGT (Dirección General de Tráfico) een beslissing neemt om het verkeer veiliger te maken, dan geldt dat voor iedereen en overal.
Om meer veiligheid te bieden aan fietsers is er extra regel toegevoegd om de veiligheid van de fietser te verhogen.

In 2020 kwamen 36 fietsers om het leven bij verkeersongevallen en dit is slechts 10% minder dan het jaar ervoor. Dit is de verkeersgroep waarin het ongevallencijfer het minst daalde in vergelijking met de cijfers van het voorgaande jaar.
2019 was het eerste jaar in de Spaanse geschiedenis waarin meer voetgangers en bestuurders van tweewielers omkwamen bij verkeersongevallen dan automobilisten, wat aantoont dat deze groep zeer kwetsbaar is.

Het volstaat het niet langer om bij het inhalen van een fietser (of een groep fietsers) een zijdelingse afstand van ten minste 1,5 meter in acht te nemen. Daar bovenop eerst snelheid verminderd worden om daarna de fietsers of fietsgroep in te halen. De snelheid van het voertuig moet minimum 20 km/u lager liggen dan de toegelaten maximumsnelheid op deze weg. Als een autobestuurder een fietsers wil voorbijsteken op een secundaire weg waar de maximumsnelheid 70 km/h bedraagt mag het voorbijstekende voertuig niet sneller rijden dan 50 kilometer per uur.
De onmiddellijke aanleiding van deze maatregels is het aanzuigeffect dat exponentieel vergroot als het snelheidsverschil toeneemt en daardoor een extra gevaar oplevert.

Bovendien mag een automobilist die een fietser of een groep fietsers inhaalt een volle witte lijn gedeeltelijk of geheel overschrijden, op voorwaarde dat er geen hinder of gevaarlijke situaties ontstaan voor het tegenliggend verkeer.  

Het niet naleven van deze regel zal worden beschouwd als een ernstige inbreuk op het Reglamento General de Circulación (RGC) en zal deze overtreding worden bestraft met een boete van 200 euro.
Fietsers inhalen op zodanige wijze dat ze in gevaar worden gebracht of worden gehinderd of zonder de minimumafstand van 1,5 meter in acht te nemen, kost zes strafpunten op het rijbewijs.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOUWPLANNEN

CANARISCH DUEL