dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogNOG GROTERE REISKORTINGEN
spot_img

NOG GROTERE REISKORTINGEN

ARTIKEL 08-05-2017
Iedere inwoner van een Spaans overzees gebied die zich binnen de Spaanse landsgrenzen wil verplaatsen krijgt een bevallige korting op de ticketprijzen van de vliegtuig- en/of de ferrymaatschappij. Inwoners van de Canarische Eilanden, de Balearen en van overzeese enclaves zoals Ceuta en Melilla worden door de overheid gesubsidieerd voor hun verplaatsingsgedrag. Een van de tegemoetkomingen is de reductie op de prijzen van verplaatsingen met de ferry en met het vliegtuig, van en naar het Spaanse vasteland en tussen de eilanden onderling. Dat stond reeds in de wet Anexo I del Real Decreto 1316/2001.

De subsidiëring van het reisgedrag van inwoners uit overzeese gebieden bestaat uit een korting op de nettoprijs van een reisticket. Daardoor krijgt een resident tot 50% korting op alle vliegverbindingen binnen het Spaanse grondgebied, tot 30% op ferryboten, tot 50% op de prijs van de kabelbaan naar de Pico del Teide, tot 40% in attractieparken, tot 35% in bepaalde ondergrondse parkings en zo zijn er nog een aantal fiscale voordelen te halen. Iedereen die in deze gebieden woont, inclusief de buitenlandse residenten afkomstig uit de Europese Unie (+ Zwitserland en IJsland) kunnen aldus genieten van een flinke reductie, al was het maar om even over te steken naar een van de buureilanden.
Een ontzettende vaststelling is dat Canarische onderdanen acht maal meer betalen voor hun mobiliteit dan hun landgenoten op het vasteland en dit is discriminerend, dixit de eminenties.

Er zijn reeds langer gesprekken gevoerd tussen de Canarische regering en de Spaanse overheid om deze kortingen te verhogen om de eilandbewoners nog goedkoper te laten reizen over zee en in de lucht tussen de verschillende Canarische deelgebieden. Vooral de partij Nueva Canarias heeft aan de kar getrokken om de reiskortingen tussen de verschillende Canarische eilanden te verhogen tot 75%.
Román Rodríguez, de voorzitter mag de pluim op zijn hoed zetten want hij zorgde in de tweede gespreksronde reeds voor een succesvolle overeenkomst met Mariano Rajoy waarmee hij samen zat in Madrid. Rodríguez noemt het zelf een historisch akkoord.

De prijs van een ticket voor een resident wordt door deze wetsgoedkeuring spotgoedkoop. Slechts 25% van de werkelijke prijs zal moeten worden betaald door ingezetenen om te reizen met de ferry of met het vliegtuig tussen de verschillende Canarische Eilanden, de overige 75% wordt betaald door de overheid. Voor de verplaatsingen naar het Iberisch schiereiland is deze goedkeuring nog niet van toepassing, dit kan nog even op zich laten wachten.

Op 28 juni 2017 werd een droom werkelijkheid en worden alle residenten die inschepen via het SARA-systeem automatisch de korting toegekend. SARA staat voor Sis­tema de Acre­di­ta­ción de Resi­den­cia Auto­má­tico of vrij vertaald, een systeem dat de kortingen automatisch toewijst aan alle reizigers die resident zijn. Gedaan met heen en weer geloop, gedaan met A4-tjes die je nauwelijks in je portefeuille kan opbergen. Of toch bijna!
SARA wordt gebruikt door reisbureaus, door bookingsites op het internet, door luchtvaartmaatschappijen en door rederijen om te verifiëren of jij als passagier recht hebt om deze korting te ontvangen. Kortom; iedereen die een transportticket koopt wordt door de SARA-molen gedraaid.

Hierdoor kan het zijn dat een vlucht of een bootreis slechts 5 euro gaat kosten. Gezien het feit dat dit wel zeer aantrekkelijke prijzen zijn voor de eilandbewoners verwachten de regionale autoriteiten dat er een flinke mobiliteitstoename op gang zal komen. Ook Nederlanders en Belgen die op Tenerife wonen genieten van dit fiscaal reisvoordeel.

De overeenkomst is niet alleen goed voor de reiziger maar ook voor de economie. Ook het goederenvervoer tussen de eilanden wordt door de gemaakte overeenkomst goedkoper en dat zal zich reflecteren op de verkoopprijzen van de koopwaren.
Hier is enkel maar goed nieuws te rapen. Niet voor de toerist, wel voor alle ingezetenen.


UPDATE 13-07-2018
We naderen het eindstation, straks kan iedereen afstappen. Een retorische vergelijking om het heuglijke nieuws aan te kondigen dat op zaterdag 14 juli 2018 de korting van 75% officieel wordt gegeven aan iedere inwoner van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla die straks of later naar het Spaanse vasteland wil afreizen.
De goedkeuring van deze overeenkomst vindt plaats in de eerste ministerraad na de publicatie van de algemene staatsbegroting in het BOE (Boletín Oficial del Estado), zeg maar het Spaanse Staatsblad.
Iedere resident die zich met de boot of met het vliegtuig naar het Iberisch schiereiland wil begeven zal slechts 25% van de officiële ticketprijs moeten betalen. Driekwart van de reisprijs wordt gesubsidieerd door de nationale Spaanse regering.
Eindelijk, na veel vallen en opstaan …!


UPDATE 03-07-2018
Ik denk dat we hier uiterst voorzichtig moeten omspringen met data en periodes. De korting van 75% start in principe in juli 2018. Maar het akkoord is geen agendapunt op de volgende Ministerraad die vrijdag plaatsvindt. Dit zal op een later tijdstip (lees: een andere Ministerraad) worden besproken.
Het voorstel van Ábalos is, dat de overeenkomst tijdens een kabinetsbijeenkomst wordt goedgekeurd en onmiddellijk in werking treedt. Vervolgens zou een koninklijk besluit worden uitgevaardigd dat het percentage van de bonus in de wet zou wijzigen.
Nu wordt de vraag gesteld hoe lang de wetswijziging op zich zal doen wachten.
Van een korting toewijzen met terugwerkende kracht naar 1 juli horen wij plotseling niets meer.
De voorzitter van de regering van de Canarische eilanden, Fernando Clavijo, en de presidente van de Balearen, Cristina Armengol, hebben vanmorgen José Luis Ábalos,beloofd dat de korting van 75% op reizen naar het schiereiland in juli in werking zal treden.
Nu kijken wie aan het langste einde zal trekken…!!


UPDATE 27-06-2018
De minister van Openbare Werken, José Luis Ábalos, heeft meegedeeld dat de toepassing van de korting van 75 procent op de vlieg- en boottickets tussen de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla en het Iberisch schiereiland voor de bewoners minimaal zes maanden op zich zal laten wachten.

De reden is dat deze korting moet goedgekeurd worden én gepubliceerd zijn in het Spaanse Staatsblad of Boletín Oficial del Estado (BOE) alvorens het van kracht wordt.
De politieke verantwoordelijke en gedeputeerde persoon van de Coalición Canaria, die de kortingen graag voor de zomerperiode wilde doordrukken had daarvoor een goede reden. Duizenden Canarios willen deze zomer hun verlof doorbrengen met vrienden of familie op het Spaanse vasteland en hebben gerekend op deze extra korting.
Ook de vraag om ‘met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2018’ heeft niet mogen baten.
Wij wachten ongeduldig op 1 januari 2019.


UPDATE 16-06-2018
De korting op de reistickets van en naar het vasteland wordt eind juni 2018 gegeven.

Román Rodríguez verwacht dat de algemene staatsbegroting (Presupuestos Generales del Estado of PGE), de bonus van 75 procent voor het de overtocht per schip en per vliegtuig rond eind juni wordt goedgekeurd.

Román Rodríguez, die in de Senaat het algemeen belang van de Canarische Eilanden heeft verdedigd en ook heeft meegewerkt aan de oorspronkelijk door het Congres goedgekeurde ontwerpbegroting, heeft bevestigd dat de PGE rond 30 juni in werking zal treden.
De toepassing van de 75% korting voor vlieg- en boottickets naar het schiereiland zal voor inwoners onmiddellijk van toepassing zijn, zoals dit ook vorig jaar gebeurde met de reiskorting van 75% die gegeven werd voor reizen tussen de eilanden.


 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Dag Guy, Hoe moet ik precies tewerk gaan om voor de eerste keer met mijn groene NIE een vliegtuigreis te boeken en de korting te krijgen, liefst online. Bedankt Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img