zondag, juni 16, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWS UIT TENERIFE 286
spot_img

NIEUWS UIT TENERIFE 286

Een wekelijks nieuwsoverzicht in het Nederlands die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles wordt verwoord. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** De Canarische regering heeft ingestemd met een uitdrukkelijk rookverbod op de openbare weg omdat zij niet inziet hoe de naleving van de veiligheidsafstand in dergelijke situaties kan worden gegarandeerd en heeft dit gepubliceerd in het Canarische Staatblad/Staatscourant, het Boletín Oficial de Canarias (BOC); de publicatie, die afkomstig is van het hoogste bestuursorgaan, is een nieuwe aanpassing van de opgelegde maatregelen die een einde moeten maken aan de picareske manier waarop sommige burgers de afstandsregel omzeilden waarop tot voor kort een rechtsvacuüm bestond.

** Na maanden van onzekerheid en na tientallen aankondigingen van alternatieve data heeft het gemeentebestuur van Santa Cruz de knoop doorgehakt en het hoofd gebogen naar aanleiding van de huidige COVID-19-toestand om met de definitieve beslissing te komen dat er in 2021 geen traditionele carnavalsviering wordt georganiseerd in de hoofdstad; toch zal er iets moeten worden georganiseerd om de vlam van het festival in leven te houden alsook om eraan te herinneren dat Santa Cruz, na Rio de Janeiro, wereldleider is op vlak van het carnavalsgebeuren en daarom vragen de organisatoren hulp aan de carnavalsgroeperingen om te helpen zoeken naar alternatieve en veilige audiovisuele activiteiten.

** De boorwerken aan de met zijn 5,1 kilometer de langste tunnel op de Canarische Eilanden zijn gestart met als doel om in 32 maanden tijd het noorden en het zuiden van het eiland te verbinden via de Erjos-tunnel, die wordt gegraven op een diepte van 30 meter en waaraan een prijskaartje hangt van 240 miljoen euro; een 70-tal werknemers, waarvan 27 gespecialiseerd in tunnelbouw, zullen in drie ploegen een 24-uurdienst verzekeren om gemiddeld vier meter per dag vooruit te komen in elk van de vier tunnelmonden en daarvoor beschikken ze over een dozijn gespecialiseerde machines, zoals de zogenaamde jumbo-robots en voertuigen die de boorgaten klaarmaken voor de explosies die de ondergrond moeten losmaken.

** Marktkramers van de tweedehandsmarkt in Santa Cruz zijn wanhopig en hopen dat het gemeentebestuur snel de goedkeuring ontvangt van de Canarische regering over het zelfbeschermingsplan die eerder werd overgemaakt aan de eilandregering om de verkopers van de vlooienmarkt in Santa Cruz, na tien maanden afwezigheid, hun gebruikelijke plaats terug te kunnen geven om hun activiteiten opnieuw uit te oefenen; bijna duizend gezinnen zijn afhankelijk van de toelating en het leed zou reeds voor een deel worden gelenigd met een beperkte deelname van het aantal kramen, zoals bijvoorbeeld 250 in plaats van de eerdere 500 standjes.

** Een hulpmiddel om de bezetting van de tram in realtime te kennen is een nieuwe tool, die reeds operationeel is op de website TranviaOnline en in de applicatie Ten+móvil, waarbij door middel van grafieken en tekst, het percentage reizigers wordt getoond die door elke tram wordt vervoerd op het moment van de consultatie; zodra de gebruiker toegang heeft tot de applicatie, kan een halte worden gekozen waarvoor het scherm de resterende tijd tot de aankomst van de volgende tram aangeeft, evenals de realtime bezettingsgraad (maximum 66%) op elke tram.

** De Raad van Bestuur van de eilandregering heeft gedurende de laatste zitting een plan goedgekeurd voor het overheidsbedrijf Gesplan waardoor onderhoud, bewaking, controle en informatieve taken kunnen worden uitgevoerd in de natuurgebieden in het zuiden van Tenerife, waar eerder illegale bezettingen werden ontruimd; voor deze opdracht is een budget voorzien van 39.129,45 euro voor het inhuren van zes gespecialiseerde milieu-agenten die verschillende taken zullen uitvoeren met betrekking tot de netheid van deze gebieden en het uitoefenen van controles op deze locaties.

** Hoogwater en vooral springtij brengen de blauwe draak naar waterplassen in de kustgebieden van Zuid-Tenerife, een drijvende zeenaaktslak die straalt van schoonheid, maar waarvan de steken ernstige verwondingen kunnen veroorzaken; de zilverblauwe kleuren maken de verschijning van de twee tot zes centimeter grote drijvende slak sympathiek en aantrekkelijk, maar dat is enkel bedrog want achter de blauwe draak schuilt een gevaarlijk dier dat dodelijk is voor de mens en voor andere zeedieren en bij aanraking ervan ernstige netelroos veroorzaakt die volgens deskundigen kan leiden tot bewusteloosheid en bij zwempartijen tot een verdrinkingsdood.

** De uitzetting van een dertigtal mensen uit het winkelcentrum Los Tarajales en de aanwezigheid van daklozen in Los Cristianos maken de armoede nog meer zichtbaar middenin de toeristische crisis omdat het probleem wordt verplaatst naar de stranden en naar de centrale gemeentelijke gebieden; daklozen en migranten zwerven door de straten en pleinen of nestelen zich in een hoekje in de nabijheid van hotels of commerciële centra en deze situatie gaat ontegensprekelijk samen met de illegale nederzettingen die eerder werden ontmanteld in La Caleta (Arico) en in Los Abrigos (Arona), waardoor de straat een negatief beeld wordt opgespeld.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KLACHTEN BIJ AANKOOP

DE HOP OP TENERIFE

spot_img