vrijdag, juni 14, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWS UIT TENERIFE 284
spot_img

NIEUWS UIT TENERIFE 284

Een wekelijks nieuwsoverzicht in het Nederlands die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** Het marineschip Tofiño werkt de nautische cartografie van de kusten van de Canarische Eilanden bij en vaart tot 15 december rond Gran Canaria, Tenerife en La Gomera om hydrografische, oceanografische en geodetische werkzaamheden uit te voeren; het schip beschikt over technologie die de zeebodem helemaal in kaart brengt, evenals hulpverleningsboten, hydrografische boten die over een mobiele multibeam beschikken die het werk aanvullen in gebieden waar het minder diep is en waar de Tofiño om veiligheidsredenen niet kan komen.

** Elk jaar stelt Brigitte Gypen de Walk for Live/Carrera por la Vida voor in het zuiden van Tenerife, een wandelevenement dat elk jaar duizenden deelnemers aantrekt om in Arona en Adeje mee te stappen voor het goede doel, maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid waardoor er een semi-digitale versie moest komen voor de wandeling tegen borstkanker; op zondag 27 september is het de laatste kans om de fondsen te werven die nodig zijn voor de stichting om de activiteiten te handhaven in het midden van een pandemie, die het gezondheidsprobleem van borstkanker nog moeilijker maakt en daarom wordt gevraagd om in te schrijven op www.carreraporlavida.org.

** Het rode verkeerslicht dat door de Spaanse overheid werd geactiveerd voor Tenerife, La Gomera, Fuerteventura en Gran Canaria door de heropleving van het COVID-19-virus verplicht de bevolking om specifieke maatregelen op te volgen en net als Gran Canaria, Fuerteventura en La Gomera, moet Tenerife nu ook voldoen aan twee weken van strengere beperkingen om de toename van infecties in te dammen; deze activatie heeft niets te maken met de reisadviezen die buitenlandse regeringen aan hun burgers aanbevelen, zo volgen toeristen uit de Lage Landen best het reisadvies van hun respectievelijke regeringen en daarin staat dat het absoluut niet verboden is om naar Tenerife af te reizen.

** De herberg voor bergbeklimmers in het Parque Nacional del Teide die was gelegen in de buurt van Llano de Ucanca, en in 1965 in concessie werd gegeven aan de Club Deportivo Grupo Montañero de Tenerife om bergtoeristen onder te brengen, is afgebroken en de omgeving werd na de sloop terug in ere hersteld, zoals dit in een natuurgebied moet zijn; de sloopwerkzaamheden begonnen eind juli en twee maanden later is de overheid erin geslaagd om de omgeving terug in een situatie te brengen die zo dicht mogelijk bij de natuur en het milieu aanleunt en daarvoor werd de verdedigingsmuur op de weg gerestaureerd en werden er beschermde aanplantingen gedaan omdat er in het gebied herbivoren (moeflons en konijnen) voorkomen die azen op vers groen.

** Op 26 juni gaf het departement Costas, dat verantwoordelijk is voor de kustgebieden, na protest van twee activisten die 12 dagen lang op twee bouwkranen hebben geprotesteerd, opdracht de werken te verzegelen van een hotelcomplex in opbouw; in de afgelopen weken hebben leden van de milieuvereniging Salvar La Tejita activiteiten opgespoord en geregistreerd die verband lijken te hebben met bouwwerkzaamheden waarvoor de rechtbank het bouwbedrijf geen toelating gaf, een graafmachine die aarde verlegt, arbeiders die materieel en apparatuur verplaatsen en twee werfkranen die actief zijn kunnen niet gerekend worden onder de noemer onderhoudswerkzaamheden.

** Sedert 1996 probeerden duizenden bootvluchtelingen de Canarische Eilanden als een tussenstop te gebruiken om Europa te bereiken en volgens de beschikbare gegevens zouden tussen 1994 en 2020, ruim 100.000 immigranten naar de Canarische Eilanden gevlucht zijn; in het crisisjaar 2006 kwamen 31.678 mannen, vrouwen en kinderen naar de eilanden in gammele bootjes en velen hebben daarbij het leven gelaten, gebruik makend van vooral cayucos, dewelke wel 20 meter lang zijn, veel meer capaciteit hebben dan een patera, en 40 tot 110 vluchtelingen kunnen vervoeren over een grotere afstand.

** De druivenoogst viel nog nooit zo vroeg in het jaar, in het noorden van Tenerife is de pluk begonnen op het einde van de maand juli, ruim één maand vroeger dan normaal en daardoor zullen de smaak en de kwaliteit van de druiven optimaal zijn en is de verwachting dat het atypische jaar 2020 enkele uitstekende wijnen zal opleveren; bronnen bij de Regulerende Raad van Denominación de Origen ‘Valle de La Orotava’ bevestigen een productie die vergelijkbaar is met die van 2017 en 2018, en dat die tussen de 700.000 en 800.000 kilo druiven zal opleveren en dit is vooral beter dan het wijnjaar 2019 waarin de productie daalde met ongeveer 40 procent voor de witte druiven en 11 procent voor de rode druiven.

** De Partido Popular eist dat de eilandregering een actieve rol gaat spelen bij het bevorderen van de aanleg van een derde rijstrook tussen San Isidro (Granadilla de Abona) en Playa de Las Americas omdat deze infrastructuur zeer belangrijk is voor de mobiliteit op het eiland, en voornamelijk voor het zuidelijke gebied; toen de TF-1 in de jaren ’90 werd vernieuwd tot in Adeje kwamen er twee miljoen toeristen naar Tenerife terwijl dit nu – de coronatoestanden niet meegerekend – drie keer zoveel is en meteen de reden waarom de regering een derde rijvak moet voorzien op het bewuste traject.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

5 REACTIES

 1. Dag Guy,

  Ik kocht je laatste boek over Tenbel. Interessant boek.
  Toch was ik teleurgesteld, ik had gehoopt meer foto’s de gloriejaren te zien.
  Is het geen idee om een nostalgisch foto-boek uit te geven? Ik woon in Maravilla, en er zijn nog vele Belgen van de eerste jaren die foto’s bezitten. De verhalen van hoe het vroeger was worden dikwijls verteld. Binnenkort is deze generatie er niet meer…Nu beeldmateriaal bijeensprokkelen is nog mogelijk. Vriendelijke groet, Gerda vdKerken

 2. Goeiemorgen,

  Kan je mij helpen,ik zoek wandelaars om mee op stap te gaan?
  Ik ben in Tenerife van 14 october tot 28 november.

 3. Guy,
  zelf heb ik nog vele documenten van mijn overleden oom en tante over ten bel geërfd.
  Heb nog copies van de aankoopacte en de verkavelingsvoorwaarden van de gronden van ten bel, alsook rechtsspraak van eigenaars tegen Huyghe enz.
  Indien interesse laat het dan weten. Ik vertoef in Tenerife vanaf 10/08/2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

RECHTBANKEN

ZALIG GOLFEN

NAZORG OP TENERIFE

spot_img