zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWJAAR OM MIDDERNACHT
spot_img

NIEUWJAAR OM MIDDERNACHT

Hoe de overgang van het voorbije jaar naar het nieuwe jaar in Spanje, en dus ook op de Canarische Eilanden wordt gevierd, hebben we uitvoerig beschreven in het artikel ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF. Op elke klokslag wordt één druif in de mond gestopt. Één druif voor elke maand. Las doce campanadas – de twaalf klokslagen – worden als een traditionele waarde beleefd. Nieuwjaar om middernacht en de twaalf druiven moeten resulteren in geluk en voorspoed dat het nieuwe jaar brengen moet.

Ook dit jaar worden de rituelen en de rechtstreekse uitzending – eerst op de nationale TVE, een uurtje later op de regionale TV Canarias – in elke huiskamer gevolgd. Wij verwelkomen het nieuwe jaar telkens met traditionele waarden, dit jaar komen daar enkele nieuwigheden bij. De Campanadas 2024 op de Canarische Eilanden is het laatste en grootste evenement van het jaar 2023 dat in één adem het nieuwe jaar verwelkomt. 

Op televisie

De Canarische archipel, met één uur verschil bij Spanje en een groot deel van Europa, bereidt zich voor om het nieuwe jaar te verwelkomen. Dit zijn de rituelen en de gebruiken die Tinerfeños uitvoeren op de overgang van oudjaar naar nieuwjaar om middernacht.

Oudejaarsavond is een belangrijk moment voor familie en vrienden. Het is gebruikelijk om samen te komen om afscheid te nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar op de best mogelijke manier te beginnen. En natuurlijk zijn de Canarische Eilanden een van de beste plekken om de overgang te vieren, denk maar aan de klimatologische omstandigheden. 

De uitzending Las Campanadas op de Canarische Eilanden kan worden gevolgd op de nationale RTVE en op de regionale Canarische RTVC. Guía de Isora komt prominent in beeld in de uitzending die wordt gepresenteerd door Wendy Fuentes, Dani Calero, Elvis Sanfiel en Eloísa González. De klokken van de kerk Nuestra Señora de La Luz zullen het tempo aangeven waarop we de druiven naar onze mond moeten brengen.

Rituelen 

Het eten van de 12 druiven
Verreweg de meest diepgewortelde traditie. Hoewel het in de loop der jaren is geëvolueerd: niet iedereen stopt op een aangegeven tempo 12 druiven in de mond. Alleen al om praktische redenen, omdat je snel de mond vol hebt en je je kunt verslikken, of omwille van de smaak. Er zijn alternatieven zoals gekleurde gesuikerde snoepjes (jelly beans), olijven, gedroogd fruit of schapjes mandarijnen. Doordat de vraag naar twaalf geluksdruiven in blik elk jaar toeneemt, gaat de prijs de hoogte in. Dit jaar is de prijs met de helft duurder geworden.

Draag rode kleren
De kleur rood staat synoniem voor geluk, succes en voorspoed. Dit alles komt overeen met een aantal verzoeken voor het nieuwe jaar. Steeds meer volgelingen willen een of ander rood kledingstuk dragen (meestal ondergoed) op de laatste avond van het jaar en de eerste uren van het nieuwe jaar. 

Schrijf je wensen op en verbrand ze
Minuten voor de klok 12 keer slaat, neem je papier en pen en schrijf je in totaal drie wensen op voor het nieuwe jaar. De traditie gebiedt dat je het briefje op de grond legt en er met je rechtervoet moet op gaan staan terwijl je de druiven eet. Daarna moet het wensbriefje snel worden verbrand zodat de wensen allemaal uitkomen. 

Open de ramen
Laat de slechte geesten buiten en begin het jaar met een frisse start. Ook al is dit een tijd van het jaar waarin een frisse (!) lucht (18 °C) de nacht doordringt. Het openen van het raam gedurende een paar minuten vóór middernacht helpt om de aura van het huis te reinigen. 

Proosten met een gouden voorwerp
Een van de tradities die steeds minder wordt uitgevoerd is om in het kersverse nieuwe jaar met familie en vrienden te proosten met een glas cava waarin een gouden voorwerp, bijvoorbeeld een gouden ring, in het glas is gelegd. Dit staat synoniem voor geluk. Althans, dat zeggen ze. Nieuwjaar om middernacht heeft steeds iets magisch.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEEL PARKEERBOETES

VERBODEN VOOR PAARDEN

spot_img