vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE WET VAKANTIEVERHUUR
spot_img

NIEUWE WET VAKANTIEVERHUUR

Nieuwe wet vakantieverhuur – De regering van de Canarische Eilanden plant een nieuwe wet voor toeristische verhuur zonder belastingen voor eigenaars of zonder duidelijke omschrijvende beperkingen. Daarmee reageert de overheid op voorstellen van burgers en burgerplatformen voor de toekomstige regelgeving en legt het de basis voor wetgeving die niet zozeer gaat over het beperken van het aantal vakantiewoningen, maar over het ordenen van hun locatie en compatibiliteit.

Het Ministerie van Toerisme, Industrie en Handel van de regering van de Canarische Eilanden heeft heel duidelijk gecommuniceerd: de wet, een ontwerp die naar verwachting over iets meer dan een week wordt gepubliceerd, bevat geen exclusieve belastingen voor eigenaars van toeristische appartementen, en ook geen bepalingen in verband met maximumtijden voor verhuuractiviteiten of expliciete verboden.

Overleg

De nieuwe wet vakantieverhuur is bedoeld om de schade te voorkomen die wordt veroorzaakt door gentrificatie en toerisme op de Canarische Eilanden, waar volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) 4,08% van het onroerend goed wordt gebruikt voor toeristische doeleinden, het hoogste percentage in Spanje. Deze waarde varieert per plaats. In Yaiza (Lanzarote) bijvoorbeeld zijn vakantiewoningen goed voor 21,46% van het totale aantal woningen, terwijl ze in La Victoria de Acentejo (Tenerife) nauwelijks 0,67% vertegenwoordigen.

Het Ministerie voor Toerisme zegt dat het wetsvoorstel er is gekomen na advies van ruim 5.000 burgers en groepen die betrokken zijn bij de verhuur van vakantiestekjes. Daarin staat dat de stadsplanning gebaseerd moet zijn op duurzaamheidsindicatoren en de grenzen van lange termijnverhuur naar toerisme afhankelijk moet zijn van het residentieel gebruik en van het niveau van menselijke of toeristische druk. Nogal summier, denken wij dan!

Geen Portugees model

Dit moet volgens de Consejería zorgen voor evenwicht in het territoriale en stedelijke planningsmodel van de eilanden in overeenstemming met de vereisten van sociale, culturele, economische en ecologische duurzaamheid die niet worden gedefinieerd. De Executive spreekt niet over verbodsbepalingen. Ze zegt dat deze geen zin hebben als het erom gaat de noodzakelijke en onmisbare economische ontwikkeling te verzoenen met de andere vereisten. Dit is relevant omdat het de bedoeling van de wet is om om de verschillende vormen van landgebruik op een passende manier met elkaar in overeenstemming te brengen door middel van stedenbouwkundige instrumenten.

Een van de voorstellen van de geraadpleegde burgers en dito organen is om vergunningen voor vakantiehuisjes te beperken tot een bepaalde periode, zoals onlangs goedgekeurd door de Portugese regering, die een periode van vijf jaar heeft opgelegd voor vakantiehuisjes vanaf 2030. Maar het Directoraat-Generaal voor Toerisme Planning, Opleiding en Promotie van de regering van de Canarische Eilanden gaat niet in deze richting. Zij zijn van mening dat dit model alleen geschikt zou zijn wanneer dit gerechtvaardigd wordt door de schaarste van natuurlijke hulpbronnen of ondubbelzinnige technische belemmeringen. Dit is volgens de tekst in geen van de 88 gemeenten op de Canarische Eilanden het geval.

Onroerende voorheffing

Vandaar de ruwe samenvatting van de verordening: Het is niet zozeer een kwestie van het beperken van het aantal vakantiehuizen als wel van het ordenen van hun locatie en compatibiliteit, wat ongetwijfeld zal resulteren in het beperken van hun vestiging, zoals gebeurt met elk ander type commerciële en industriële activiteiten die moeten worden aangepast aan de bepalingen van de stedenbouwkundige en sociale planning.
Toerisme reageert hiermee op de populaire voorstellen die pleiten voor meer controle op illegale toeristische appartementen, die niet de vereiste vergunning hebben.

Er komt ook geen maximumaantal vakantiewoningen per natuurlijke of rechtspersoon. De prijzen van deze verhuur worden niet gereguleerd. Er zullen ook geen exclusieve belastingen of heffingen worden opgelegd aan de eigenaars van dit soort woningen, aangezien deze kwestie op een globale manier moet worden behandeld in de belastingwetgeving. De onroerende voorheffing zal echter anders worden geregeld voor degenen die wooneenheden voor toeristische doeleinden gebruiken.

Beperkingen nieuwbouw

Een belangrijk aspect die de nieuwe wet vakantieverhuur zal aanpakken, is het verbod op de bouw van nieuwe gebouwen die uitsluitend bestemd zijn voor vakantiewoningen en de noodzaak dat een huis eerder als woonhuis moet worden gebruikt. De wet moet aanmanen om te focussen op producten met een hoge toegevoegde waarde en niet op minimale kwaliteit. Hiertoe zal de wet een periodieke evaluatie ondergaan om modaliteiten en categorieën vast te stellen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TAJAO IS WERELDKAMPIOEN

EL MÉDANO OMGETOVERD

WAAROM TENERIFE?

spot_img