donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE WET STROOIT TWIJFELS
spot_img

NIEUWE WET STROOIT TWIJFELS

Op 30 maart 2021 verscheen er een nieuwe wet in het Spaanse Staatsblad/Staatscourant BOLLETÍN OFICIAL DEL ESTADO (BOE) – Sec. I. Pág. 35952 – betreffende de aanhoudende dringende maatregelen inzake preventie, beheersing en coördinatie van de coronapandemie om het hoofd te bieden tegen het COVID-19-virus. Een aantal krantenartikelen hebben het startschot gegeven aan de sociale media van campagnes waarin twijfels worden gezaaid en waardoor bij velen het hoofd op hol is geslagen.

In de desbetreffende wet beschrijven artikelen 6 tot en met 16 in hoofdstuk II de handhaving van bepaalde preventie- en hygiënemaatregelen beschreven, zoals het verplichte gebruik van maskers op de openbare weg, in de open lucht en in besloten ruimten voor openbaar gebruik of voor het publiek toegankelijk, alsmede voor in het vervoer.

Wij citeren.
HOOFDSTUK II Preventie en hygiënische maatregelen
Artikel 6. Verplicht gebruik van maskers.
1. Personen van zes jaar en ouder zijn verplicht mondmaskers te dragen in de volgende gevallen:
a) Op de openbare weg, in de open lucht en in elke besloten ruimte voor openbaar gebruik of toegankelijk voor het publiek.
b) Bij het vervoer in de lucht, over zee, in de bus of met de trein alsmede in het openbaar en aanvullend particulier personenvervoer in voertuigen met ten hoogste negen zitplaatsen, de bestuurder inbegrepen, indien de inzittenden van de personenvoertuigen niet samenwonen in eenzelfde huishouden. Voor passagiers op schepen en boten is het gebruik van maskers niet nodig wanneer zij zich in hun hutten bevinden.
2. De in de vorige alinea vervatte verplichtingen zijn niet van toepassing op personen die aan een ziekte lijden of ademhalingsmoeilijkheden ondervinden die door het gebruik van het masker kunnen worden verergerd, of die wegens hun handicap of afhankelijkheid niet zelfstandig het masker kunnen afnemen, of die gedragsstoornissen vertonen die het gebruik van het masker onuitvoerbaar maken.
Het is evenmin vereist bij individuele buitensport, in geval van overmacht of noodtoestand of wanneer het gebruik van het masker, gezien de aard van de activiteiten, volgens de aanwijzingen van de gezondheidsautoriteiten onverenigbaar is.
3. De verkoop per eenheid van chirurgische maskers die niet individueel zijn verpakt, mag alleen plaatsvinden in apotheken die adequate hygiënische omstandigheden garanderen die de kwaliteit van het product waarborgen.
Einde citaat.

We concluderen dat er geen masker moet gedragen worden bij het uitoefenen van een individuele buitensport. Wie consumeert zet het masker best, ook als je gaat zwemmen.
Wij lezen in het decreet geen enkele verplichting tot het dragen van een mondkapje als je ligt te zonnen. Zonnen en het dragen van een mondmasker zijn onverenigbaar. Meer zelfs, officiële Canarische richtlijnen vragen een mondmasker te dragen op het strand, uitgezonderd als je ineen eigen bubbel ligt (maximum vier personen), met de inachtneming van de anderhalve meter veiligheidsafstand en als je je verplaatst over het strand (niet om te gaan zwemmen).

Nog even wachten op de publicatie van de aangepaste wet over deze materie in het BOLETÍN OFICIAL DE CANARIAS (BOC), dan pas kunnen we ons ter zake volledig uitspreken en de dubbelzinnigheden uitsluiten.

Wie de Spaanse wet wil lezen, kan dit HIER doen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

LENTE OP HET EILAND

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KLEINE POTJES

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img