zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE WET HUISDIEREN
spot_img

NIEUWE WET HUISDIEREN

Op vrijdag 29 september 2023 wordt de wet op de bescherming van de rechten en het welzijn van dieren van kracht. Dit brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor honden- en katteneigenaren. In Spanje zijn er ongeveer 29 miljoen huisdieren, daarom is het nodig om hun verzorging te reguleren met een reeks regels die ook van toepassing zijn op de Canarische Eilanden.

Sinds de start van de Wet voor Dieren is de regeling het onderwerp van hevige controverse binnen de regering en is er ook veel kritiek vanuit de juridische, veterinaire, wetenschappelijke, politieke en sociale sferen.

Wat wordt bedoeld met gezelschapsdieren?

Volgens de definities in artikel 3 is een gezelschapsdier elk gedomesticeerd of wild dier in gevangenschap, dat door mensen in huis wordt gehouden en zich heeft aangepast aan zijn gevangenschap en niet bestemd is om te worden gefokt of wordt gehouden om financieel gewin.

Het artikel stelt dat alle honden, katten en fretten, ongeacht het doel waarvoor ze worden gebruikt of de plaats waar ze leven of waar ze vandaan komen, als gezelschapsdieren worden beschouwd. Andere dieren worden gezelschapsdieren als de eigenaar ze registreert in het register van gezelschapsdieren.

Een van de belangrijkste punten in de dierenwelzijnswet is de verzwaring van de straffen voor mishandeling. Verwaarlozing kan leiden tot boetes tussen de 500 en 10.000 euro, afhankelijk van de omstandigheden waarin de mishandeling is gepleegd. Wanneer de overtreding ernstiger is, kan een boete tussen 10.001 en 50.000 euro worden opgelegd en wanneer deze als zeer ernstig wordt beschouwd, de boete kan oplopen van 50.001 tot 200.000 euro.

Wat moeten de eigenaren doen?

Sterilisatie van huisdieren: om ongecontroleerd fokken en het in de steek laten van huisdieren in de toekomst tegen te gaan, stelt de regelgeving sterilisatie van alle huisdieren die buitenshuis leven verplicht.

Identificatie van huisdieren: het is de bedoeling een lijst op te stellen die bepaalt welke dieren met mensen mogen samenleven en welke niet.

Vaccinatie: het wordt verplicht voor alle huisdieren om ze te beschermen tegen ziekten.

Verbodsbepalingen: verbod op de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels: vanaf de inwerkingtreding van de wet hebben winkels 12 maanden de tijd om te stoppen met de verkoop van deze dieren.

Verplicht toezicht: huisdieren mogen niet langer dan drie opeenvolgende dagen zonder toezicht worden achtergelaten.

Regelgeving voor het fokken: alleen geregistreerde en professionele fokkers mogen dieren fokken.

Levensbeëindiging: het is verboden om het leven van huisdieren te beëindigen zonder een gegronde reden, zoals gezondheidsredenen.

Hoe weet ik of ik de nieuwe cursus dierenrecht moet volgen?

Een van de meest controversiële punten komt voort uit de regel dat alle mensen die een huisdier willen aanschaffen, voorafgaande een cursus moeten volgen, terwijl degenen die reeds een huisdier bezitten twee jaar de tijd hebben om dit te doen. Let wel, onder huisdieren worden enkel honden, katten en fretten gecategoriseerd, zie supra.

Hoe de cursus eruit zal zien?

De wet stelt dat de cursus gratis zal zijn, evenals de tests voor degenen die al een huisdier bezitten, hoewel de wet niet in detail treedt en alleen specificeert dat zowel de inhoud als de kenmerken van de tekst bij verordening zullen worden ontwikkeld. We wachten met spanning op de vervollediging van deze verordening.

Volgens de experts zal de test uit drie delen bestaan: één over verzorging en veterinaire zorg, één over dierenwelzijn en één over wetgeving. Het idee is dat de documenten gratis online kunnen worden gedownload en ingevuld. Met deze test is het eerder de bedoeling om informatie te verstrekken dan om beperkingen op te leggen.

Wat is er bekend over de verplichte cursus die hondenbezitters volgens de nieuwe wet moeten volgen?

De wet op het dierenwelzijn wordt op 29 september 2023 van kracht en, zoals hierboven beschreven, moet iedereen die een huisdier bezit of er een wil aanschaffen, een test afleggen.

De wet is van toepassing op het Spaanse grondgebied en verandert een aantal belangrijke elementen voor alle huisdierenbezitters. De test moet een gebrekkige kennis van de eigenaren wegnemen en zorgen voor een verantwoordelijke eigendom, in behandeling en verzorging.

De meest relevante en zelfs controversiële richtlijnen zijn deze voor de honden. Deze moeten een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben vanaf 29 september. 

Gratis en online

Huisdierenbezitters of diegenen die dit willen worden, moeten een opleiding voor bezit volgen en is onbeperkt geldig. Deze cursus/opleiding kan online worden gevolgd, is gratis en de inhoud zal worden bepaald door regelgeving. 

Degenen die al een huisdier hebben, krijgen vanaf 29 september twee jaar de tijd om de cursus af te ronden. Dat is alles wat op dit moment weten.

Dit artikel zal worden vervolledigd als er nieuwe relevante informatie over deze wet verschijnt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KONINKRIJK TENERIFE

SPAANSE WOORDEN

spot_img