In elke oorlog is er een keerpunt. Een moment waarop de weegschaal naar de ene of de andere kant doorslaat. Ook een vulkaanuitbarsting is een oorlog, maar dan een gevecht tegen bovenmenselijke natuurkrachten. De strijd van de bevolking van La Palma tegen de vulkaan Cumbre Vieja begon kort na Kerstmis 2021, amper 48 uur na het verschijnen van het officiële decreet dat het einde van de uitbarsting aankondigde. Op dat moment begon de opkuis. Shovels en bulldozers ruimden lavastromen en asbergen op. Dat was de start om de toekomst te hertekenen van een gebied dat enkel zwart zag. Zwart van de lava en nog zwarter van het vulkaanstof.
Overheid en bevolking hebben succesvolle pogingen ondernomen om de toekomst te hertekenen en om de wegen her aan te leggen om zich terug te kunnen bewegen als vóór 19 september 2021, de dag dat de Cumbre Vieja begon te leven.
Er werden 7,5 kilometer gestolde lava verwijderd om de weg La Laguna naar Las Norias en enkele gemeentelijke wegen terug in gebruik te kunnen nemen. In dit gebied is gedurende de uitbarsting ruim 200.000 kubieke meter as neergedwarreld.
Zwaar materieel
En om dit veilig te doen, moesten zware machines worden ingezet, werden er. temperatuurcontroles uitgevoerd en vooral, moest een planning worden gemaakt. De Dienst Infrastructuur van het Cabildo, met aan het hoofd, Borja Perdomo, zegt dat dit geen gemakkelijke klus was, gezien de hoog opgestapelde lavastromen.
Wetenschappelijke kaarten vertelden de wegwerkers waar er vulkanische buizen aanwezig waren en waar er nog hoge temperaturen werden gemeten, maar die waren niet 100% nauwkeurig, wat het werk enkel maar bemoeilijkte. De wegen zijn sedert 1 augustus in beide richtingen berijdbaar en nu wordt er gewerkt aan het wegdek, het plaatsen van de vangrails en het aansluiten van de openbare verlichting. Daarvoor heeft het Cabildo ongeveer 12 miljoen euro geïnvesteerd.
Prioriteiten
Bij de wederopbouw van het getroffen gebied waren er twee prioriteiten: de eerste was de verbinding tussen La Laguna en Las Norias en van enkele gemeentelijke wegen te herstellen (in rood aangeduid op de afbeelding). De blauwe lijn is de kustweg tussen Tazacorte en Las Norias, die helemaal asvrij is gemaakt en opnieuw voor het verkeer is opengesteld. Deze weg is van cruciaal belang voor de lokale economie en vóór de uitbarsting reden er tot 20.000 voertuigen per dag over dat wegdek.
In Fuencaliente lag er 80.000 kubieke meter as en in Las Manchas 120.000 m3.3.
Romeinse mortel
Zoals deskundigen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de onderlagen van de aarde warmte blijven afgeven. Op een diepte van slechts één of twee meter onder de weg van La Laguna naar Las Norias worden er nog hoge temperaturen gemeten. Daarom heeft de overheid naar alternatieve oplossingen moeten zoeken voor een nieuw wegdek, zonder zijn toevlucht te nemen tot traditioneel asfalt. Dat alleen al was een ware uitdaging.
De oplossing is Romeinse mortel. Dit is wat men tegenwoordig gestabiliseerde grond noemt. Een mengsel van kalk, vulkanische as en pekel (die wordt gegenereerd door de ontziltingsinstallaties) is dé oplossing. Tenminste één stof dat door de vulkaan werd geproduceerd, wordt nu opnieuw gebruikt om de wegen te ‘asfalteren’.