We hebben reeds talloze artikels gepubliceerd in verband met ecologie en groene energie. Op Tenerife en bij uitbreiding op alle Canarische eilanden zijn ze bij de beste leerlingen van de klas als het gaat om nieuwe energievormen te zoeken, te ontwikkelen en toe te passen door natuurlijke krachten om te zetten in waardige bronnen die elektriciteit moeten opleveren. Wie geïnteresseerd is in dit onderwerp kan HIER op verkenning gaan.
Na de ondertussen klassiek geworden windmolens en fotovoltaïsche zonneparken werd er in een nabij verleden reeds ingezet op geothermie, op drijvende zonnepanelen en op windmolens op zee. Een hydro-windinstallatie zoals reeds in in gebruik op El Hierro en op Gran Canaria krijgt geen navolging op Tenerife. Een waterkrachtcentrale zal voorzien in een derde van de energiebehoefte op Tenerife. Niet onbelangrijk dit project, toch?
Twee vliegen in één klap
De keuze voor een omkeerbaar pompproject is vergelijkbaar met deze van Gorona del Viento in El Hierro, die 200 megawatt van de 600 megawatt levert die het eiland per dag verbruikt. Dergelijke installatie zal het elektriciteitsnet op Tenerife versterken en daarmee worden er twee vliegen in één klap geslagen. Enerzijds wordt de bodem in de steengroeven hersteld en anderzijds wordt elektriciteitsvoorziening versterkt.
Fantoomproject
De zandgroeven van Güímar belandden in een juridische impasse en zeven jaar na de uitspraak in de zaak Áridos, waarbij vijf zandproducenten op Tenerife werden veroordeeld om de groeven in Güímar in hun natuurlijke staat te herstellen, is er nog geen steen verplaatst. Dit proces is nog steeds aan de gang gezien door een nieuwe beroepsprocedure die enkele veroordeelde partijen bij het Hooggerechtshof hebben ingesteld. De uitspraak van de provinciale rechtbank in januari 2021, kon niet worden nageleefd omdat het technisch onmogelijk is om zes grote delfputten, na bijna veertig jaar zanddelven, te herstellen. Ooit was er een bouwproject voorzien die de naam Mimiland kreeg, maar dat bleek dan een fantoomproject te zijn.
Ecologische vooruitgang
Red Eléctrica Española (REE) bevestigt dat Tenerife een waterkrachtcentrale zal krijgen die de opslag van hernieuwbare energie via pompinstallaties mogelijk zal maken. Er waren verschillende potentiële locatie aangestipt, maar finaal viel de keuze op Güímar. Dit is de derde waterkrachtcentrale op de Canarische Eilanden, na deze in Gorona del Viento (El Hierro) en die in Chira-Soria (Gran Canaria).
Bij de realisatie van de wind-waterkrachtcentrale in Güímar is er een investering gemoeid van honderden miljoenen euro’s. Het project wordt meteen toegevoegd aan de lijst die is opgesteld in de Canarische Agenda voor duurzame ontwikkeling 2030 waarmee het doel bereikt moet worden, om in 2040, over 100% duurzame energie te beschikken, in plaats van de huidige 20%.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.