woensdag, april 17, 2024
HomeBlogWeetjesNIEUWE WATERKRACHTCENTRALE
spot_img

NIEUWE WATERKRACHTCENTRALE

We hebben reeds talloze artikels gepubliceerd in verband met ecologie en groene energie. Op Tenerife en bij uitbreiding op alle Canarische eilanden zijn ze bij de beste leerlingen van de klas als het gaat om nieuwe energievormen te zoeken, te ontwikkelen en toe te passen door natuurlijke krachten om te zetten in waardige bronnen die elektriciteit moeten opleveren. Wie geïnteresseerd is in dit onderwerp kan HIER op verkenning gaan. 

Na de ondertussen klassiek geworden windmolens en fotovoltaïsche zonneparken werd er in een nabij verleden reeds ingezet op geothermie, op drijvende zonnepanelen en op windmolens op zee. Een hydro-windinstallatie zoals reeds in in gebruik op El Hierro en op Gran Canaria krijgt geen navolging op Tenerife. Een waterkrachtcentrale zal voorzien in een derde van de energiebehoefte op Tenerife. Niet onbelangrijk dit project, toch?

Twee vliegen in één klap

De keuze voor een omkeerbaar pompproject is vergelijkbaar met deze van Gorona del Viento in El Hierro, die 200 megawatt van de 600 megawatt levert die het eiland per dag verbruikt. Dergelijke installatie zal het elektriciteitsnet op Tenerife versterken en daarmee worden er twee vliegen in één klap geslagen. Enerzijds wordt de bodem in de steengroeven hersteld en anderzijds wordt elektriciteitsvoorziening versterkt.

Fantoomproject

De zandgroeven van Güímar belandden in een juridische impasse en zeven jaar na de uitspraak in de zaak Áridos, waarbij vijf zandproducenten op Tenerife werden veroordeeld om de groeven in Güímar in hun natuurlijke staat te herstellen, is er nog geen steen verplaatst. Dit proces is nog steeds aan de gang gezien door een nieuwe beroepsprocedure die enkele veroordeelde partijen bij het Hooggerechtshof hebben ingesteld. De uitspraak van de provinciale rechtbank in januari 2021, kon niet worden nageleefd omdat het technisch onmogelijk is om zes grote delfputten, na bijna veertig jaar zanddelven, te herstellen. Ooit was er een bouwproject voorzien die de naam Mimiland kreeg, maar dat bleek dan een fantoomproject te zijn.

Ecologische vooruitgang

Red Eléctrica Española (REE) bevestigt dat Tenerife een waterkrachtcentrale zal krijgen die de opslag van hernieuwbare energie via pompinstallaties mogelijk zal maken. Er waren verschillende potentiële locatie aangestipt, maar finaal viel de keuze op Güímar. Dit is de derde waterkrachtcentrale op de Canarische Eilanden, na deze in Gorona del Viento (El Hierro) en die in Chira-Soria (Gran Canaria).

Bij de realisatie van de wind-waterkrachtcentrale in Güímar is er een investering gemoeid van honderden miljoenen euro’s. Het project wordt meteen toegevoegd aan de lijst die is opgesteld in de Canarische Agenda voor duurzame ontwikkeling 2030 waarmee het doel bereikt moet worden, om in 2040, over 100% duurzame energie te beschikken, in plaats van de huidige 20%.

De hydro-windmolen-installatie op El Hierro zorgt voor de nodige energie op het eiland.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

KONINKRIJK TENERIFE

VISAREND BESCHERMD

spot_img