zaterdag, december 9, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsNIEUWE VULKANEN ZIJN RIJK

NIEUWE VULKANEN ZIJN RIJK

Om de geografische en politieke situatie beter te begrijpen, verwijzen wij naar ons artikel WORDT CANARIAS GROTER? waarin wij duidelijkheid geven omtrent de groei van onderwatervulkanen die ooit de koppen boven water steken en heuse eilanden worden. Ook het artikel NIEUWE EILANDEN IN DE MAAK verschaft meer uitleg over dit geologisch verschijnsel. 

Nabij El Hierro, ten zuidwesten en op een boogscheut van La Restringa, zorgt de onderwatervulkaan Tagoro voor een nieuwe berg. Ook ten noorden van Lanzarote zijn er naast de ondergrondse berg La Concepción, nog twee onderzeese heuvels ontstaan die Dacia en Triton worden genoemd. Op een diepte van tweeduizend meter tussen Gran Canaria en Tenerife, groeit de vulkaan Enmedio bestendig en is ruim vijfhonderd meter hoog.

Tot 152 miljoen jaar oud

Maar geen van deze eilanden komt in aanmerking om als schatrijk te worden aangeduid. We hebben het over de eilanden in wording ten zuidwesten van de Canarische archipel die de namen Las Hijas, Bimbache, Paps, Echo, Drago, Tropic, Gaire en Amuley werden toebedeeld. De verzonken eilanden liggen tussen 50 en 100 kilometer ten zuidwesten van de Canarische eilanden en zijn allen van vulkanische oorsprong.

De acht nieuwkomers bevinden zich op een diepte tussen 3.500 en 5.000 meter en zijn 92 tot 152 miljoen jaar oud. Ze werden geboren lang de vorming van de huidige Canarische Eilanden. Ter vergelijking: Fuerteventura is het oudste eiland en is ‘slechts’ 20 miljoen jaar oud.

Marine Geology

Deze onderzeese vulkanen lieten in 2017 een indrukwekkend mijnbouwpotentieel zien, vooral binnenin Tropic, waar een van de grootste telluriumreserves ter wereld werd ontdekt. Uit huidige berekeningen blijkt dat deze gebieden tot 130 ton per vierkante kilometer strategische grondstof opleveren. Daarin is zitten zeldzame aardmetalen, die momenteel hoofdzakelijk door China worden geëxploiteerd.

Het wetenschappelijk tijdschrift ‘Marine Geology’ publiceerde een onderzoek uitgevoerd door het Instituto Geológico y Minero de España (IGME-CSIC), het Geologisch en Mijnbouwinstituut van Spanje, over de aanwezigheid van belangrijke bodemmaterialen die kunnen worden gebruikt voor de productie van elektrische voertuigen, zonnepanelen en elektronische componenten. Deze aardmetalen zijn aanwezig in de ferromangaankorsten die de acht onderzeese bergen ten zuidwesten van El Hierro bedekken.

Kostbare ondergrond

Gefocust op deze onderwaterbergen beschrijft het onderzoek de geologische processen die ervoor hebben gezorgd dat deze korsten niet alleen tot twintig keer meer zeldzame aardmetalen bevatten dan gebruikelijk, er is ook 4.000 keer meer tellurium en 500 keer meer kobalt aanwezig in deze groeiende bergmassa’s.
Een groot deel van het oppervlak is bedekt met een minerale korst die voornamelijk bestaat uit mangaan en ijzer. Deze korst is tot 20 centimeter dik en bevat hoge concentraties van metalen en andere zeldzame elementen. 

Ze worden als kostbaar beschouwd omdat ze het resultaat zijn van een extreem langzaam geologisch proces. Ze groeien met een snelheid van 0,8 tot 2,6 millimeter per miljoen jaar en bezitten een hoog gehalte aan grondstoffen. Omdat ze van cruciaal belang zijn voor de toekomst van de technologie-industrie, worden ze door de Europese Commissie formeel gerangschikt als ‘strategisch’.

Belangrijkste spelers

De studie analyseert het mijnbouwpotentieel van deze onderzeese bergen op basis van 42 monsters, met de volgende resultaten. Elke vierkante kilometer van hun minerale korsten kan 130 ton zeldzame aardmetalen en yttrium worden gewonnen, tot 215 ton kobalt, 92 ton nikkel, 39 koper, 50 vanadium, 13 molybdeen, naast bijna 9.400 ton mangaan en bijna 9.300 ton ijzer. De terugwinningspercentages in de meest gewaardeerde materialen worden geschat op 95% in kobalt en 84% in zeldzame aardmetalen.

De markt van zeldzame aardmetalen heeft een omzet van ongeveer 9 miljard euro per jaar en wordt gedomineerd door China, dat een derde van de wereldreserves voor zijn rekening neemt. De Aziatische reus is de belangrijkste leverancier aan de industrie, met 140.000 ton per jaar, 58,3% van de mondiale productie van zeldzame aardmetalen (gegevens uit 2020), gevolgd door de Verenigde Staten met 15,8%; Birma, met 12,5%; en Australië, met 7,1% (“Journal of Earth System Science”, augustus 2022).

Spanje versus Marokko

Maar er zijn twee problemen. Ten eerste zijn de gevolgen op de waardevolle onderwaterecosystemen schadelijk voor het maritiem milieu. Eerder heeft een Brits team, dat de tropische telluurreservaten ontdekte, ertoe gebracht om voor bescherming te pleiten. 
Het tweede probleem is het eigendomsrecht in dat deel van de Atlantische Oceaan. Hoewel er zich enkele onderwatervulkanen in de zogenaamde ‘Provincia Submarina Canaria’ bevinden, omdat ze zijn ontstaan door hetzelfde vulkanisme, liggen er een aantal bergen in internationale wateren.

Daarom heeft Spanje de grondoppervlakte als eigendom bij de Verenigde Naties aangevraagd als onderdeel van de uitbreiding van de Canarische Eilanden tot 350 zeemijl (648 kilometer). Enig probleem, ook Marokko heeft ook een soortgelijke eis gesteld, waarbij de kust van de bezette gebieden in de Westelijke Sahara als referentie wordt genomen. De twee verzoeken overlappen elkaar net boven Tropic en de VN moet hierover nog een uitspraak vellen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

GEVLEUGELDE WOORDEN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES