dinsdag, februari 20, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE VORM VAN ENERGIE
spot_img

NIEUWE VORM VAN ENERGIE

Reeds geruime tijd laten de bestuurlijke overheden op Tenerife onderzoeken uitvoeren naar alternatieve mogelijkheden om onder natuurlijke omstandigheden energie op te wekken. In deze geest kadert het project waarin drijvende fotovoltaïsche eenheden te water worden gelaten. 

De eilandregering – Cabildo de Tenerife – heeft deze week via het overheidsbedrijf Balsas de Tenerife (Balten) het proefproject gepresenteerd van een drijvende eenheid fotovoltaïsche panelen. 

Dit baanbrekend project zal het waterreservoir van San Antonio in La Matanza de Acentejo veranderen in een drijvend laboratorium voor vlottende fotovoltaïsche technologie. De conclusies zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling en de implementatie van deze technologie op het eiland. Er worden drie verschillende soorten generatoren worden geïnstalleerd om de prestaties van elk ervan te bestuderen om dan later een keuze te kunnen maken van de meest efficiënte opstelling.

Twee soorten zonnepanelen

Dit baanbrekend initiatief moet een aanvulling worden op de nu reeds gebruikte energiesystemen waarbij windmolens en fotovoltaïsche zonneparken prominent aanwezig zijn. Het is de bedoeling om deze vlottende units in waterreservoirs (balsas) te leggen en niet in de oceaan, waar ze onderhevig zijn aan deining, wind en golven.

Het project, dat in de komende weken zal worden aanbesteed, heeft een geraamde begroting van 431.353 euro en zal de installatie mogelijk maken van 128 mono-faciale zonnepanelen van 445 watt en 128 bifaciale panelen van 445 watt. Beide fotovoltaïsche modules zullen met elkaar vergeleken worden qua duurzaamheid, energieopbrengst, onderhoud en kostprijs.
Bifacial zonnepanelen zijn voorzien van modules die aan beide zijden van het zonnepaneel energie kunnen produceren. Bij mono faciale zonnepanelen wordt enkel energie geproduceerd langs één zijde.

Vierdelig onderzoek

Concreet is het onderzoek onderverdeeld in vier blokken. 
Het energie-economische, waarbij onder andere de totale en individuele productie van de generatoren, het gedrag van het pompverbruik of de efficiëntie van de fotovoltaïsche panelen zullen worden beoordeeld.
Het milieuonderzoek, gericht op de controle van de impact van de installatie, de eutrofiëring van het water, zuurstof, temperatuur en pH-waarde.
Het meteorologische blok waarin controle van de meteorologische parameters en de invallende zonne-energie onder de loep zullen worden genomen.
En het structurele blok waarin de parameters van de drijvende structuren van de installaties zullen worden onderzocht.

650 kWh geaccumuleerde opbrengst

Drijvende zonnepanelen krijgen te maken met waterdamp door de thermische straling van de zon en daardoor vermindert de productie gevoelig. Door de waterkwaliteit verbeteren, door bijvoorbeeld schaduwen te genereren om algengroei te verminderen, kan er daarvan 10 procent worden gereduceerd. Ook omdat de zonnepanelen in de frisse omgeving liggen wordt er energiewinst gegeneerd omdat de installatie koeler blijft dan deze van hun soortgenoten op het land.

Deze actie maakt deel uit van het Plan de Reequilibrio Energético – het energieherstelplan – dat door de Cabildo, via Balten, is gelanceerd en waarvoor 1,5 miljoen euro is uitgetrokken. Het doel is de energie- en milieukosten van acht Balten-faciliteiten te verlagen en de CO2-uitstoot in de atmosfeer te beperken. Concreet heeft deze eerste fase een budget van 891.000 euro en zal het totale vermogen 650 kilowattuur bedragen.

De Balsa de San Antonio is een ideale proeflocatie omdat dit reservoir ongeveer 800 hectare gewassen bevloeit. Concreet wordt het water op natuurlijke wijze gedistribueerd naar La Victoria en La Matanza. Via twee pompsystemen wordt het water dan naar Pino Alto in Santa Úrsula en Fray Diego in Tacoronte gepompt.

Foto: www.tenerife.es

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

TOERISTISCHE NIEUWKOMER

TEIDE AFGESLOTEN

GEEN BTW OP TENERIFE

spot_img