donderdag, juni 24, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsNIEUWE VERKEERSREGELS

NIEUWE VERKEERSREGELS

Vanaf dinsdag 11 mei veranderen de maximum toegelaten snelheden in steden en gemeenten. De maximumsnelheid waarmee motorvoertuigen zich mogen verplaatsen op wegen met slechts één rijstrook in elke richting, wordt verlaagd tot 30 km/h en zelfs tot 20 km/h in semi-voetgangersstraten. Dat zijn straten waar er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de rijweg en het voetpad. De maximumsnelheid van 50 km/h blijft dus alleen gehandhaafd op wegen met twee of meer rijstroken in elke richting. Er zijn ook enkele uitzonderingen.

Met deze nieuwe wijziging van het Algemeen verkeersreglement wil de Dirección General de Tráfico (DGT) de veiligheid en het welzijn van de verschillende weggebruikers verbeteren. Een andere doelstelling is het verminderen van het aantal verkeersdoden in de stedelijke gebieden. Uit gegevens van het Nationaal Centrum voor de Verkeersveiligheid blijkt dat 82% van de 519 dodelijke verkeersslachtoffers in de Spaanse steden in 2019 kwetsbare weggebruikers waren. Het ging om 247 voetgangers (47,5%), 32 fietsers, 126 motorrijders en 22 personen op bromfietsen.
Opmerkelijk is dat bijna de helft van deze dodelijke slachtoffers voetgangers zijn.

Door de snelheidslimiet in semi-voetgangersstraten te verlagen tot 30 km/h vermindert het overlijdensrisico tot slechts 10%. Bij 50 km/h neemt het risico ogenschijnlijk toe tot 90% op een dodelijke aanrijding.

Er zijn echter uitzonderingen. De maximumsnelheid 30 km/h op wegen waarop eenrichtingsverkeer is bevolen en waarvan de weg uit een enkele rijstrook bestaat mag opgetrokken worden tot 50 km/h, maar dat moet dan worden aangegeven.
Busstroken vallen ook onder de maatregel van een stadsweg met één rijstrook en dus is het niet toegelaten om harder te rijden dan 30 kilopeter per uur.
Anderzijds tellen rijstroken voor fietsers en scooters, grenzend aan deze van de motorvoertuigen, ook als een normale weg waarop 50 km/h moet worden aangehouden.

Deze nieuwe wijziging van de verordening door de DGT is de meest recente die in werking is getreden in het kader van de door de ministerraad goedgekeurde maatregelen. Dit gebeurde op 10 november 2020 omdat de administraties een moratorium van zes maanden werden toebedeeld om de bewegwijzering aan te passen en de burgers op de hoogte te brengen van de nieuwe regelgeving.

Sinds begin 2021 zijn echter andere maatregelen van kracht geworden, zoals de maatregel die scooters verplicht om zich op de weg en niet op de trottoirs te verplaatsen. Ook het voorbijsteken van fietsers moet gebeuren aan een snelheid die maximum 20 kilometer per uur lager ligt dan de maximumsnelheid van deze weg. Dat kun je HIER lezen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

HONING OP TENERIFE

VLUCHT VERTRAAGD OF AFGELAST

DRINKBAAR KRAANWATER