dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsNIEUWE VERKEERSREGELS KOMEN ERAAN

NIEUWE VERKEERSREGELS KOMEN ERAAN

De titel spreekt boekdelen. In feite moesten de nieuwe verkeersregels reeds van kracht zijn vanaf 1 januari 2021, maar corona heeft daar anders over beslist. De nieuwe reglementering wordt van kracht, drie maanden nadat ze zijn verschenen in het BOE, het Boletín Oficial del Estado, het Spaanse Staatsblad of Staatscourant. Er is echter een maar … de verschijningsdatum is nog niet gekend!

We maken een onderscheid tussen Spaanse onderdanen en toeristen die zich op Spaans grondgebied bevinden. De boetes zijn voor beide partijen gelijk, maar de strafpunten op het rijbewijs zijn enkel voor Spanjaarden of voor inwoners van Europese landen waar het rijbewijs ook onderhevig is aan strafpunten.

Globaal gezien is de verkeerswet strenger geworden op overdreven snelheid, het niet dragen of onjuist gebruik van helmen, veiligheidsgordels of kinderzitjes, het op de weg gooien van voorwerpen die ongelukken of brand kunnen veroorzaken, zoals sigarettenpeuken, en het in gevaar brengen van fietsers bij het inhalen.

De verkeerswet voorziet in 18 punten die zijn aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen.

1. De strafpunten op een mobiele telefoon in de hand houden achter het stuur wordt verhoogd van 3 naar 6. De boete van 200 euro en 3 strafpunten blijven gehandhaafd als de overtreder de mobiele telefoon gebruikt maar niet in de hand houdt.

2. Het gooien van voorwerpen op de weg of in de onmiddellijke nabijheid van de weg die brand of ongevallen kunnen veroorzaken, zal leiden tot het verlies van 6 punten, voorheen waren er dat 4.

3. Fietsers inhalen op zodanige wijze ze in gevaar worden gebracht of worden gehinderd of zonder de minimumafstand van 1,5 meter in acht te nemen, wordt verhoogd van vier tot zes.

4. De punten die kunnen worden afgetrokken voor het al dan niet correct gebruiken van veiligheidsgordels, kinderbeveiligingssystemen, helmen en andere beschermende uitrusting worden verhoogd van drie naar vier.

5. Er worden drie strafpunten gegeven voor de aanwezigheid van een radar- of flitspaaldetector in de wagen, en niet alleen voor het gebruik ervan, zoals voorheen het geval was.

6. Verlies van drie punten voor het plaatsen van mobiele telefoontoestellen tussen de helm en het hoofd van gebruikers van motorrijwielen, tijdens het rijden.

7. De tijd die moet verstrijken zonder overtredingen te begaan om de 12 punten te recupereren wordt bepaald twee jaar, op voorwaarde dat niet alle punten verloren zijn gegaan.

8. De mogelijkheid voor personenauto’s en motorfietsen om de snelheid op conventionele wegen met 20 km/h te overschrijden bij een inhaalmanoeuvre wordt afgeschaft.

9. Verplicht gebruik van helmen voor alle gebruikers van voertuigen voor persoonlijke mobiliteit, zoals scooters en steps.

10. Voertuigen voor persoonlijke mobiliteit en fietsen en bromfietsen zullen niet worden toegelaten op voetpaden en in voetgangersgebieden.

11. Vanaf 6 juli 2022 is het verplicht om voertuigen voor personenvervoer (bv. schoolbussen) uit te rusten met een blaastest. Niet-naleving is een zeer ernstige overtreding op straffe van boete van 500 euro.

12. De regelgeving inzake bijstand en hulp langs de weg wordt verplicht. Bij het negeren om hulp te bieden staat een boete van 500 euro.

13. Als kleine overtreding wordt toegevoegd: het niet voldoen aan de verplichting van bestuurders om te allen tijde de controle over hun voertuig te behouden, zoals het sturen met één hand of het stuur volledig los te laten.

14. Twee rijbewijspunten kunnen worden terugverdiend door het volgen van door de DGT gecertificeerde cursussen veilig rijden. De terugvordering van deze punten zal echter pas effectief zijn wanneer de verordening inzake de voorwaarden waaraan dergelijke cursussen moeten voldoen, in werking is getreden.

15. Het gebruik van communicatieapparatuur tijdens rijexamens wordt beschouwd als een zeer ernstige overtreding, die wordt bestraft met 500 euro en 6 maanden opschorting vooraleer het examen opnieuw af te leggen.

16. Bedrijven voor personen- en goederenvervoer zullen het bestuurdersregister online kunnen raadplegen om na te gaan of het rijbewijs van hun werknemers al dan niet geldig is.

17. Voor het behalen van een rijbewijs kunnen bewustmakings- en sensibiliseringscursussen worden opgezet, die ook online kunnen worden gegeven, op voorwaarde dat interactie via een virtueel klaslokaal gewaarborgd is.

18. Nultolerantie op alcohol en drugs voor minderjarige bestuurders van alle voertuigen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelLANDING AFGEBROKEN
Volgend artikelCANARISCHE MUMMIE
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

MIJN MOMENT

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

REISKOFFER KLAAR