donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesNIEUWE TELESCOOP OM NAAR LEVEN TE ZOEKEN
spot_img

NIEUWE TELESCOOP OM NAAR LEVEN TE ZOEKEN

Op Tenerife wordt er een prototype geplaatst van een nieuwe telescoop. Niet zo vreemd als je weet dat er in de sterrenwacht van Izaña al een aantal exemplaren worden gebruikt.
De telescoop bevat de nieuwste, nog nooit gebruikte technologie, die het mogelijk zal maken om naar leven te zoeken op andere planeten.
Het prototype van deze telescoop, mini-Exolife Finder – mini-ELF, in het kort – genaamd, bevindt zich momenteel in een ontwerpfase en het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) hoopt dat de experimentele telescoop volgend jaar kan worden gebouwd op de terreinen van het Teide Observatorium.

De minitelescoop met een diameter van 3,5 meter bestaat uit gesofisticeerde spiegeltechnologie moet de eerste stap zijn in de ontwikkeling van de Exolife Finder, kortweg ELF genoemd, die een diameter moet hebben tussen 40 en 60 meter. ELF zal dan heel diep in het heelal gaan speuren naar leven in op andere planeten. Deze grote broer kan dan geplaatst worden in het Roque de Los Muchachos Observatorium op La Palma.

Meer nieuwe telescopen

Mini-ELF is een project dat deel uitmaakt van het Large Telescopes-programma van IACTEC, dat tot doel heeft de atmosfeer van verre planeten te onderzoeken naar tekenen van leven van welke aard dan ook.
Het project is momenteel in handen van drie grote internationale instellingen: de Universiteit van Hawaï, het Instituut voor Astrofysica van Lyon, dat afhankelijk is van de Franse Nationale Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS), en het IAC. Bovendien wordt niet uitgesloten dat andere partners zich nog kunnen aansluiten.

Daarenboven komen er op de Canarische Eilanden nog een aantal telescopen bij die, elk op hun eigen gebied, het heelal zullen bespeuren. Een van de meest geavanceerde projecten is de Cherenkov Telescope Array (CTA), een wetenschappelijk project dat een nieuwe generatie gammastralingsdetectoren van zeer hoge energie in een immens energiebereik voorstelt.

De Europese zonnetelescoop (EST), die in het Teide Observatorium moet worden gebouwd, wacht nog steeds op een bouwovereenkomst. Deze 4-meter telescoop zal worden geoptimaliseerd voor onderzoek naar de magnetische koppeling tussen de diepe fotosfeer en de bovenste chromosfeer van de zon.

Extremely large

Teide Observatorio zal naar verwachting ook een robottelescoop NRT huisvesten met een diameter van 4 meter, de grootste ter wereld in zijn soort. Deze telescoop zal het best uitgerust zijn om toegang te krijgen tot belangrijke natuurkundige verschijnselen op het gebied van zwaartekrachtgolven, planeten buiten het zonnestelsel en supernovae.

De Dertig Meter Telescoop (TMT) is ongetwijfeld het kroonjuweel van al deze telescoopprojecten. Als alles normaal verloopt moet deze supertelescoop op La Palma komen. Dat zal afhangen in hoeverre de Amerikanen het project al dan niet naar zich toetrekken.
De Dertig Meter Telescoop is de meest krachtige en tevens de grootste optische infraroodtelescoop op het noordelijk halfrond en behoort tot de categorie Extremely Large Telescopes vanwege de diameter van zijn spiegel.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

HOPELOOS VERLIEFD

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

BONT OM DE ARM…

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOSBRANDEN VERMIJDEN

RECHTBANKEN

spot_img