zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatNIEUWE REGENRADAR
spot_img

NIEUWE REGENRADAR

Door de snel wisselende weersomstandigheden, door het subtropisch klimaat en door de topografische indeling van het eiland kan het op Tenerife snoeihard regenen. Daar sta je nooit bij stil als je je verblijf in het zuiden van het eiland aan het regelen bent, en toch zitten onze buren in het noorden heel regelmatig tot aan de enkels in het water. Er kan veel tot heel veel regen vallen in een korte tijdspanne en daardoor is de overheid ervan overtuigd dat er in Tenerife uit noodzaak een regenradar moet geplaatst worden.

Temeer omdat de enige regenradar van de Canarische Eilanden op Gran Canaria staat en de dekking net niet ver genoeg gaat om La Palma en El Hierro volledig in beeld te brengen. Ook het overzees gebied ten noorden en ten westen van onze kleine zustereilanden wordt met de bestaande regenradar niet bestreken.

Na de overstromingen van 31 maart 2002 en de doortocht in november 2005 van de tropische orkaan Delta heeft een enquêtecommissie van het Canarisch Parlement de verwoestende Atlantische storm geanalyseerd en is het tot de conclusie gekomen dat betere en meer adequate waarnemingen zouden hebben geresulteerd in een meer adequate en een snellere waarschuwing. De volledige technische staf van deze meteodienst is het ermee eens: had de bestaande regenradar op Gran Canaria verder kunnen kijken dan waren we sneller overgegaan tot het uitbrengen van een alarmfase.

Daarom installeert AEMET of het Agencia Estatal de Meteorología een nieuwe regenradar op het eiland. Goed nieuws, denk je, met de recente overstromingen in gedachten. Zo kan nog sneller gereageerd worden op aankomende depressiegebieden die het land doen wegspoelen. Twee miljoen euro heeft men er voor over om deze detector, Bolicosradar genoemd, te realiseren.

De eilandregering participeert in het nieuwe project. De nieuwe meteo-toren zal gebouwd worden op de Monte Cruz de Gala, op dezelfde locatie waar ook de bosbrandweer is gehuisvest. Deze locatie werd door de technici van Aemet gekozen als ideale plek, qua hoogte en als perfecte topografische inplanting met het oog op een totale dekking van de westelijke eilanden.

De bestaande regenradar in Gran Canaria heeft niet de reikwijdte om alle Canarische Eilanden in de reflectie op te nemen. Maar ook de hoger gelegen delen op Tenerife en de Teide staan in de weg en maken het noorden deels onzichtbaar voor de radar. De 2000 meter hoge bergrug van Las Cañadas en de 3.718 meter hoge Pico del Teide vormen een onoverbrugbaar obstakel. Dit deel van Tenerife en een deel van La Palma blijven daardoor verborgen voor de enige regenradar op de archipel, wat resulteert in een onvolledig radaroverzicht van sommige convectieve structuren. (Convectie is een mechanisme voor warmtestroming door verplaatsing van materiaal.)

De nieuwe radar heeft dezelfde opdracht als de oude: voorspellen, waarschuwen en het bewaken van meteorologische omstandigheden die onheil kunnen aanrichten.
Rekening houdend met het feit dat de nieuwe weerradar van Aemet een gebied met een straal van 240 kilometer kan overzien, zou er een nog betere waarneming en analyse van de weersystemen moeten komen die leiden tot predictie van desastreuze meteorologische verschijnselen zoals hevige neerslag en stormen.

Twee agentschappen zullen deze realisatie dragen. De ‘Corporación Insular’ zal de toren van communicatie en energie voorzien terwijl ‘Aemet’ zich verbindt voor de werking, de instandhouding en het onderhoud van de radar. Bovendien zal deze laatste ook zorgen voor de meteorologische infrastructuur, inclusief de nodige software en de doorstroming van het dataverkeer naar het nationale netwerk.

De overeenkomst tussen het Cabildo de Tenerife en Aemet zal een geldigheidsduur hebben van drie jaar en is daarna jaarlijks verlengbaar. Beide agentschappen zullen hun acties coördineren om uiteindelijk een volledige radardekking te verkrijgen van de Canarische archipel, als aanvulling op de radar in Gran Canaria.

Sinds de jaren ’70 is het eiland reeds meer dan 30 keer getroffen door intense regenval met zware overstromingen tot gevolg. De nieuwe meteo-radar zal daaraan niet zo heel veel kunnen veranderen, maar zal minstens een waarschuwing kunnen geven waarmee de eilandregering aan het werk kan om waarschuwingen en alarmeringen uit te vaardigen.

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

BORGEN BRENGEN ZORGEN

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img