zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE HITTEGOLF
spot_img

NIEUWE HITTEGOLF

De hoge temperaturen zorgen dat de Canarische overheid het hitte-alarm afkondigt op Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma. De zomertemperaturen worden hoogzomers, eerst op de oostelijke eilanden, daarna op de westelijk gelegen eilanden vanaf 9 augustus tot ten minste 13 augustus, afhankelijk van de evolutie in het weerbeeld.

Het activeren van het hitte-alarm moet de gevolgen van overmatige temperaturen voor de gezondheid te beperken en de betrokken instellingen op de Canarische Eilanden inlichten en coördineren. Elke dienst die te maken krijgt met alarmsituaties, zoals gezondheidsdiensten, noodcentrales, hulpdiensten en gemeentelijke overheden, wordt op deze manier tijdig en correct geïnformeerd omtrent de meteorologische omstandigheden en kan op eigen vakgebied tijdig de nodige maatregelen nemen.

Ook verstrekt Volksgezondheid informatie aan de media om nuttige adviezen en praktische maatregelen te geven om de gevolgen van blootstelling aan hoge temperaturen te voorkomen.

Drempelwaarden

Voor het toewijzen van risiconiveaus is een algoritme opgesteld dat de voorspelde maximumtemperaturen moet duiden in een vooraf vastgestelde drempelwaarden, waarbij ook de risicofactoren worden omschreven. De temperatuurdrempels die werden bepaald voor 2023 bedragen 33 graden Celsius voor de provincie Las Palmas de Gran Canaria en 34 graden Celsius voor de provincie Santa Cruz de Tenerife.

De alarmfasen voor Tenerife gelden (voorlopig) van 10 tot 13 augustus. De rode vlag wordt gehesen in de gemeenten Adeje, Arona, Fasnia, Granadilla, Guía de Isora, Güimar, San Miguel de Abona en Vilaflor. De alarmfase oranje geldt voor Arafo, Arico, La Orotava van 11 tot 13 augustus en de waarschuwingen onder de gele vlag zijn voor de gemeente Santiago del Teide op 11 en 12 augustus. 

Hittegolf

De criteria die zorgen voor het bepalen van de alarmfase zijn de voorspelde maximumtemperaturen, de vastgestelde drempel, het aantal dagen (minimum drie) dat de hoge temperaturen persisteren en de risicofactoren van elk gebied. Aldus worden er vier risiconiveaus bepaald. Niveau 0 (groen), geen risico – Niveau 1 (geel), laag risico – Niveau 2 (oranje), gemiddeld risico en Niveau 3 (rood), hoog risico.

Om over een hittegolf te kunnen spreken op de Canarische Eilanden moeten minimaal drie opeenvolgende dagen zijn met maximumtemperaturen die in 10% van de weerstations boven de normale waarden liggen. Dat is anders dan in de Lage Landen waar het gedurende minimum vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden moet zijn, waarvan er drie dagen 30 °C moeten halen.

In ons artikel BLIJF IN DE KOELTE staan de aanbevelingen die iedereen kan helpen wanneer er zich een hitte-alarm voordoet.
Raadpleeg vooral een dokter als iemand zich onwel voelt; een zonneslag, een hyperthermie of een uitdroging is nooit veraf. Bij onmiddellijke en dringende hulp bel je, ook in Tenerife, het nummer 1-1-2.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img