zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsNIEUWE GEMEENTE OP LA PALMA WORDT CUMBRE NUEVA

NIEUWE GEMEENTE OP LA PALMA WORDT CUMBRE NUEVA

Cumbre Nueva is de naam van de nieuwe gemeente die ten zuiden van de eerst verwoeste locatie Todoque op La Palma zal worden heropgericht. Er wordt voorzien in sportinfrastructuur, een kerk en 543 eengezinswoningen die zullen worden opgetrokken op een 400.000 vierkante meter grote oppervlakte ten zuiden van het eerste gehucht dat door de vulkaan werd bedolven.

Cumbre Nueva is ook de naam van het pretentieuze project dat werd gepresenteerd in het museum Benahorita in Los Llanos de Aridane, onder leiding van architect Sergio González. De werkgroep is samengesteld uit technici op diverse vlakken, waaronder onder meer Henry Garritano, architect en ex-inwoner van de verdwenen wijk Todoque.
Fepeco, de werkgeversorganisatie van bouwondernemingen in de provincie Santa Cruz Tenerife is van plan deze woonkern op te richten, vier kilometer ten zuiden van waar zich tot de derde week van september een wijk bevond waarop nu alleen nog een groot metersdik lavaplateau ligt.

In de nieuwe woonkern kunnen tot 543 woningen worden gebouwd, als onderdeel van een project dat de werkgroep omschrijft als duurzaam en geïntegreerd in het landschap. Tijdens de presentatie wees Sergio González op de noodzaak om snel een begin te maken met een project dat binnen een jaar voltooid zou kunnen zijn, om op deze manier een duidelijk antwoord te geven aan de getroffen bewoners die op heden nog steeds in hotels, caravans of met andere gezinnen samenwonen.

Woordvoerder van het Platform van de getroffenen gezinnen, Juan González Morín, stelt dat het noodzakelijk is om nu te handelen en om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. Het project mag niet de gevreesde ontworteling opleveren en mag geen jaren duren door een langzaam draaiende administratieve molen. In het besef dat er eerst een einde moet komen aan de vulkanische noodsituatie, willen de getroffenen een stap voorwaarts zetten, om aldus het moraal hoog te houden. 

Het project Cumbre Nueva wordt op ruim 200 miljoen euro geraamd, enkel voor de woningbouw. Het project heeft vier grote actiepunten. De eerste heeft betrekking op de ontwikkeling, de tweede is de bouw van de eengezinswoningen die tussen 120 en 200 vierkante meter groot zullen zijn. Dan komt er een nieuwe wegverbinding die het noorden en het zuiden in de Aridane-vallei weer moet verbinden en als laatste blok wordt de urbanisatie in detail geregeld.

Terwijl de getroffenen aan dit project vasthouden, heeft de regering van de Canarische Eilanden groen licht gegeven voor het wetsbesluit ter verlichting van de sociale gevolgen van de uitbarsting. In de laatste ministerraad werd besloten dat de gemeentebesturen van El Paso, Los Llanos de Aridane en Tazacorte openbare grond voor de bouw van woningen kan schenken. 

Sommigen ambtenaren wijzen op het potentieel gevaar van een bouwproject dat wordt opgestart in een vulkanisch gevaarlijk gebied. Naast dit risico wijzen zij op het feit dat de verantwoordelijke administraties nog niet in kennis zijn gesteld van het project zoals het werd gepresenteerd in Los Llanos.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

IK KOM ERAAN

HET VOLMAAKTE LEVEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLUCHT NAAR TENERIFE

TERUG NAAR BELGIË

WERKLOOS OF RIJK