maandag, maart 27, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesNIEUWE FIETSROUTE

NIEUWE FIETSROUTE

Wie ooit op Tenerife met een fiets rondreed weet dat het eiland geenszins is uitgerust om het wielertoerisme te promoten. Nochtans is hier alles in huis om de wielerfanaten te verwennen en hen thuis te laten voelen.
Dat is blijkbaar ook het bestuurlijk orgaan van het eiland niet ontgaan, daarom wil men bepaalde zones aantrekkelijk maken voor het fietsverkeer. Niet de Tinerfeñas in hoofdzaak rijden met tweewielers rond, wel de toeristen en de buitenlandse residenten die binnen hun cultuur en opvoeding hebben meegekregen dat fietsen gezond is voor het eigen lichaam en omdat het ecologisch is verantwoord. Tweemaal positief.

Volgens statistieken rijdt 2% van de bezoekende toeristen hier met de fiets rond; dat is een totaal van 100.000 mensen die zich nu en dan of meermaals met de fiets verplaatst tijdens hun verblijf op het eiland. De eilandregering wil dit aantal verdubbelen binnen de vijf jaar, zegt cabildovoorzitter Carlos Alonso.
Hij benadrukte dat de ‘kwaliteit en de veiligheid’ voor de fietsers wordt verbeterd, niet zozeer door nieuwe infrastructuur te bouwen, maar wel om bestaande wegen aan te passen aan de noden van het fietsverkeer. Alvast een goed begin, als je het ons vraagt.

Na het bestuderen en analyseren van de desbetreffende problematiek besliste men eerder om zich te concentreren op drie zones. In het zuiden werd gekozen voor de kustzone Arona-Adeje en in het noorden valt het accent op de regio tussen Garachico en Buenavista. De derde locatie wordt de hoofdstedelijke regio, met het accent op de zone tussen het Palmetum en het Auditorium. Het bestuur kende daarvoor reeds € 350.000 toe aan de projecten die binnen de respectievelijke zones het fietsverkeer aantrekkelijk moeten maken.

Maar vandaag valt nog meer goed nieuws te sprokkelen.
De TF-28, de oude verbindingsweg die het noordoosten met het zuidwesten verbindt, wordt ook genoemd in een project ter verbetering voor de wielertoerist. Dat moet als muziek in de oren van de wielerfanaat klinken. De glooiende weg, van Taco naar Arona, op de flank van de berg, leent zich uitstekend voor niet-klimmers. Bovendien is dit de enige weg die toegankelijk is vanaf de vele kustplaatsen aan de oostkust.

Ofelia Manjon, eilandverantwoordelijke op het departement Wegen en Verkeer stelt dat het hier om een fantastische weg gaat: licht glooiend, zonder steile gedeelten en gemakkelijk om fietsen. De vele woonkernen en het platteland wisselen gedurig af en er is weinig verkeer op deze weg. Een ideaal traject voor de minder geoefende fietser en ideaal voor een familie-uitstap.

Het fietstoerisme kan dus duidelijk een zetje krijgen als deze weg aangepast wordt aan fietsnormen, waarbij veiligheid en een effen wegdek twee belangrijke criteria zijn. Er zal fietsvriendelijkheid toegevoegd worden door de snelheid van voertuigen op de TF-28 te reduceren en er zullen een aantal zones voorzien worden waar de fietsgebruiker zich uitermate comfortabel moet voelen. 

Er staat nog veel werk voor de boeg: verkeersremmers, wegmarkeringen, het aanleggen van oversteekplaatsen, het verbeteren van het wegdek en van de bermen zullen deel uitmaken van de renovatie van de weg die de fietser over een afstand van 80 kilometer moet voeren. Mede door de aanwezigheid van talloze barretjes en restaurants op dit parcours kunnen fietsfanaten ten allen tijde pauzeren en genieten van een traditioneel ontspanningsmoment.

Ook de optie voor een bergklimroute via de TF-82 door Chio en vandaar verder naar boven via de TF-38 zit in de pipeline. Door het openstellen van de ringsnelweg in deze regio slikt de oude weg minder autoverkeer en mits een aantal aanpassingen is ook deze baan uitstekend te gebruiken voor fietsontspanning.

Niet wanhopen, er waait een nieuwe wind.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TERUG NAAR BELGIË

ZALIGE KERST OP TENERIFE

FIETSEN OP TENERIFE