vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesNIEUWE EILANDEN IN DE MAAK
spot_img

NIEUWE EILANDEN IN DE MAAK

Het rommelt niet alleen op La Plama, ook op en rond de Canarische archipel schuift de grond, maar dat gegeven is niet nieuw. Dat is reeds 10 miljoen jaar het geval. Met regelmaat van een klok wordt de ondergrond opgeschud. Ook vandaag, terwijl ik dit artikel zit te schrijven, is er seismische activiteit waargenomen in de wijde onderaardse en onderzeese omgeving. Op een diepte van 26 kilometer werd een magnitude van 1.6 vastgesteld op locatie 28.2489°N / 16.2711°W; dit is in het diep tussen Tenerife en Gran Canaria een tiental kilometer uit de kust ter hoogte van Punta Prieta in Güímar.

Deze onderzeese bewegingen zijn de oorzaak van het ontstaan van nieuwe eilanden. Er is al een en ander geschreven over de submarine, nog steeds groeiende bergen die het hoofd boven water zullen steken. We kennen nu de acht grootste bewoonde eilanden aangevuld met Allegranza, El Lobo, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. In een nabije of verdere toekomst komen daar gegarandeerd nog enkele eilanden bij.

De eerstgeborene: Tagoro

Het eerste nieuwe eilandje is de geboorte nabij vlakbij El Hierro, ten zuidwesten en op een boogscheut van La Restringa. Naam van de kleine: Tagoro.
Ten noorden van Lanzarote zijn er naast de ondergrondse berg La Concepción, nog twee onderzeese heuvels ontstaan die Dacia en Triton worden genoemd. Ook in het zuidwesten van de archipel kunnen we een aantal nieuwe eilanden in wording ontdekken waarvan de vorm en de grootte verrassend goed op een aantal bestaande Canarische eilanden lijken. De verzonken eilanden liggen tussen 50 en 100 kilometer ten zuidwesten van de Canarische eilanden en zijn allen van vulkanische oorsprong. Ze luisteren naar de namen Bimbache, Paps, Echo, Totuga, Malpaso en Tropic. Verbazend is de vorm van de nieuwe onderwatereilanden; ze kunnen één voor één vergeleken worden met de vorm van een bestaand eiland. Zes nieuwe eilanden die bijna een kopie zijn van de zeven grootste bestaande eilanden. Paps lijkt zowel op Tenerife als op Fuerteventura.

Zona Económica Excluviva

De bestaande eilanden van de Canarische archipel zijn enkel de toppen van een reusachtig bergmassief dat onderwater is verscholen. Een gigantisch geografisch platform met een grote verscheidenheid van het reliëf. Je kunt zelf de ondergrondse bergmassieven bekijken als je Google Earth gebruikt.

En omdat deze plaats niet territoriaal is bepaald claimt Spanje deze gebieden. De eigenlijke bedoeling is deze zone toe te voegen aan een contingent van onderzeese gebieden die onder de noemer ‘zeereservaat’ vallen. Daarom vraagt Spanje een verruiming aan van de ZEE (Zona Económica Excluviva) met 150 mijl of 270 km naar het westen toe. Dit is een uitbreiding van 296.500 km². Ter vergelijking; Tenerife is 2.034,38 km² groot.

Gebied wordt geclaimd

Amper 40 jaar geleden kon je in de aardrijkskundeboeken lezen dat de Canarische Eilanden losgekomen waren van het Afrikaanse continent. Op vandaag weten we wel beter. De nieuwe eilanden worden submaritiem gevormd door de druk en de hitte onder de aardkorst.

In een vorig artikel hebben wij al gemeld dat de Spaanse regering er als de kippen bij was om het nieuwe gebied te claimen bij de Verenigde Naties. Daarom moet het gebied netjes en gedetailleerd in kaart worden gebracht.

De man achter dit onderzoeksproject is Luis Somoza, zeegeoloog en onderzoeker bij het IGME (Instituto Geológico y Minero de España). Zijn opdracht bestaat erin om de onderwaterbergen in kaart te brengen en deze op vaste tijdstippen te meten om aldus de groei ervan te bepalen. Denk nu niet dat er binnen afzienbare tijd tientallen nieuwe eilanden zullen ontstaan. Neen, de berekende tijd om een verdubbeling te krijgen van de bestaande archipel is een jaartal met vijf of zes cijfers.

Macoronesië

De manier waarop de bergen gevormd worden is te wijten aan een geologisch verschijnsel. Een soort hotspot of een broeiende hete bundel dat zich onder water en onder de aardkorst bevindt en druk genereert waarbij stoffen door de aardkorst worden geperst. Deze hotspot verplaatst zich langzaam en dat is de reden waarom in het Macaronesisch gebied zoveel eilanden te vinden zijn. Macaronesië bestaat uit de eilandengroepen de Azoren, Madeira, Canarias, Islas Salvajes en Kaapverdië.

En zo kijken wij reikhalzend uit naar de nieuwste telg in de eilandenfamilie, de jongste berg in wording nabij El Hierro. Eerst werd het Isla del Paralelo genoemd, maar officieel wordt de onderwaterberg Tagoro genoemd. De naam blijft behouden het een eilandje wordt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img