zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE CRIMINELE BENDE ONTMANTELD
spot_img

NIEUWE CRIMINELE BENDE ONTMANTELD

Nieuwe criminele bende ontmanteld op Tenerife. In een gezamenlijke politieoperatie werden er 33 personen gearresteerd die lid waren van een criminele frauderende organisatie. Tot nog toe zijn er 1.805 slachtoffers van verschillende nationaliteiten geïdentificeerd, ook Belgische en Nederlandse slachtoffers, hoewel de onderzoekers niet uitsluiten dat dit aantal nog kan stijgen. 

De omvang van de frauderende bende en de verzamelde buit is groot, zeer groot. Er is een miljoen euro aan contant geld in beslag genomen en meer dan 300 bankrekeningen waarop samen meer dan één miljoen euro staat, zijn geblokkeerd.
Drieëndertig vermeende leden van deze organisatie die zich toelegden op het systematisch oplichten van vooral oudere buitenlandse toeristen in Arona en Adeje zijn gearresteerd.

Technologische artikelen

Tot nu toe hebben de onderzoekers 1805 slachtoffers geïdentificeerd, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Italië, Estland, Ierland, Tsjechië, Letland en Hongarije. De totale financiële schade wordt tot nu toe geschat op meer dan vier miljoen euro.

Het onderzoek gaat terug tot 2022, toen de speurders zich bewust werden van het mogelijke bestaan van een criminele organisatie in het zuiden van Tenerife die het gemunt hadden op oudere buitenlandse toeristen en deze systematisch oplichtten via kleine winkeltjes die technologische artikelen verkochten.

Frauduleuze organisatie

De leden van de organisatie, met een vooraf vastgestelde rolverdeling, selecteerden de slachtoffers en boden hen technologische apparaten aan tegen een lage prijs. Als de toerist akkoord ging, werd hij verzonden naar een vestiging van een hoger niveau binnen de organisatie. Deze hogergeplaatste fraudeur viste dan op zijn beurt achter meer informatie van de slachtoffers, zoals de verblijfplaats en de datum van terugkeer naar het thuisland.

Onder het mom van het configureren van de apparaten en het installeren van recreatieve toepassingen, hielden ze de gekochte artikelen achter en spraken ze af met de slachtoffers om ze te overhandigen voordat ze huiswaarts keerden. Van zodra de fraudeurs zeker waren dat de toerist het nationale grondgebied had verlaten, begonnen ze te frauderen met de betalingen die steeds met creditcards werden verricht. Er bestond een complex netwerk van winkels in het zuiden van Tenerife. De uitbaters hadden allen dezelfde huidskleur. De arrestaties zorgden voor een schitterende resultaat: nieuwe criminele bende ontmanteld.

Omvangrijke buit

Het onderzoek werd verricht door agenten van de eenheid Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal (Economische en Fiscale Criminaliteit) ontmantelden de criminele organisatie na een lang onderzoek, waaraan ook het Dirección Adjunta de Vigilancia Aduanera (het adjunct-directoraat Douanetoezicht) meewerkte. De eigenlijke politieoperatie werd uitgevoerd door meer dan 100 agenten van verschillende eenheden van de Policía Nacional.

De Nationale Politie heeft op dit moment 33 mensen gearresteerd voor vermeende misdrijven als criminele organisatie, witwassen en fraude. Er werd een miljoen euro in contanten in beslag genomen bij de verschillende huiszoekingen en er werd een kapitaal van meer dan een miljoen euro geblokkeerd dat verdeeld was over meer dan 300 bankrekeningen. Er werd een nieuwe criminele bende ontmanteld en daarbij werden er 42 huiszoekingen verricht waarbij talrijke juwelen en 17 luxe voertuigen werden aangetroffen. Een voertuig heeft een prijskaartje van ruim 160.000 euro.

Europol

De belangrijkste leiders van de organisatie, vijf mannen, zijn in voorlopige hechtenis genomen nadat ze voor de rechter waren gebracht. Het onderzoek van de Nationale Politie gaat door, nu in de patrimoniale fase, en het is niet uitgesloten dat nieuwe slachtoffers zullen worden geïdentificeerd en nieuwe arrestaties zullen worden verricht. Op deze manier is er in een vrij korte periode een nieuwe criminele bende ontmandeld.

Om deze reden heeft de Nationale Politie via EUROPOL samenwerkingskanalen opgezet met de veiligheidsdiensten van de betrokken landen om contact op te nemen met de slachtoffers, hen advies te geven bij het doen van aangifte van de criminele handelingen, te verschijnen in de rechtszaak en te worden vergoed voor de economische schade die hen is berokkend.

In ons artikel NEP OF NAMAAK waarschuwden we voor illegale en frauduleuze praktijken van een groep mensen met dezelfde huidskleur.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN FANTOOMPROJECT

VLIEGVELD EL SOCORRO

PAASWEEK OP TENERIFE

spot_img