donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUWE COVID-19-MAATREGELEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

NIEUWE COVID-19-MAATREGELEN

De buitengewone Ministerraad van de Canarische regering heeft op donderdagochtend 13 augustus 2020 een overeenkomst goedgekeurd om een reeks strengere gezondheidsmaatregelen goed te keuren teneinde de besmetting op de eilanden in te dammen.

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft deze maatregelen aangekondigd na de ministerraad, nadat werd onderzocht hoe de opstoot van het coronavirus kan worden beteugeld, na de toename van de Covid-19-besmettingen in de afgelopen dagen, waarbij vooral jongeren onder de 30 jaar zijn betrokken door losbandigheid in het nachtleven. Momenteel zijn er 28 actieve uitbraken op de Canarische Eilanden, waarbij 268 besmettingen en 745 nauwe contacten zijn getraceerd en in quarantaine zijn geplaatst.

Op verzoek van het regionale Ministerie van Volksgezondheid heeft de Raad ingestemd met het verplichte gebruik van maskers in zowel open als gesloten ruimten, ongeacht of de veiligheidsafstand van 1,5 meter kan worden aangehouden. Bovendien heeft de Raad de maatregelen gehecht aan beperkingen in de restaurant- en uitgaanssector. Het masker mag enkel afgezet worden bij voedsel- of drankinname.

De voornaamste maatregelen zijn het rookverbod, het verplicht gebruik van maskers op alle plaatsen voor iedereen vanaf 6 jaar en het verbod op samenscholingen van meer dan 10 personen.

Roken is verboden in alle afgesloten ruimtes die publiekelijk toegankelijk zijn. Het is verboden te roken op openbare plaatsen als de veiligheidsafstand niet wordt gerespecteerd

Bovendien heeft de Raad ermee ingestemd om het decreet dat de opening van het nachtleven regelt, terug te schroeven telkens wanneer er een toename wordt vastgesteld van het aantal besmettingen die gerelateerd zijn aan deze activiteit.

De president van de Canarische Eilanden wijst erop dat deze sector opnieuw zal worden gereguleerd door het decreet van 20 juni 2020. Dit decreet stelt tekstueel vast dat:
– discotheken en andere uitgaansgelegenheden uitsluitend publiek mogen ontvangen in open lucht en niet meer binnen;
– de consumpties rechtstreeks aan tafel moeten gebracht worden;

– de maximumcapaciteit op de terrassen 75 procent bedraagt en de veiligheidsafstand moet worden gehandhaafd;
– dansen verboden is en in gebruik stellen van dansvloeren niet is toegestaan.

Deze maatregelen worden op vrijdag 14 augustus van kracht, nadat de wetswijziging in het staatsblad (B.O.C.) van de Canarische Eilanden is gepubliceerd. Dit zijn maatregelen ten gevolge van de toename van het aantal besmettingen in de afgelopen dagen, waardoor het aantal actieve gevallen opnieuw boven de vijfhonderd gevallen is gestegen. Dit niveau is sinds mei niet meer waargenomen, zelfs niet op het ogenblik van het afkondigen van de alarmcrisis.

Verplichte maskerdracht.
Vanaf vrijdag 14 augustus 2020, de dag dat het aangepaste decreet in het Boletín Oficial de Canarias (B.O.C.) wordt gepubliceerd, is het gebruik van maskers verplicht voor alle personen van zes jaar en ouder. Het zal verplicht zijn een masker te dragen op de openbare weg, in open lucht en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik open voor het publiek, ongeacht of er een interpersoonlijke veiligheidsafstand van ten minste 1,5 meter wordt aangehouden. Uiteraard zijn er in het decreet uitzonderingen voorzien voor medische pathologieën en voor individuele sporten die doorgaan in open lucht. 
Bovendien zal het correcte gebruik van het masker verplicht zijn, waarbij de neus en de mond te allen tijde volledig worden bedekt. Het moet ook goed passen op de neus en de kin, om te voorkomen dat de luchtwegafscheidingen in het milieu terechtkomen.
Het masker is verplicht in horecagelegenheden en -diensten, met inbegrip van bars en cafetaria’s. Het is alleen uitgesloten dat het gebruik ervan verplicht is op het moment van inname van voedsel of dranken.
Op stranden en zwembaden is de verplichting om een masker te dragen alleen uitgesloten tijdens het baden, van de ligplaats naar de oceaan en terug, en tijdens het verblijf op een bepaalde locatie: wanneer je je niet verplaatst en op voorwaarde dat het respect voor de interpersoonlijke veiligheidsafstand tussen alle andere gebruikers kan worden gegarandeerd. In ieder geval zal het gebruik van maskers verplicht zijn bij toegangen, verplaatsingen en wandelingen in deze ruimtes en faciliteiten.
Roken is er verboden.
In niet-universitaire onderwijscentra zullen maskers niet verplicht zijn in het geval van groepen die een stabiele co-existentie tussen schoolkinderen bevatten en in de rest van de schoolgroepen, wanneer zij op een afstand van ten minste 1,5 meter op de schoolbanken zitten.
De verplichting om een masker te dragen is niet vereist in de gevallen die zijn vermeld in artikel 6.2 van het Koninklijk Besluit 21/2020, van 9 juni, betreffende dringende preventie-, beperkings- en coördinatiemaatregelen om het hoofd te bieden aan de gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19.
Naast deze verplichting beveelt de Raad van Bestuur, op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, het gebruik van mondmaskers in privé-ruimtes aan, zowel open als gesloten, wanneer er bijeenkomsten van mensen uit verschillende sociale groepen worden gehouden.

Om het overzichtelijk te houden zetten wij de relevante criteria, die verschenen in het decreet van 14 augustus 2020, hieronder op een rij.

Verplicht gebruik van maskers
Alle personen van zes jaar en ouder zijn verplicht een masker te dragen:
– Op de openbare weg, in open ruimten en in elke gesloten publiekelijke gebruiksruimte, ongeacht of de veiligheidsafstand van minstens 1,5 meter kan behouden blijven.
– In horecagelegenheden en -diensten, met inbegrip van bars en cafetaria’s, is de verplichting om het masker te dragen alleen uitgesloten op het moment van voedsel- of drankinname.
– Uitzondering: in natuurlijke omgeving of in openluchtruimten buiten de bevolkingscentra is er geen verplichting om het masker te dragen zolang de toestroom van mensen toelaat een veilige persoonlijke tussenafstand van ten minste 1,5 meter aan te houden.
– Op stranden en in zwembaden is maskerdracht verplicht tijdens verplaatsingen. Bij het zonnen is deze verplichting niet geldig, ook niet bij het baden of zwemmen en ook niet wanneer een veilige afstand kan worden bewaard bij het zich begeven naar en terugkeren van de zwemplaats. In ieder geval is het gebruik van een masker verplicht in de toegangen, verplaatsingen en wandelingen die in deze ruimtes en faciliteiten.
– Exploitanten van inrichtingen, ruimten en gebouwen moeten ervoor zorgen dat de voorschriften worden nageleefd.
– Het correcte gebruik van het masker is verplicht. Neus en mond moeten te allen tijde volledig worden afgedekt. Het moet ook goed passen op de neus en aan de kin, zodat er geen vochtdeeltjes in het milieu kunnen komen.

Roken

Roken is verboden, ook het gebruik van tabaksapparatuur voor inhalatie, waterpijpen, cachimba’s, shisha’s of dergelijke op de openbare weg en in de buitenruimte, op voorwaarde dat het niet mogelijk is om het behoud van een interpersoonlijke veiligheidsafstand te garanderen van twee (2) meter.

Restaurant en bars
– Tussen de tafels moet een afstand van 1,5 meter in acht worden genomen of tussen gegroepeerde tafels, ook aan de bar, tussen klanten of groepjes mensen.
– De maximale bezetting per tafel of groep van tafels binnen en buiten is tien personen.

Nachtleven
Discotheken en andere nachtelijke uitgaansgelegenheden kunnen doorgaan in openbare ruimtes uitsluitend buiten, voor consumptie zittend aan een tafel.
– De capaciteit op de terrassen is beperkt tot 75%.
– In gebruik stellen van dansvloeren is niet toegestaan, dansen is verboden.

Excursies
– Recreatie-, vrijetijds- en pleziervaartuigen met een economische activiteit mogen open zijn voor het publiek, uitsluitend buitenshuis en zittend voor elke deelnemer.
– In dit geval is de maximaal toegestane capaciteit 75%.

Nota voor wie de officiële wetteksten wil lezen: de resolutie van 13 augustus is in het Canarische wetboek verschenen onder deze link

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

9 REACTIES

  1. Idd. Duidelijk . Wij verttekken op 1 september als dit nog kan en passen ons aan de wetten aan. Hier moeten we dat ook doen.
    We zijn al blij om rustig te kunnen genieten aan het strand

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ODE AAN BRANDWEER

AARDGAS OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP