You are here:---NIEUWE BUS- EN TRAMKAART

NIEUWE BUS- EN TRAMKAART

De nieuwe bus- en tramkaart Tenmás is een al of niet heroplaadbare chipkaart die alle andere vervoersbewijzen op termijn zal vervangen. De kaart heeft geen vervaldatum en zal voor veel mensen een paar extra voordelen bieden. De technologie is gebaseerd op contactloos betalen en op deze manier zullen wachtende passagiers aan een bushalte sneller kunnen opstappen.
Je moet deze kaart wel aanvragen of aankopen, daarna kun je genieten van een probleemloos openbaar vervoer op Tenerife. De kaart zal je ook andere voordelen verschaffen, zoals kortingen op bepaalde producten en garantie tegen verlies waardoor je het saldo van de kaart terugkrijgt.

Het gebruik is eenvoudig. Als je de bus opstapt houd je de kaart tegen de lezer en bij het uitstappen doe je dit nog een keer. Zo weet het systeem hoelang je op de bus zat en welk traject je hebt afgelegd. Op deze manier betaal je enkel voor de afgelegde kilometers en niet meer voor het traject van de buslijn. Op een tramlijn gelden er vaste prijzen per traject en daardoor betaal je steeds bij het opstappen.
De Tenmáskaarten kunnen aangeschaft worden in alle kantoren van Titsa (bus) en Tranvía (tram), aan de kiosken en tabakszaken op het ganse eiland en aan de verdeelautomaten die in tram- en busstations zijn opgehangen.

Als je bovendien je kaart registreert op de website van Ten+ kun je deze op dit platform ook opladen. Het saldo van de kaart kun je telkens weer bekijken als je je kaart gebruikt voor de betaling van een rit. Op de tram is dit bij het betalen als je opstapt, bij de bus is dit bij het betalen vooraleer je afstapt.
Let op, door de softwarematige verwerking is er een wachttijd van 6 tot 8 uur vooraleer je de kaart kunt gebruiken nadat je de kaart hebt opgeladen.

Als het saldo op de Tenmáskaart ontoereikend is zal je de toegang tot de tram geweigerd worden door de wattman omdat het betaalsysteem wordt gebruikt bij het opstappen. Bij de bus betaal je pas bij het afstappen en daar heeft men rekening mee gehouden. Bij een ontoereikend saldo kun je het verschil in klinkende munt bijpassen aan de buschauffeur.

De kaart kan gebruikt worden op alle lijnen die bediend worden door Titsa, Tranvía en Transportes La Esperanza.

De oude Bonokaarten kunnen verder blijven gebruikt worden tot het saldo volledig is opgebruikt. Daarna schaf je je best een Tenmáskaart aan. Er bestaan drie soorten. De eenvoudige kaart waarop reeds een vast bedrag is gezet, de heroplaadbare kaart waarop jij een bedrag opzet en een gepersonaliseerde kaart, die je op voorhand moet bestellen. 
Ik ben ervan overtuigd dat niet-heroplaadbare kaart die je voor een vast bedrag kunt aanschaffen voor veel toeristen en overwinteraars de oplossing zal zijn.

Tot 31 mei 2018 krijg je de kaart ter waarde van twee euro gratis. Meer info en hoe je dit doe kun je lezen in het Spaans en in het Engels HIER.

By |2018-12-30T17:21:05+00:00mei 1st, 2018|Categories: Blog, Weetjes|Tags: , , , , , , |3 Comments

About the Author:

Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

3 Comments

 1. Hoornaert Fredy 3 juli 2018 at 17:39 - Reply

  Hoe gaat het in zijn werk als je met de nieuwe buskaart voor 2 personen wil betalen ?

  • Guy Devos 24 juli 2018 at 12:04 - Reply

   Als je opstapt zeg je dat tegen de buschauffeur. Dan moet je maar een keer scannen bij het opstappen en een keer bij het afstappen. Je kunt ook twee keer scannen, maar dat is niet gebruikelijk.

 2. Ginny 1 januari 2019 at 11:16 - Reply

  Hallo, weet je ook wat het kost met de bus van san isidro naar alcalá. Vind nergens prijzen

Leave A Comment