vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsNIEUW WINDMOLENPARK GOEDGEKEURD
spot_img

NIEUW WINDMOLENPARK GOEDGEKEURD

Gebruik maken van natuurelementen is op Tenerife de sterkste factor om elektriciteit op te wekken. Daar waar de zon 300 dagen per jaar volop schijnt en de passaatwinden regeren kan er geïnvesteerd worden betrouwbare energiesystemen die goed zijn voor de mens en het milieu.  

Het regionale ministerie van Ecologische Transitie heeft de bouw van een nieuw windmolenpark goedgekeurd dat werd aangevraagd door het energiebedrijf Iberdrola, meer bepaald voor zijn dochteronderneming Energías Ecológicas de Tenerife.

Vermindering luchtvervuiling

In de gemeente Granadilla de Abona worden binnenkort vier duurzame windmolens opgetrokken die samen 10,5 megawatt aan elektriciteit zullen produceren. De wentelwiekende energiemolens worden opgetrokken dicht bij de kust op een locatie waar eerder windmolens werden opgetrokken.
In het rapport inzake de ecologische transitie staat dat de installatie is gerechtvaardigd doordat deze realisatie zal zorgen voor een jaarlijkse vermindering van 19.687,5 ton CO(kooldioxide) die momenteel door de thermische centrales op de Canarische Eilanden wordt opgewekt. Bovendien levert de investering van 13.860.000 euro, 74 banen op in de bouwfase en 21 banen in de onderhouds- en exploitatiefase”.

Windmolenpark Aulagas

In 2021 deelde het Iberdrola via een communiqué mee dat het energiebedrijf dit initiatief wilde uitvoeren en dat het milieueffectenrapport door de Canarische regering reeds was goedgekeurd. Het bedrijf kreeg ook 11% van de totale stroom in handen die via een openbare opbod werd aangeboden om de capaciteit windenergie die door Eolcan2, met federale middelen mogelijk werd gemaakt.

Als succesvolle bieder op de Europese fondsen voor regionale ontwikkeling moest het bedrijf de voltooiing van de werkzaamheden en de inbedrijfstelling van de windturbines tegen december 2022 certificeren. De termijn werd echter verlengd tot 25 maart 2023 wegens de onmogelijkheid om de certificatie binnen deze termijn te behalen. De vergunning is daarom met terugwerkende kracht verleend. 

Controversiële sluiting

Naast het windpark Chimiche II van Iberdrola in de buurt waar het Aulagas-windpark zal worden geïnstalleerd, zijn er nog andere windmolenparken die worden beheerd door Energías Ecológicas de Tenerife, maar deze hebben de afgelopen maanden voor controverse gezorgd door stopzetting. Het gaat om de windparken Areté en La Roca, die in augustus jongstleden zijn gestopt met het leveren van energie aan het net. De oorzaak is een geschil met de eilandregering, Cabildo van Tenerife. 

In februari hield de plenaire vergadering van de Cabildo een buitengewone zitting om dit probleem aan te pakken. Coalición Canaria, de oppositiepartij, geeft het bestuur van het eiland de schuld van de stopzetting, terwijl de regering de schuld geeft aan het bedrijf en het niet onderhouden van een onderstation dat door beiden wordt beheerd. De mogelijkheid dat de kwestie voor de rechter komt is de afgelopen dagen in een stroomversnelling geraakt.

Op de Canarische Eilanden wordt er dit jaar gewerkt aan 16 windmolenparken.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

AQUACULTUUR ROND TENERIFE

DRIE KEER SPEKTAKEL

spot_img