dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsNIEUW OP DE CANARISCHE EILANDEN: ENERGIETOERISME

NIEUW OP DE CANARISCHE EILANDEN: ENERGIETOERISME

Bewoners uit Centraal en Noord-Europa stappen geruisloos van een zonnige en warme zomer naar een vochtige en kille herfst, die kort daarop gevolgd wordt door een koude en donkere winterperiode. Niet ongewoon, dat is een jaarlijks terugkerende situatie die elkeen moet ondergaan. Het aantal uren zonlicht neemt af, de thermometer zakt in elkaar, het is vroeg donker en laat klaar en bovendien wordt de verwarming een paar graden hoger gezet.

Door de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de stijgende voedsel- en energieprijzen, de inflatie en een depressie die reeds aan de voordeur staat, gaan veel mensen bezuinigen of gaan ze op zoek om een stressloos leven te leiden met de beschikbare budgetten. De verwarming een graadje lager zetten, aanpassen van het winkelgedrag, het besparen op diverse activiteiten en producten moeten de uitgang van ieders portemonnee regelen.

Goedkoper leven

Sommigen maken een globale rekening, zetten gas en elektriciteit helemaal af en vertrekken voor een aantal wintermaanden naar zonniger oorden. Geen slecht idee als je niet meer aan de slag moet of geen familiale of sociale verantwoordelijkheden moet dragen. Als de voordeur kan toegetrokken zonder om te zien om gedurende het koudste moment van het jaar in een subtropische gordel te verblijven, dan wordt de besparing aangewend om het verblijf op de zonnige locatie te financieren. En doordat het op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden 30 tot 35 % goedkoper leven is, wordt er ook nog eens bespaard op het totaalbudget. 

Energietoerisme

En zo zie je maar dat velen de oefening hebben gemaakt, want de Canarische Eilanden staan op kop in de lijst van mensen die zich aan een energievlucht wagen. De Canarische archipel, waar de eeuwig lente ook eeuwig blijkt te duren is het toevluchtsoord van een nieuw soort toerisme dat is ontstaan naar aanleiding van de onzekere economische en financiële periode die iedereen treft. Het energietoerisme.

De Canarische Eilanden, een gebied met het beste klimaat van Europa en van de wereld, heeft snel de koppositie ingenomen voor dit nieuwe toeristenprofiel dat volgens de Britse touroperators met 60% toeneemt.
De Canarische Eilanden krijgen een gouden kans om zich te consolideren als de referentiebestemming voor een nieuwe vorm van toeristische verblijf dat is ontstaan uit de energiecrisis die Europa teistert. 

Vroeger aankomen, later vertrekken

In sommige landen zijn de kosten voor elektriciteit en verwarming zo hoog opgelopen dat veel inwoners hebben besloten om gedurende de koudste periode van het jaar naar warmere gebieden te verhuizen om te besparen op de energierekening.
Dit economisch neveneffect van de inflatie komt verbazingwekkend goed uit voor de toeristische sector net op het moment het winterseizoen is gestart. Veel overwinteraars zijn vroeger aangekomen, blijven langer en/of vertrekken later terug naar het thuisland.

Reacties uit verschillende hoeken

Stefan Baumert, voorzitter van ’s werelds grootste touroperator TUI, bevestigde deze week op de World Travel Market (WTM) dat de vraag naar langetermijnvakanties deze winter, naar alle verwachting, zal toenemen naar de belangrijkste vakantiebestemmingen Turkije, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden.
De Britse touroperator Jet2Holidays ziet ook een toename van het aantal langdurige (15 tot 60 dagen) winterverblijven naar Spaanse en Zuid-Europese bestemmingen.
Volgens de Duitse Reisbond (DRV) blijkt de Canarische archipel deze winter de meest gevraagde bestemming te zijn.

Escapists of the winter

Vorige week lanceerde het departement Toerisme van de Canarische Eilanden in 14 Europese landen een nieuwe promotiecampagne ‘Winter Escapists’ die precies is gericht op degenen die willen ontsnappen aan de kou en aan de buitensporige energierekening. Deze campagne komt bovenop een andere campagne die is gericht op het aantrekken van 55-plussers, om hen langer dan 50 dagen naar de zaligmakende eilanden te lokken. Dit is een belangrijk marktsegment, aangezien deze toeristen gemiddeld ruim 3.100 euro per verblijf uitgeven.

Het voorlopig rendement is reeds gekend. Tijdens de WTM in London verzekerde de Spaanse minister voor Toerisme, Fernando Valdés, dat de overheid deze nieuwe toeristische trend al heeft vastgesteld. De boekingen van langetermijnverblijven (meer dan 22 dagen) noteren een stijging van 20% tot 60%, afhankelijk van de gekozen Spaanse regio.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VEILIG VLIEGEN

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

SNELWEG VERSUS TREIN

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

HONDENPOEP