dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesNIEUW EILAND IN DE MAAK
SEB LEESON LEGAL GROUP

NIEUW EILAND IN DE MAAK

Niemand die zich recht zet bij het horen van de naam Enmedio. Nochtans is deze vulkaan niet vrij van groeipijnen en is de zeebodem in de omgeving zich volop aan het roeren. Met andere woorden; er is een nieuw eiland in de maak. Onder water, tussen Gran Canaria en Tenerife, groeit de vulkaan Enmedio. 

De hoge seismische activiteit leidde experts tot een doorgedreven oceanografisch onderzoek en er werd bathymetrie uitgevoerd met de modernste middelen in een hoge resolutie. Bathymetrie is het opmeten van de topografische hoogte van de zeebodem voor geodetische en maritieme toepassingen.

Afmetingen

Het eiland in wording, nu nog een onderwaterberg, ligt op de coördinaten 28º05′24 “N en 16º10′1,4 “W in het gebied dat bekend staat als het Anaga-Agaete Kanaal en gelegen is tussen Tenerife en Gran Canaria. Op 25,47 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria.

De basis van de Enmedio-vulkaan is buitengewoon groot, naar schatting 539 voetbalvelden. Het is een vulkanisch bouwwerk dat 2.100 meter diep en waarvan de top 1.630 meter onder het wateroppervlak ligt. De hoogte bedraagt nu bijna 500 meter. Nabij de vulkaan is er ook een breuklijn met een lengte van ongeveer 35 kilometer.

Batimetrische opname (1998) van de groeiende vulkaan Enmedio in het diep tussen Gran Canaria en Tenerife op een diepte van 2.500 meter. Foto: Nationaal Oceanografisch Instituut

Bij de metingen, bijna 30 jaar geleden, werd de voet van de vulkaan (verkeerdelijk) gemeten door de sonarapparatuur op 2.700 meter diepte. ‘Vandaag worden de foto’s omgezet in driedimensionale beelden met een hoge resolutie’ zegt Eugenio Fraile van het Instituto Español de Oceanografía of het Spaans Oceanisch Instituut. Dat leidt ook tot betere en meer correcte metingen.

Zware aardbeving

De zeebodem tussen Tenerife en Gran Canaria heeft een hoge seismische activiteit door een storing die wordt gekoppeld aan deze vulkaan. Er worden iedere week wel bevingen gemeten maar die halen amper de nieuwsberichten. Ze zijn dus weinig opzienbarend, maar hevig genoeg om vulkanologen te waarschuwen op een diepe verschuiving en het daarbij vrijkomen van hitteventilatie.

De zwaarste aardbeving op deze locatie werd gemeten op 9 mei 1989 en werd gevoeld tot in Santa Cruz. Deze had 5,4 op de schaal van Richter.
Tot op vandaag is deze locatie een hotspot voor bevingen, trillingen en aardverschuivingen. 
Het onderzoek stopt niet en wordt verdergezet; fysische en chemische metingen, het verzamelen van watermonsters en nieuwe foto’s moeten de ontwikkeling van deze groeiende onderwatervulkanen beter in kaart brengen.

Onderwatervulkaan Tagoro

Zo ook wordt de onderwatervulkaan nabij het vissersdorpje La Restinga vlakbij El Hierro nauwlettend in het oog gehouden en wordt er nagegaan of er zich nog belangrijke fysisch-chemische afwijkingen voordoen. In de onmiddellijke omgeving van de vulkaan wordt er nog altijd een uitstroom van koolstofdioxide en warmte gemeten. Het zeewater in dit gebied is in staat om de onderwaterfauna en dito flora te bevorderen, enkel op de nieuwe bergwanden is er een verstoring waargenomen, maar dat trekt dan andere levensvormen aan. 
De top van deze vulkaan is slechts enkele tientallen meters van de oppervlakte verwijderd. De groei ervan begon in 2011, in mei 2016 kreeg deze officieel de naam Volcán Tagoro toegewezen.
Nu is het enkel nog wachten tot het topje boven water komt.

Toestand maart 2022 – Afbeelding J.M. MENDOZA/ IEO-CSIC

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP