vrijdag, januari 27, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsNIET AKKOORD MET WINDMOLENS OP ZEE

NIET AKKOORD MET WINDMOLENS OP ZEE

De plannen liggen op tafel, de uitvoering is nabij en de bevolking van Arico, waar windmolens op zee zullen worden gebouwd, is uitermate ongerust. De socialistische partij PSOE van Arico is van oordeel dat windenergie die op zee wordt opgewekt, een goed alternatief is, als deze monstrueuze grote draaidinges maar niet in de nabijheid staan van bewoonde gebieden en in de viszones waar aan traditionele visserij wordt gedaan.


Dit drijvende offshore windmolenpark zal een oppervlakte van 11,3 vierkante kilometer beslaan, waar 10 windturbines zouden worden geïnstalleerd, elk met een vermogen van 15 MW, voor de kust in de deelgemeenten Las Eras en El Porís. 

Neen tegen het project

De PSOE van Arico beschuldigt de initiatiefnemers die een drijvend offshore-windmolenpark aan de kust van de gemeente willen bouwen. Olivia Delgado is de woordvoerster in de gemeenteraad en zij verzekert dat haar fractie de belangen van de bevolking van Arico verdedigt. Het standpunt van de bevolking is neen tegen een ongecontroleerde en wanordelijke uitvoering van windmolenparken en fotovoltaïsche parken.
Men vreest voor nadelige en desastreuze gevolgen voor het landschap, het natuurlijke mariene milieu, de visuele verstoring voor de nabijgelegen bevolking en voor negatieve economische gevolgen voor traditionele sectoren, zoals de visserij. In de kustgebieden rond Tajao, Abades en Porís de Abona is 100% van de bevolking tegen de goedkeuring van het door Capital Energy voorgestelde project ‘Parque Eólico Marino Mencey’.

Geen analyses

Alvorens toestemming te geven om nieuwe windmolenparken of fotovoltaïsche installaties in Arico te bouwen moeten niet alleen de voor- en nadelen worden uitgekiend, maar moeten ook de gevolgen voor de bevolking worden onderzocht. Gecumuleerde gevolgen van een ongecontroleerde activiteit treffen de inwoners in hun doen en laten. 

Vorige projecten die werden uitgevoerd of projecten in de planning of die in behandeling zijn, werden door de projectontwikkelaars niet geanalyseerd op de cumulatieve effecten. Arico is bezaaid met honderden windmolens en met tientallen fotovoltaïsche parken waardoor de gevolgen voor de bevolking zich opstapelen en de gevolgen voor het milieu zich vermenigvuldigen.

Beschermde soorten

Het Mencey-project bevindt zich in de voorlichtingsfase, zodat betrokken overheden, groeperingen en inwoners kunnen reageren. Zo zijn er reeds actiegroepen opgericht tegen het project en zijn er politieke partijen die tegen het offshore-windmolenpark zijn omwille van het behoud en de bescherming van het mariene ecosysteem. Het zeegebied waar dit offshore-windmolenpark zou komen, wordt bevolkt door een rijk en divers vissenbestand, waaronder de beschermde angelote of zee-egel (Squatina squatina). De sebadales of zeegras (Cymodocea nodosa) is waardevolle en beschermde maritieme beplanting en staat in de Spaanse catalogus van bedreigde soorten die als kwetsbaar worden beschouwd en in de Canarische catalogus van beschermde soorten die van belang zijn voor de Canarische ecosystemen.

Ja, maar niet ten koste van

Ecosystemen mogen niet onder druk worden gezet door menselijke activiteit. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de milieu-effectenrapporten, aangezien slecht gesitueerde projecten kunnen leiden tot het verlies van natuurlijke habitats. 

De overgang naar groene energie is nodig, maar het probleem op Tenerife is dat is de toepassingen van hernieuwbare energiebronnen zich praktisch allemaal in één gemeente concentreren. Door het proces van territoriale concentratie ontstaat er een massificatie van deze technologieën. Dit brengt geen soelaas op vlak van werkgelegenheid, de winsten gaan naar de ontwikkelaars en de gevolgen worden gedragen door de burgers. 

Er zijn nog andere mogelijkheden die kunnen worden ontwikkeld als hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermische energie. Elke Ariquero is akkoord met een respectvolle groei van hernieuwbare energiebronnen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan opwekking in optimale gebieden, met hoge hulpbronnen en de minste gevolgen voor het milieu. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

MIJN DAG

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJ BREKEN UIT

FEESTDAGEN 2019

CANARISCH DUEL