donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsNEPNIEUWS DOOR DE OVERHEID VERBANNEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

NEPNIEUWS DOOR DE OVERHEID VERBANNEN

Het Ministerie van Toerisme, Industrie en Handel van de Canarische regering heeft, via Promotur Turismo de Islas Canarias, een actieplan gelanceerd om toezicht te houden op de berichten die de wereld worden ingestuurd over de vulkaanuitbarsting op La Palma. Door de berichtgeving in de nationale en internationale pers en de gesprekken op sociale media te volgen, kunnen afwijkingen in de informatie worden opgespoord en kan er onmiddellijk worden ingegrepen van zodra er niet-geverifieerde berichten of fake news wordt opgemerkt.

De overheid volgt de ontwikkeling van de vulkanologische situatie op La Palma al weken en communiceert meermaals per dag over deze rampzalige gebeurtenis. Dit resulteert in waarheidsgetrouwe informatie die door de pers en media de wereld wordt ingestuurd. Daarbij wordt de overheid bijgestaan door een uitgebreid team van wetenschappers, diverse veiligheids- en politiediensten en verschillende administraties. Opmerkelijk is de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van de plaatselijke bevolking die een voorbeeld is van veerkracht tegen deze overweldigende kracht van de natuur.

Het actief controleren van Promotur Turismo omvat een uitgebreide screening van de nationale en internationale media, waardoor onbetrouwbare of onjuiste informatie kan worden opgespoord. Zo werd een nationale televisiezender erop gewezen dat ze beelden van een vulkaanuitbarsting op IJsland lieten zien en op deze manier nepnieuws aan het verspreiden was. Na de waarschuwing zette het tv-station de fout recht door de kijkers te attenderen op de foutieve beelden.

Op internationaal niveau worden de krantenkoppen van de belangrijkste Europese kranten gecontroleerd. Het controleorganisme werkt samen met de Consejería de Presidencia om communiqués naar alle buitenlandse persagentschappen te sturen, zodat zij in real time over accurate gegevens beschikken. Hiermee wordt voorkomen dat persagentschappen de informatie elders gaan zoeken met minder garantie op de volledige waarheid en bovendien wordt de informatie rechtstreeks in hun taal afgeleverd.

Anderzijds is de overheid er zich van bewust dat sociale netwerken zeer krachtig instrumenten zijn die miljoenen mensen gebruiken om in realtime informatie te verkrijgen. Omdat de virale capaciteit oncontroleerbaar is, is de overheid zeer voorzichtig bij de keuze van de te verzenden berichten. In een tijdperk waarin nepnieuws nauwelijks te onderscheiden is van echte informatie, publiceert het bestuur enkel volledig geverifieerde informatie.

Op sociale media staan topics over de vulkaanuitbarsting waarop duizenden mensen reageren met gepersonaliseerde antwoorden die veelal niet corresponderen met de waarheid. Zo ontstond er al commotie over de vulkaanuitbarsting die op Las Palmas zou zijn uitgebroken en dit is de hoofdstad van Gran Canaria. Ook de naamsverwarring met Palma de Mallorca was reeds aan de orde.
Helemaal uit de lucht gegrepen is het fabeltje over een mogelijke tsunami, maar dat hoort thuis in het rijk der hoaxes.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

TENERIFE VOOR KINDEREN

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP