zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsNEERSLAG WAS WELKOM
spot_img

NEERSLAG WAS WELKOM

‘Na regen komt zonneschijn’ is een weerspreuk die in de Lage Landen veel wordt gebruikt. Op Tenerife en bij uitbreiding op de overige Canarische Eilanden moet deze weerspreuk van de andere zijde worden bekeken en daardoor wordt de spreuk anders gebruikt. ‘Na zonneschijn komt regen’ is er veelzeggend omdat de zon er pertinent aanwezig is en soms wordt weggedeemsterd door neerslag.

Het regende zaterdag en vooral zondag over zowel het noorden als over het zuiden van Tenerife en de neerslag was welkom, uiterst welkom. Laat ons eerlijk zijn, mens en natuur snakten naar water na een lange droogteperiode. De balsas (waterreservoirs) waren leeg, de natuur stond droog, her en der waren er nog bos- en heidebrandjes die maar niet konden worden gedoofd. 

Verkeersellende

De neerslag, die op bepaalde plaatsen hevig was, heeft soelaas gebracht na een zomer die zes maanden heeft geduurd. Maar het mes snijdt langs twee kanten. Enerzijds werd het irrigatiewater op peil gebracht, werd de dorst van de flora gelest, en zijn de resterende brandhaardjes op de noordelijke flank uiteindelijk geblust. Anderzijds werden de barrancos opnieuw gevoed, wat tot wateroverlast zorgde en her en der aardverschuivingen veroorzaakte.

Ook op de wegen was het een ramp, vooral op de snelwegen. Het water stroomde op sommige plaatsen als beken over de snelweg en veroorzaakte verkeersopstoppingen na een reeks van verkeersongevallen, te wijten aan watergladheid. De TF-5 (in het noorden) en de TF-1 (in het zuiden) werden schaatsbanen en door onaangepast rijgedrag was het weer boenke, waardoor er lange files ontstonden. 

Onstabiliteit blijft aanwezig

De neerslag heeft opnieuw de erbarmelijke toestand van bepaalde secundaire wegen op Tenerife aan het licht gebracht, die duidelijk te lijden hebben onder overvloedige neerslag. Anderzijds heeft de regenval op zondag een handje geholpen in het blussen van de resterende brandjes in hogere delen van La Matanza de Acentejo en La Orotava.

Opmerkelijk is het feit dat niet het volledige eiland onder deze meteorologische noemer mag worden geplaatst. Terwijl in Fasnia de snelweg zondag werd overspoeld door een heuse waterval viel er enkele kilometers verder in Tajao (Arico) geen druppel regen. Dit is weerom een reden om het weer op de locatie waar je verblijft, nooit te veralgemenen voor de rest van het eiland.

Het weer blijft onstabiel met bewolkte luchten en temperaturen die een lichte daling ondergaan. Maximaal 26 graden op Tenerife en minimaal 18 graden op het eiland El Hierro. De wind ruimt van het noordwesten naar het noordoosten en waait daardoor iets harder over de hogere delen en over de oostkust.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BELACHELIJKE NIEUWE LOCATIE

SNELWEG VERSUS TREIN

ZONNEN OP TENERIFE

spot_img