zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsNEEN TEGEN WINDMOLENS OP ZEE
spot_img

NEEN TEGEN WINDMOLENS OP ZEE

In het kader van de energieneutraliteit op Tenerife heeft de overheid beslist om een drijvend offshore windmolenpark aan te leggen die 11,3 vierkante kilometer zal beslaan en waar 10 windturbines zullen worden geïnstalleerd, elk met een vermogen van 15 MW. Dit hebben we reeds uitvoerig uit beschreven in ons artikel WINDMOLENPARKEN IN CANARISCHE WATEREN, in het artikel VISSERS HEKELEN WINDMOLENS OP ZEE, waarin wij het standpunt van de vissersgemeenschappen op Tenerife belichten en in het artikel NIET AKKOORD MET WINDMOLENS OP ZEE.

In al de commotie die is ontstaan rond dit thema, krijgen wij een déjà-vugevoel, waarbij de inwoners van Tajao, in het begin van de eenentwintigste eeuw, maandenlang hebben geprotesteerd tegen de komst van een verbrandingsoven in hun gemeente en uiteindelijk het laken naar zich toetrokken. Er is nooit een verbrandingsoven gekomen.

Betoging

Halen de vissers op Tenerife hun gelijk? Niemand die het weet. In elk geval komt men nu naar buiten met de grote middelen. Vissers, restaurantuitbaters, familieleden en sympathisanten mobiliseren zich tegen de komst van offshore windturbines en gaan manifesteren in Santa Cruz. De insteek is dat de installatie van de windturbines tussen Güímar en Granadilla niet verenigbaar is met de visserij.

Iedereen die betrokken is of enigszins sympathie heeft voor de visserijsector gaat zaterdag 15 april van 10.00 tot 12.00 uur postvatten voor het hoofdkantoor van de havenautoriteiten in Santa Cruz (locatie HIER), om hun afwijzing te laten horen van de offshore windturbines tussen Güímar en Granadilla, zoals vermeld in het POEM (Plan de Ordenación de los Espacios Marinos).

Twee gebieden

Dit plan is onlangs goedgekeurd door het ministerie van Ecologische Transitie en voorziet twee gebieden om de volgende stap te zetten naar een gezond milieu. TEN1, een gebied van 21 vierkante kilometer ten zuidoosten van de haven van Granadilla en TEN2, een gebied van 70,78 vierkante meter nabij de kusten van Güímar, Fasnia en Arico, worden voorbehouden voor het plaatsen van windmolens op zee op minder dan een kilometer van de kust. Vijf van deze windmolens komen op minder dan 500 meter van de kust van Arico en Granadilla en precies deze wentelwiekende installaties zijn de doodsteek van de visserij in dat gebied en het verdwijnen van Tajao als dorp, waar iedereen leeft van de visserij en van de 11 restaurants die verse vis aanbieden.

Fuiken

De visserijsector krijgt reeds te maken met beperkingen inzake de tonijnquota die door de Spaanse regering zijn opgelegd en als deze windmolens worden geplaatst gaat het licht uit in het mooie, rustige en traditionele vissersdorpje San Miguel de Tajao. De windmolens zijn niet verenigbaar met de visactiviteiten op het kleine continentale plat dat in deze kustgebieden voorkomen. Er wordt in minder diepe wateren gevist met fuiken die op de bodem worden neergelaten. Verdwijnen deze visgronden, dan verdwijnt ook de traditionele visvangst en alles wat ermee is gerelateerd.

Negatieve factoren

Fran García, president van de Cofradía de Pescadores in Tajao legt uit dat Puertos Canarios de windmolens wil verankeren in het noordelijke deel van Tajao, daar waar ook de waardevolle sebadales (zeegrassen) groeien en engelhaaien fourageren. Enige verandering binnen dit biotoop zal een volledig maritiem ecosysteem laten verdwijnen. Kettingen, kabels en verankeringspunten vormen een gevaar voor de vissersboten. Kabels die zorgen voor het transport van elektriciteit zullen een magnetisch veld genereren. Daarenboven zorgen deze windmolens voor een esthetisch vervuiling en voor omgevingslawaai, die nefast is voor het milieu.

Betrokken minister Valbuena bevestigt dat de offshore parken in 2030 zullen worden geïnstalleerd maar is nog niet ingegaan op de vraag voor een ontmoeting met de visserijsector. Dit project moet worden omgebogen, anders worden de visgronden het kerkhof van de vissersgemeenschappen.

Foto’s: WhatsApp-group Vecinos de Tajao

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE BANAANTJES

WIJN ONDER WATER

TAXIS EN TAXIPRIJZEN

spot_img