Dit ‘verhaal’ lezen wij in het dagblad Diarios de Avisos en meteen maak ik een terughoudende opmerking als zijnde: ik schrijf dit relaas in de ‘voorwaardelijke wijs’ en ‘als niet bewezen’ zolang de waarheid niet wetenschappelijk en geschiedkundig wordt achterhaald en daarmee wordt bewezen.
Ook naar aanleiding van een reportage op Discovery Channel waarin Hitler zich zou hebben schuilgehouden op de Canarische Eilanden in een grote villa in de bergen past wonderbaarlijk in deze reportage.
Daarenboven ontstond er, naar aanleiding van een topic in de Faceboekgroep ‘Tenerife voor Nederlandstaligen’, een debat waarin onder meer werd beweerd dat er een vluchtroute was ontstaan waarbij naar schatting meer dan 10.000 SS’ers en Nazigezanten naar Argentinië zijn ontsnapt.

TOCH NIET DOOD
Adolf Hitler en Eva Braun hebben hun eigen dood geënsceneerd in een bunker in Berlijn. Dit zeggen verschillende experts die een verzameling dossiers hebben geanalyseerd die door de FBI werden vrijgegeven. Zevenhonderd pagina’s met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog werden uitgepluisd en men komt tot deze onrustwekkende uitleg.
“De zelfmoord is een voorgelogen verhaal van de Amerikaanse regering”, beweert Bob Baer, een voormalig CIA-agent, die aan het hoofd stond van het team onderzoekers.
Uit één van de vrijgegeven documenten blijkt dat Amerikaanse militaire functionarissen in Duitsland geen officieel overlijden hebben kunnen vaststellen, dat er geen enkel overlijdensattest is teruggevonden en ook dat de lichamen van Eva Braun en de dictator zich op een onbekende plaats bevinden.
Als gevolg hiervan, zegt Baer, moet het wereldschokkend verhaal over de dood van Hitler en Eva Braun worden herschreven op basis van de nieuwe elementen die aan het licht zijn gekomen.
Onderzoeker John Cencich stelt vast dat Adolf Hitler op het einde van de tweede wereldoorlog is gevlucht naar Tenerife en niet werd verbrand in Berlijn zoals de geschiedenis ons heeft voorgelogen. Dat beweert hij op basis van een 700 pagina’s tellend FBI-dossier dat hij helemaal heeft doorgespit.
We weten dat het echtpaar Adolf en Eva over flink wat dubbelgangers beschikten en we vinden het op zijn zachts gezegd verdacht dat  de verbrande lichamen die door Russische soldaten werden gevonden kleiner waren dan de werkelijke gestalten van Adolf Hitler en Eva Braun.
Wetenschappers aan de Universiteit van Connecticut hebben een DNA-test uitgevoerd op een schedeldeeltje van de führer die in Berlijn werd gevonden en uit dat onderzoek is gebleken dat de schedel heeft toebehoord aan een jonge vrouw en niet van een man was.
Het betoog gaat verder. In het FBI-dossier staat ook dat er geheime tunnels werden ontdekt van de schuilbunker naar het vliegveld Tempelhof en dat het echtpaar vanaf deze locatie naar Tenerife is gevlogen van waaruit zij enige tijd daarna met een U-boot of per schip, daar bestaat geen algemene zekerheid over, naar Argentinië zijn gereisd en zich daar onzichtbaar hebben gemengd tussen de reeds eerder gevluchte nazileden.

HET VERHAAL VAN ABEL BASTI
Daarenboven schrijft redacteur en onderzoeker Abel Basti uit Buenos Aires in zijn boek ‘El exilio de Hitler’ nog meer onthullingen over nazihoofd en dictator Hitler. Basti probeert reeds decennia lang de ontsnappingsroutes van de nazi’s te reconstrueren en stelt dat Hitler en Eva Braun hebben  ingescheept als geëvacueerde passagiers samen met nog zes andere nazileden. De vlucht vertrok in Tempelhof en eindigde in Hörsing (Linz). Dat meent hij te weten door de verklaring van een Gestapo-hogerofficier die ook beweerde dat Hitler, vier dagen later, op 26 april 1945 met een ander vliegtuig naar Barcelona vertrok. Piloot van dat vliegtuig was Werner Baumbach, die in 1953 in Argentinië overleed.
Basti beschikt ook over een getuigenis van een jezuïet wiens familie bevriend was met het nazihoofd en met hem geheime ontmoetingen hadden in bar Las Quebrantas in Cantabrië.
In het boek staat een document waaruit blijkt dat Eva Braun en Hitler met een konvooi zijn meegereisd vanuit Spanje, met een tussenstop op de Canarische Eilanden, naar het zuiden van Argentinïe. In Patagonië is het echtpaar van boord gegaan in de zomerperiode 1945.

NAZITOERISME OP TENERIFE
Dagelijks meren in Santa Cruz luxueuze cruiseschepen aan met duizenden toeristen aan boord die in een relatief korte tijdsspanne heel veel van het eiland willen zien. Meestal wordt het bezoek gericht op het hoofdstedelijk gebied en verder dan La Laguna, La Orotava en Puerto de la Cruz laat het tijdsbereik niet toe.
Als wij terugkeren in de tijd, dan merken we het ontstaan van het cruisetoerisme in de vroege jaren ’30.
In die tijd kwamen relatief veel schepen naar Tenerife. Meestal Engelse en Duitse stomers die rijke klanten naar een droomeiland in de oceaan brachten.
Nog vóór de tweede wereldoorlog ontstond een manier van reizen die enkel maar weggelegd was voor de gegoede bevolking. Naderhand kwam er een stroom op gang waarbij de passagiers van de Duitse toeristenboten meer en meer gerelateerd werden met het naziregime. Dat kon je waarnemen aan de vlag waaronder deze schepen voeren. De Duitse vlag werd systematisch vervangen door de nazivlag. Men schat dat er in het decennium van de jaren ’30 in Santa Cruz 9 toeristenschepen aanlegden met meer dan 10.000 Duitse passagiers aan boord. In diezelfde periode passeerden tientallen oorlogsschepen onder Engelse en Duitse vlag de revue.
In 1935 was Karl Dönitz, een hoge ambtenaar van het Derde Rijk en Hitler’s opvolger na zijn zelfmoord, ook reeds in Tenerife als kapitein.
En wist u dat het oude hotel Martianez in Puerto de la Cruz speciaal werd ingericht voor het nazi-toerisme in 1939.
Voor de inwoners op het eiland was dat helemaal nieuw. Nooit tevoren hadden zij deze vorm en deze grootte van toerisme waargenomen. Mensen en de autoriteiten gingen de straat op om de passagiers te vermaken, er werden straatfeesten georganiseerd, er werden zelfs zakelijke bijeenkomsten gehouden in het casino, zegt historicus Jose Miguel Rodriguez, directeur van de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de relatie met de Canarische Eilanden, die doorgaat in het Museum van Almeyda in Santa Cruz.
Zo zien we op oude foto’s over het hotel Martiánez dat straten versierd werden ter ere van de nazitoeristen. Ook werden er bussen gecharterd naar Tacoronte om de lokale wijnen te gaan proeven; dat kunnen we dan zien op een excursiefolder uit die tijd.
In feite gebeurt dit op vandaag ook nog; passagiers worden in autocars gedropt en worden naar de verschillende bezienswaardigheden gereden. Daaromtrent is er niets veranderd in 75 jaar.
Een van de ‘hot items’ op de tentoonstelling is een brief uit 1936 aan de toenmalige militaire commandant van de Canarische Eilanden, Francisco Franco, van de Duitse consul, om hem uit te nodigen op een vergadering in een van de afgemeerde naziboten. Het toeval wil dat, één maand later, de militaire opstand onder leiding van Franco in Spanje begon, een historisch feit dat de aanleiding was tot de Spaanse Burgeroorlog.

ONTSNAPPINGSROUTES
We hebben het eerder gehad over de ontsnappingsroutes van Duitse nazi’s die op het einde van de tweede wereldoorlog ontstond. Een van deze routes liep via de Canarische Eilanden naar Argentinië. Maar niet iedereen van hen is naar Zuid-Amerika gevlucht. Een aantal onder hen zijn blijven plakken in Icod de los Vinos en in Puerto de la Cruz. Zo ook Franz von Papen, politieker en diplomaat onder Hitler, heeft in het noorden geleefd tussen 1950 en 1969, zegt historicus José Miguel Rodríguez.
Veel andere nazileden en hun families hebben het Derde Rijk verlaten en de oversteek gewaagd door gebruik te maken van ‘Operatie Odessa’.
Deze sinistere en georganiseerde ontsnappingsroutes liepen over drie lijnen. Een ervan die de naam ‘Ruta de la Araña’ droeg had Spanje als uitvalsbasis van waaruit SS-officier Albert Fuldner de organiserende touwtjes strak in handen had. Menig Nazi, Gestapo en SS’er is via zijn toedoen ontsnapt aan de gruwelmomenten die verliezende partijen van een oorlog moeten ondergaan.
Een andere clandestiene ontsnappingsroute heette Ruta de los Conventos en werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met het Vatikaan. Een derde evasielijn, de ‘Ruta Libertad’ werd opgericht om SS-medewerkers en Nazivertrouwelingen vanuit meer oostelijk gelegen gebieden te evacueren naar veiligere oorden.

HITLER OP DE CANARISCHE EILANDEN
Ook andere bronnen melden dat Hitler in 1945 met een duikboot in Buenos Aires is aangekomen, na een tussenstop op de Canarische Eilanden. Hitler zou een tussenstop hebben gemaakt in Jandia, Fuerteventura. Hij zou zich daar een maand hebben schuilgehouden in Villa Winter dat op een schiereiland is gebouwd, volgens verklaringen die SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann op zijn proces in Israël aflegde.
Villa Winter was eigendom van de Duitse ingenieur en kolonel Gustav Winter, nazi-spion en vertrouweling van Hitler. De strategische ligging van de villa, aan de voet van de bergtop Pico de la Zarza, zou kunnen duiden dat het vastgoed werd gebruikt voor geheime militaire acties, waaronder de ontsnappingsroute die via Spanje werd ingelegd. Volgens de overlevering hebben ook Eichmann en Mengele zich hier schuilgehouden.
Wat we 100% zeker weten is dat Canarias een van de locaties was voor de ravitaillering van de Duitse U-boten. Op Gran Canaria is het bewijs daarvoor geleverd. Recent werd 8.000 vierkante meter ondertunneling teruggevonden in de Barranco de Tamaraceite waar torpedo’s en brandstof voor de U-boten werden opgeslagen. De talrijke bunkers aan de kust en de ontelbare scheepsladingen die aan wal werden gebracht en de luchtmachtbasis wat verderop, in Gando, bewijzen dat er hier meer aanwezig was dan een stelletje toeristen.

In ieder geval schuilt er in dit verhaal een onvoorwaardelijke onzekerheid en tot het tegendeel is bewezen hou ik de geschiedenis in ere. Voor mij is de inhoud van dit artikel geen sluitend, maar ook geen uitsluitend bewijs.

Rekening houdend met de verslagen van de CIA en van de FBI, en als we erkennen dat Hitler, volgens de DNA-test, aan de dood ontsnapte in Berlijn, is het logisch om de Canarische Eilanden in te planten als tussenstop naar Midden-Amerika. De talrijke aanwijzingen zijn consistent aanwezig, nu nog het uiteindelijk bewijsmateriaal verzamelen en pas dan mogen we het allemaal echt geloven.

Er komt een vervolg aan dit verhaal alhoewel dit niets meer heeft te maken met de Canarische Eilanden.

HITLER OVERLEEFT DE TWEEDE WERELDOORLOG
Bron: het Nieuwsblad
Uit vrijgegeven documenten blijkt dat de Amerikaanse regering in de jaren ‘50 een CIA-agent naar Colombia heeft gestuurd om te onderzoeken of Adolf Hitler daar nog in leven was.

Een oud-SS’er die daar destijds leefde, vertelde een informant dat hij geregeld met de gewezen Führer in contact kwam. Aan deze memo werd zelfs een foto toegevoegd waarop de SS’er te zien is naast iemand die verdacht veel op Hitler lijkt. Het beeld zou dateren uit 1955.
In de memo staat gedetailleerde informatie van een anonieme informant die deze doorspeelde aan de CIA. De man stond in nauw contact met voormalig SS’er Philip Citroen, die in de jaren ‘50 in Zuid-Amerika verbleef. De informant stelde dat Citroen eind september 1955 in vertrouwen verklaarde dat Hitler nog altijd in leven was en dat hij er maandelijks contact mee had.

Volgens Citroen leefde Hitler in de Colombiaanse stad Tunja, waar meerdere oud-nazi’s hun dagen Afbeelding weergeven op Twitterhebben gesleten. Hitler zou door hen nog altijd aanbeden worden. Zo brachten zij hem de Hitlergroet en werd de gewezen Duitse leider nog altijd aangesproken als der Führer, zo staat in de memo.
 Verder werd er bij de documenten een foto gevoegd – zogezegd uit 1955 – van Citroen en ene Adolf Schrittelmayor, wat er op zou wijzen dat Hitler zijn naam had veranderd. Er wordt bovendien gesuggereerd dat het voormalige nazi-kopstuk, dat toen 66 jaar zou zijn geweest, werkzaam was voor een rederij. Volgens Citroen verruilde Hitler een paar maanden later Colombia voor Argentinië.
Wanneer hij is gestorven weten we momenteel nog niet.

Foto's: Diario de Avisos