zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsNATUURBRAND NIET ONDER CONTROLE

NATUURBRAND NIET ONDER CONTROLE

Ongeveer 250 brandweermannen en -vrouwen, met de steun van 10 luchtvaartuigen, ondernemen vandaag een nieuwe poging om de bosbrand in het noorden van Tenerife onder controle te krijgen. Minder wind en een daling van de temperaturen moeten daarbij helpen. De brand brak gisteren uit in het gehucht Los Campeches (Los Realejos) rond 10.20 uur en bereikte reeds San Juan de la Rambla. De brand moet gestopt worden vooraleer La Guancha door het vuur wordt aangevallen.

Het getroffen gebied Campeches-Tigaiga-Ruiz heeft een orografie die wind dirigeert via de valleien en daardoor luchtstromingen activeert. Dit heeft bijgedragen tot de snelle verspreiding van de vlammen die naar het westen oprukten en zorgde voor gevaarlijke situaties op de bergflanken. Veel brandbaar materiaal, zoals een aantal verlaten boerderijen, zorgde voor een grote brandbelasting. De eilandregering heeft de interventie opgeschaald naar alarmniveau twee, waardoor er meer middelen en manschappen konden worden ingezet. De brand verwoestte reeds 1.000 hectare natuurgebied en bedreigt het Parque Natural del Teide.  

Thermische camera’s

Ongeveer 250 leden van de boswachtbrigade van Tenerife, La Palma en La Gomera, de Unidad Militarde Emergencia (UME), negen helikopters en een Air Tractor, werden gemobiliseerd. De strijd moest worden gevoerd op twee fronten en bestreek ongeveer 110 hectare brandbare begroeiing zoals gras, bos en kreupelhout. De temperatuur is de voorbij nacht sterk gedaald, maar de lage vochtigheidsgraad wordt pas vanavond verwacht.

Honderd manschappen op het terrein waren de hele nacht aan het werk met de opdracht om het vuur onder controle te krijgen en te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden naar lagergelegen delen. Daarbij werden drones ingezet die uitgerust zijn met thermografische camera’s om een overzicht te krijgen en om een perimeter van vijf kilometer te kunnen afbakenen. Deze ochtend worden de luchtblusmiddelen opnieuw ingezet.

Oorzaak niet gekend

De kampeerterreinen Fuente de Pedro en Barranco de la Arena en de recreatiegebieden El Lagar en La Tahona waar een er een honderdtal personen kampeerden, werden geëvacueerd. De sociale dienst van de gemeente Los Realejos heeft voor overnachtingen gezorgd in een hotel. Het Rode Kruis heeft 50 bedden klaargemaakt voor de geëvacueerde personen.

De oorzaak van de enorme brand is vooralsnog niet gekend. Kwaad opzet wordt niet uitgesloten.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Bosbrand in Los Realejos, gezien vanaf Ravelo (El Sauzal) – Foto: @AquiorDíaz
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

VERDRINKINGEN

NEP OF NAMAAK

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HARD ROCK HOTEL