maandag, oktober 2, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesNATIONALE FEESTDAG IN SPANJE

NATIONALE FEESTDAG IN SPANJE

Elk land ter wereld viert op de een of andere manier zijn nationale feestdag. In Spanje, inclusief de overzeese gebieden, de Balearen en de Canarische Eilanden en de enclaves Melilla en Ceuta in Noord-Afrika werd 12 oktober uitgeroepen tot nationale feestdag. 
Deze datum is bij wet 18/1987 vastgelegd. Op 12 oktober in 1492 ontstond de ontmoeting tussen twee werelden die de visie van de wereld en het leven van zowel Europeanen als van de Amerikanen ingrijpend veranderde. Door de ontdekkingen werd de Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika in gang gezet.


Columbusdag 

Vroeger heette deze feestdag Día de la Hispanidad of Día de la Raza. Tijdens het bewind van Alfonso XII in 1918 werd deze dag als feestdag uitgeroepen en tijdens het Franco-regime als officiële feestdag geconsolideerd.
In 1982 werd er een Koninklijk Besluit gepubliceerd waarin dit evenement de naam Fiesta de España y la Hispanidad kreeg. Vervolgens werd in 1987 wet 18/1987 van kracht, waarbij de Día de la Fiesta Nacional de España werd ingesteld, alsmede de uitvoering van de militaire parade op 12 oktober.
Bovendien hebben de Verenigde Naties (VN) in 2014 bepaald dat 12 oktober een dag is om de Spaanse taal te herdenken, die een element van cohesie en consolidatie van de Spaanstalige landen vertegenwoordigt.

Een nieuwe wereld

De katholieke vorsten van Spanje vertrouwden ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus een expeditie toe om nieuwe landen te ontdekken. Deze expeditie vertrok op 3 augustus 1492 vanuit de haven van Palos (Huelva) naar Indië met de karvelen La Pinta, La Niña (onder bevel van de gebroeders Pinzón) en de Nao Santa María.

Na enkele maanden kwamen de schepen op 12 oktober 1492 aan bij het eiland Guanahaní, gelegen in de archipel van de Bahama’s. Het werd San Salvador gedoopt. Zij ontdekten ook Cuba, dat omgedoopt werd tot Juana, en Santo Domingo, dat werd omgedoopt tot Hispaniola. De expeditie bereikte haar hoogtepunt met de aankomst van het schip La Niña in Puerto de Palos op 15 maart 1493.

Interessante feiten 

De naam Día de la Hispanidad, bekend in populair jargon, komt niet voor in Wet 18/1987 die enkel spreekt over Día de la Fiesta Nacional de España. In het Koninklijk Besluit van 1981 worden echter beide namen genoemd.

De zeelieden die aan boord gingen van de expeditie om Amerika te ontdekken moesten 20 jaar wachten om alles van hun loon uitbetaald te krijgen.

Christoffel Columbus reisde 4 keer naar Amerika.

Ten onrechte wordt aangenomen dat er drie karvelen de expeditie naar Amerika uitvoerden. In werkelijkheid waren namen er twee karvelen en een Nao die aan de expeditie deelnamen. Een karveel is een licht zeilschip met driehoekige zeilen en een Nao (Latijn, navis in het Catalaans Nao) is een robuust zeilschip met vierkante zeilen. (Zie foto onder)

De traditionele militaire parade van de Spaanse strijdkrachten op deze dag is geregeld bij een Koninklijk Besluit van 1997.

In verschillende landen staat deze dag bekend als Día de la Resistencia Indígena, Día de la Raza en Día del Respeto a la Diversidad Cultural. – Respectievelijk, Dag van het Inheemse Verzet, Dag van het Ras en Dag van Respect voor Culturele Diversiteit.

De dag dat Christoffel Columbus op de Bahama’s aankwam, beweerde hij dat hij in Azië was aangekomen en niet in Amerika.

Foto © traslaultimafrontera.com

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

HET CANARISCHE DIALECT

TEIDE AFGESLOTEN

KWALLEN AAN DE KUST