zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesNATIONAL GEOGRAPHIC IS TEGEN DE HAVEN IN FONSALÍA

NATIONAL GEOGRAPHIC IS TEGEN DE HAVEN IN FONSALÍA

De bouw van een nieuwe haven in Fonsalía, in het westen van Tenerife, heeft er een nieuwe tegenstander bijgekregen. Het wetenschappelijke tijdschrift National Geographic heeft een artikel gepubliceerd waarin het wijst op de bedreiging van het havenproject voor het unieke walvisreservaat in Spanje.
In ons artikel NIEUWE HAVEN VAN VITAAL BELANG beschrijven wij onder andere dat de nieuwe haven in Fonsalía van strategisch belang is voor het eiland, maar hadden het niet over ecologische overwegingen.

Ondanks het feit dat dit ecosysteem ten noordwesten van Tenerife sinds januari 2021 wordt beschouwd als een wereldwijd beschermd gebied, kijken ecologen met argusogen naar het bouwproject van de nieuwe commerciële haven in Fonsalía en de daaraan gekoppelde activiteiten. Het evenwicht van de grote onderwaterdiversiteit in de regio wordt door de bouw van de nieuwe haven ferm bedreigd.

Unieke regio

Het wetenschappelijk tijdschrift National Geographic sluit zich aan, met een artikel waarin het de visie van Plataforma Salvar Fonsalía en de Asociación de Cetáceos del Sur de Tenerife bijtreedt met een belangrijk argument; er wordt gezinspeeld op de belangrijke ecologische rijkdom van het gebied. Volgens de publicatie heeft de World Cetacean Alliance de wateren in het noordwesten van Tenerife tot walvis-erfgoed uitgeroepen. Dit is de eerste Europese regio waar dit gebeurt en de derde regio wereldwijd, na Bluff in Zuid-Afrika en Harvey Bay in Australië, waarin walvissen prioritair kunnen gedijen.

Te veel risico’s

De 22 kilometer lange strook die van de punt van El Fraile tot Punta Salema loopt, is het leefgebied van een grote populatie grienden. Het diep tussen Tenerife en La Gomera is het biotoop van grienden die er samenleven met walvissen, dolfijnen, haaien en 26 andere soorten walvisachtigen.

Het tijdschrift stelt dat de aanleg van de nieuwe haven een risico vormt voor dit maritiem leven en herinnert eraan dat volgens de analyse die het Platform aan de Europese instanties heeft voorgelegd, het verkeer op het water zal toenemen, waardoor het risico van aanvaringen met niet alleen walvisachtigen, maar ook met schildpadden, zal toenemen. Bovendien zal er een chemische verontreiniging ontstaan, met bovenmatig veel kunstlicht en veel lawaai in het gebied.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES