dinsdag, oktober 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesNATIONAAL PARK TEGEN BETALING

NATIONAAL PARK TEGEN BETALING

Het beheer van het Parque Nacional del Teide is na diverse onenigheden met de ex-exploitant terug beland bij de overheid vanaf 1 januari 2016. Verandering van management betekent ook andere spelregels en wetten. Het basisprincipe wordt ‘alles betalen met eigen middelen’. Dat betekent dat het park haar eigen inkomsten zal moeten genereren en/of zal afhangen van de staatskas.

Een van de gestelde doeleinden was de optimalisering van de aangeboden diensten en activiteiten die moeten leiden tot een betere service aan de bezoekende toeristen en residenten. Zo dacht men om een vergoeding te vragen aan de bezoekers van Spanje’s hoogste piek. Niet de residenten zouden moeten betalen voor parkings, excursies en rondleidingen, enkel de buitenlandse toeristen.

Blijkbaar heeft de eilandregering dit gegeven in een andere vorm gegoten want zij komt nu zelf af met een lange lijst van acties die op korte en middellange termijn moeten uitgevoerd worden. Zelf noemen ze het een ‘catalogus’ waarin de uitgaven voor verbetering en de nodige stappen die moeten worden genomen opgelijst staan. Een investering van ruim € 2,9 miljoen op korte termijn en van € 3,2 miljoen in een periode verspreid tot 2018 zijn opgenomen in het Marco Estratégico de Inversión Plurianual. Dit strategisch investeringsplan zal besproken worden met buurtverenigingen, milieugroepen, wetenschappers en deskundigen.
Daarin staat ook wat de verdeelsleutel zal zijn voor de ingangsprijzen tot het park of met andere woorden, wie zal wat moeten betalen. En dan spreken wij over de bezoekers.

Ongeacht de manier waarop zal geïnd worden staat te lezen dat Tinerfeños vrijgesteld worden van deze kostenbijdrage en dat er kortingen en andere bonussen zouden worden voorzien voor alle buitenlandse residenten.

Om niet alle kosten door te rekenen aan de bezoekende toerist doet de regering haar duit in het zakje en zal zij zelf instaan voor de investering in onderhoud en schoonmaak van het bezoekerscentrum en het onderhoud van het volledige netwerk van paden en wegen. Ook de bewegwijzering, het onderhoud van de infrastructuur, de beveiliging van de site en de reclame komen op het conto van de eilandregering.

Daarnaast is er een andere visie op de aanvullende diensten die voor een vergoeding in aanmerking komen. Deze zijn onder meer de verplaatsing met de kabelbaan naar de top van de berg, alle rondleidingen en gidsenbeurten, overnachtingen in het paviljoen voor onderzoekers, het huren van ruimtes voor evenementen in het bezoekerscentrum, het installeren van een wifi-netwerk en een vergoeding voor beveiligde parkeerplaatsen. Logisch, toch?

De planning voorziet ook een snelle invoering van een vergoeding voor toeristische rondritten, marketinguitbating en de verfraaiing voor de toeristencentra van El Portillo en Juan Évora. Daarop wordt een termijn gekleefd van 3 maanden.
Er wordt zes maanden uitgetrokken voor de uiteindelijke realisatie van het Centro Telesforo Bravo en 12 maanden voor de parkings gelegen aan Cañada Blanca, Roques de García en Juan Évora.

Goed voor de werkgelegenheid want het volledige plan voorziet in een verdubbeling van het aantal arbeidsplaatsen; zegge en schrijve, 64 eenheden. Er moeten onder meer 18 meertalige gidsen bijkomen, 16 bewakers, 4 parkeerwachters en 7 arbeiders die zullen instaan voor het onderhoud van de infrastructuur.

Als wij voor dit alles een kleine vergoeding moeten ophoesten is dit er graag bijgenomen want wij willen toch allemaal dat het Parque Nacional del Teide aantrekkelijk blijft en aldus tot ’s werelds unieke decorum blijft behoren.

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

EL SALTO DEL PASTOR

FLITSPALEN OP TENERIFE

MARKTEN OP TENERIFE