woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogDaguitstappenNAAR LA PALMA OF TOCH NIET!

NAAR LA PALMA OF TOCH NIET!

De vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieja op La Palma is een ramp en is wereldwijd voorpaginanieuws. De toestand op het westelijk deel van het eiland is en blijft zorgelijk. De massale uitstroom van lava houdt aan, er doen zich nog steeds explosies en aardbevingen voor en grote hoeveelheden as en gas worden steeds maar hoger de lucht ingestoten.
Duizenden mensen verliezen hebben en goed, de land- en tuinbouwsector wordt de keel toegesnoerd, hulpverleners kunnen enkel toekijken hoe de lavastroom zich tergend traag over het land verplaatst en wetenschappers kunnen niet zeggen hoelang de vulkaan in alle hevigheid vuur, brokken en as zal blijven produceren. De inhoud van de magmakamer is ondoorgrondelijk en maakt van deze situatie een bangelijk en aangrijpend gebeuren.

In de pers en op sociale media verschijnen beelden van rokende zwarte lavastromen. Nachtelijke vuurtaferelen zijn alom aanwezig en instortende gebouwen maken deel uit van het totaalspektakel. Alles wat niet is overspoeld met lava, is bedekt met een centimeter dikke laag vulkaanstof. Eng en erg irreëel, de wegen zijn bedekt met een dikke laag as waardoor er geen wegmarkeringen zijn te zien. Dit is de vulkaan die gelijktijdig zorgt voor onheil en voor spektakel. Vooral dat laatste trekt mensen aan. 

De vulkaanuitbarsting is als een magneet en trekt nieuwsgierigen aan. Velen willen er naartoe om met eigen ogen te zien hoe hoog de lava de lucht in wordt gespoten, om te zien hoe grote rotsblokken met oneindige lavastromen meevoeren, om te zien wat de aangerichte schade is, terwijl vulkaanas blijft neerdwarrelen. Het schouwspel dat deze vuurberg uit zijn hoed tovert hypnotiseert elkeen die het aanschouwt. Vooral na zonsondergang is de bewegende oranjerode gloed goed zichtbaar in een decor van zwarte duisternis. Het gerommel eindigt nooit en gaat dag en nacht verder. Het lijkt wel een droom.

Wil je dit beleven, dan kun je je inschrijven op een georganiseerde dagtrip en tegen betaling van 109 euro word je de rokende vulkaan voorgeschoteld. 
Om 10.00 uur vertrekt de ferry in Los Cristianos en komt in de hoofdstad van La Palma aan om 12.30 uur. Met de bus word je naar een restaurant gebracht in El Paso waar een traditioneel menu op je wacht. Pas na de maaltijd rijdt de bus naar een observatieplaats om het gewelddadig natuurwonder te aanschouwen. 
Daarna kun je ook genieten van ander natuurschoon, zoals een bezoek aan het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, waar de Mirador de la Cumbrecita een emblematisch uitzicht geeft. Op terugweg wordt er een laatste stop gemaakt aan de mirador van La Concepción, op het hoogste deel van de vulkaan La Caldereta, om de hoofdstad van La Palma te observeren. Om vijf uur vertrekt de ferry om aan te komen in Los Cristianos om 19.300 uur.
Een deel van de opbrengst wordt gestort op rekening die de overheid heeft geopend om de bevolking te helpen. 

Je kunt ook met eigen vervoer het eiland verkennen en naast het vulkaangebeuren, het overige toeristische aanbod bezoeken. Zo word je heel erg betrokken bij het economisch herstel van La Palma. 

Het klinkt cynisch, het was gelijktijdig mooi en allesverwoestend. Deze natuurkrachten hebben een ongelofelijke impact op de natuur, het milieu, de economie en vooral op het leven van de Palmeros. Om dit te beseffen, moet je het beleven, vandaar dat deze trip naar La Palma steevast wordt aanbevolen.

Door een bezoek te plannen naar La Palma heb je de kans om gecatalogeerd te worden, ofwel onder de noemer ‘ramptoerist’ ofwel onder de noemer ’ik steun La Palma’. Er zijn maar twee mogelijkheden. 
De vulkaan beleven is een unieke gewaarwording die aanzet tot steun. Iets beleven wat je in een verder leven nooit zult meer meemaken hoort niet tot de categorie ramptoerist. Het is een verrijking waardoor je beter begrijpt hoe gewelddadig de natuur kan zijn. Het is ook de aanzet om de mensen op La Palma te steunen op financieel en moreel vlak. Dat is het uiteindelijk doel van een daguitstap naar La Palma.

Foto: Myriam Vandenbroucke

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VAN KUST TOT KUST

HET VOORJAAR CARNAVAL

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOUWPLANNEN

ZALIG GOLFEN

VIDEO VLINDERTUIN TENERIFE