Iedereen die Tenerife bezoekt wil de Teide wel eens van dichtbij bekijken en deze instelling maakt dat het op Las Cañadas zeer druk kan zijn. De hoogste regio van Tenerife wordt door een paar miljoen toeristen per jaar overspoeld die op zoek zijn naar een overweldigende natuur en imposante vergezichten.
Velen willen naar de top en nemen daarvoor de kabelbaan, weinigen gaan te voet naar boven. Te lastig, te moeilijk of is dit niet geweten bij het ruime publiek?

De gemakkelijkste manier, maar ook de duurste, is gebruik maken van de kabelbaan. De kabelbaan brengt je in minder dan tien minuten tot net onder de top van de Teide. Tot in La Rambleta op 3.555 meter hoogte en 163 meter verwijderd van het absolute hoogtepunt. Het basisstation is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, maar let op, vanaf 16.00 uur kun je niet meer omhoog. Vanaf dit uur brengen de gondels enkel nog mensen naar beneden.

De kabelbaan heeft een lengte van 2.482 meter en brengt een maximum van 35 passagiers per gondel aan 28,8 km naar boven. Het hoogteverschil bedraagt 1.185 meter en dat voel je in je oren.
Dat voel je ook aan het temperatuurverschil. Elke 180 meter die je stijgt koelt het 1 graad Celsius af, of met andere woorden, elke 1.000 meter wordt het ongeveer 6 graden kouder, als je niet in een meteorologische inversie terecht komt.
De toegang tot de top op 3.718 meter is echter niet langer toegankelijk zonder toelating, daarvoor moet je een vergunning aanvragen, een dagpasje, zeg maar. 

Op grotere hoogte is het klimaat anders dan in de kustgebieden. Wij spreken hier van de vijfde klimaatzone van Tenerife. Naast het wezenlijke verschil tussen noord en zuid en het winderig verschil tussen de oost- en de westkust is het microklimaat op deze hoogte anders dan eender waar op Tenerife. In de zomer kan de temperatuur hoog oplopen. ‘s Nachts daalt de thermometer gevoelig en in de wintermaanden worden minima van -8 tot -10 graden Celsius genoteerd. De gemiddelde maandtemperatuur bedraagt in januari 4 °C en 17 °C in augustus. 

Een goedkopere manier om boven te geraken is gebruik maken van de bestaande senderos of wandelpaden. Twee tracks brengen je tot in La Fontaleza, een ander voert naar El Pico Viejo. Ze staan alle drie in verbinding met elkaar, dus kun je ze makkelijk combineren. Belangrijke informatie over deze wandelpaden kun je beter vooraf opvragen in het Centro de Visitantes.

Het wandelpad van La Fontaleza brengt je naar de noordzijde van de vulkaanspits. Aanvankelijk is het pad behoorlijk steil maar na enkele kilometers wordt de tocht veel makkelijker. Het vergezicht bij aankomst is de geleverde inspanning meer dan waard. De Orotava-vallei, het Esperanzawoud en de Atlantische Oceaan liggen letterlijk aan je voeten.

Het wandelpad naar El Punto Viejo is minder steil en makkelijker begaanbaar. Het brengt je naar een punt boven de krater van La Montaña Chahorra, beter gekend als El Pico Viejo. In 1978 werd hier de laatste vulkaanuitbarsting van de Teide geregistreerd. Gedurende drie maanden stroomde uit deze 800 meter brede zijkrater, gelegen op 3.104 meter hoogte, een constante stroom van lava. Vanop het wandelpad zie je onder je dan ook een kilometer lange strook van zwarte verharde lava. Een stille getuige van deze gebeurtenis.
Bij aankomst op het uitzichtpunt heb je een prachtig vergezicht over de zuidelijke zijde van het eiland. Bij mooi weer zie je duidelijk de verschillende dorpjes, de toeristische gebieden en de luchthaven. Ook de eilanden La Gomera, El Hierro en La Palma zijn duidelijk te onderscheiden.

De derde mogelijkheid (volgens mij ook de mooiste) is de langste. Vanaf de voet van Montaña Blanca kun je naar La Rambleta en naar de Mirador La Fortaleza. De afstand bedraagt 8,3 km, je overwint 1.194 hoogtemeter en doet er ongeveer vijf uur over. Voor wie nog verder wil wandelen; deze sendero staat ook in verbinding met andere wandelpaden. Je kunt naadloos doorwandelen naar Montaña de los Tomillos, naar Montaña Rajada en naar Lomo Hurtado.

Wil je echt naar boven dan voorzie je best in warme kledij en vast schoeisel, ook in de zomer. Op grote hoogte zijn zon en licht veel sterker; zorg voor een goede zonnebril en zonnecrème. Neem steeds voldoende water met je mee en hou er rekening mee dat de grote hoogte niet bevorderlijk is voor mensen met hartproblemen. Door de ijle lucht word je ook sneller vermoeid. Wees daarom altijd voorzichtig en bereid je steeds goed voor op een dergelijk wandelavontuur.

Je kunt  ook om een andere reden naar boven. Wil je genieten van een ongelooflijke zonsondergang en daarna sterren zien of wil je een avontuurlijke rit met een buggy of een quad naar boven om daarna getuige te zijn van een wonderlijke sterrenhemel?
Alle mogelijkheden zijn aanwezig.