De termietenplaag op Tenerife blijft aanhouden. Na La Laguna en Tacoronte is nu ook Adeje aan de beurt. Dit alles vretend invasief beestje, dat voor het eerst in 2010 werd opgemerkt, moet en zal een halt worden toegeroepen, oppert het Canarische Ministerie van Ecologische Transitie, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning, die reeds in 2019 een project heeft opgestart voor de opsporing en de definitieve uitroeiing van termieten. Termieten (Isoptera) leven in grote groepen en vernietigen organisch materiaal
Om de termietenplaag in Adeje onder controle te houden installeert de dienst Natuurbeheer en -veiligheid, die resorteert onder de eilandregering, 300 lokaasjes met biocide in een groengebied van ongeveer 15.000 vierkante meter op de locatie waar een concentratie van ondergrondse termieten (Reticulitermes flavipes) werd waargenomen. Daarnaast zullen er een duizendtal 1.000 paaltjes worden geplaatst om de perimeter te bepalen. De uitbraak in Adeje zal met de dezelfde intensiteit worden aangepakt worden als in het noorden van Tenerife.
Kostprijs: twee miljoen euro
Er zullen kosten noch moeite bespaard worden om deze nieuwe uitbraak van termieten te stoppen. De ervaring heeft geleerd dat dit ongedierte moeilijk is uit te roeien. Daarom is de overheid onmiddellijk in actie gekomen om de jarenlange strijd verder te voeren. Gobierno (Canarische regering) en Cabildo (eilandregering van Tenerife) hebben reeds meer dan twee miljoen euro geïnvesteerd om de termietenplaag te stoppen en zullen niet nalaten om de financiële inspanningen nog te verhogen om deze plaag verder te bestrijden.
Namens de gemeenteraad van Adeje verklaarde Manuel Luis Méndez Martín, schepen/wethouder voor Ecologische Transitie dat de aanwezigheid onmiddellijk toen een grote kolonie werd ontdekt door gemeentepersoneel die in het park aan het werken waren. De bevoegde instanties van het Cabildo en de regering van de Canarische Eilanden werden ingelicht zodat onmiddellijk maatregelen konden worden genomen.
Kolonie is ouder dan vijf jaar
Hoe groot de getroffen oppervlakte is kan momenteel nog niet worden vastgesteld. De aanwezigheid van termieten bevindt zich binnen een stedelijk gebied, wat het risico van schade aan de natuur aanzienlijk vermindert, maar de mogelijke schade aan openbare en private eigendommen vergroot. Volgens de eerste schatting van deskundigen is de kolonie ouder dan vijf jaar. Alle interventieprotocollen voor de uitroeiing van de ondergrondse termieten zijn geactiveerd en diverse maatregelen zijn genomen om de verspreiding binnen de gemeente te voorkomen.
De eilandregering heeft op Tenerife al meer dan 500 termietenuitbraken bestreden waarvoor niet minder dan 8.192 lokazen met biocide werden gebruikt. In totaal zijn er 12.386 houten paaltjes geplaatst om de aanwezigheid van Reticulitermes flavipes te lokaliseren op ruim 20.000 controlepunten. Hiervoor werd een budget van ongeveer twee miljoen euro uitgetrokken.
Om een vroegtijdige opsporing en snelle interventie te kunnen uitvoeren worden de burgers gevraagd om elke mogelijke aanwezigheid te melden. Enkel op deze manier kan de termietenplaag een halt worden toegeroepen.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.