woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogNieuwsNA HET NOORDEN, NU OOK TERMIETEN IN ADEJE
spot_img

NA HET NOORDEN, NU OOK TERMIETEN IN ADEJE

De termietenplaag op Tenerife blijft aanhouden. Na La Laguna en Tacoronte is nu ook Adeje aan de beurt. Dit alles vretend invasief beestje, dat voor het eerst in 2010 werd opgemerkt, moet en zal een halt worden toegeroepen, oppert het Canarische Ministerie van Ecologische Transitie, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning, die reeds in 2019 een project heeft opgestart voor de opsporing en de definitieve uitroeiing van termieten. Termieten (Isoptera) leven in grote groepen en vernietigen organisch materiaal

Om de termietenplaag in Adeje onder controle te houden installeert de dienst Natuurbeheer en -veiligheid, die resorteert onder de eilandregering, 300 lokaasjes met biocide in een groengebied van ongeveer 15.000 vierkante meter op de locatie waar een concentratie van ondergrondse termieten (Reticulitermes flavipes) werd waargenomen. Daarnaast zullen er een duizendtal 1.000 paaltjes worden geplaatst om de perimeter te bepalen. De uitbraak in Adeje zal met de dezelfde intensiteit worden aangepakt worden als in het noorden van Tenerife.

Kostprijs: twee miljoen euro

Er zullen kosten noch moeite bespaard worden om deze nieuwe uitbraak van termieten te stoppen. De ervaring heeft geleerd dat dit ongedierte moeilijk is uit te roeien. Daarom is de overheid onmiddellijk in actie gekomen om de jarenlange strijd verder te voeren. Gobierno (Canarische regering) en Cabildo (eilandregering van Tenerife) hebben reeds meer dan twee miljoen euro geïnvesteerd om de termietenplaag te stoppen en zullen niet nalaten om de financiële inspanningen nog te verhogen om deze plaag verder te bestrijden.

Namens de gemeenteraad van Adeje verklaarde Manuel Luis Méndez Martín, schepen/wethouder voor Ecologische Transitie dat de aanwezigheid onmiddellijk toen een grote kolonie werd ontdekt door gemeentepersoneel die in het park aan het werken waren. De bevoegde instanties van het Cabildo en de regering van de Canarische Eilanden werden ingelicht zodat onmiddellijk maatregelen konden worden genomen.

Kolonie is ouder dan vijf jaar

Hoe groot de getroffen oppervlakte is kan momenteel nog niet worden vastgesteld. De aanwezigheid van termieten bevindt zich binnen een stedelijk gebied, wat het risico van schade aan de natuur aanzienlijk vermindert, maar de mogelijke schade aan openbare en private eigendommen vergroot. Volgens de eerste schatting van deskundigen is de kolonie ouder dan vijf jaar. Alle interventieprotocollen voor de uitroeiing van de ondergrondse termieten zijn geactiveerd en diverse maatregelen zijn genomen om de verspreiding binnen de gemeente te voorkomen.

De eilandregering heeft op Tenerife al meer dan 500 termietenuitbraken bestreden waarvoor niet minder dan 8.192 lokazen met biocide werden gebruikt. In totaal zijn er 12.386 houten paaltjes geplaatst om de aanwezigheid van Reticulitermes flavipes te lokaliseren op ruim 20.000 controlepunten. Hiervoor werd een budget van ongeveer twee miljoen euro uitgetrokken.

Om een vroegtijdige opsporing en snelle interventie te kunnen uitvoeren worden de burgers gevraagd om elke mogelijke aanwezigheid te melden. Enkel op deze manier kan de termietenplaag een halt worden toegeroepen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AFVAL OP TENERIFE

CANARIAN AIRWAYS

spot_img