donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsMUMMIE VAN TENERIFE
spot_img

MUMMIE VAN TENERIFE

Mummie van Tenerife is al decennialang voorwerp van discussie. Er is al heel veel te doen geweest om de mummie die 850 jaar geleden op Tenerife leefde terug te krijgen vanaf het Spaanse vasteland, waar de mummie een publiekstrekker is in Nationaal Archeologisch Museum in Madrid.

Het gebalsemde lichaam werd in 1763 aan koning Carlos III geschonken, die het in zijn natuurhistorische verzameling opnam en later langs tal van omwegen en andere privécollecties en musea uiteindelijk in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid te belanden.

Mummificatie

Ondanks ontelbare pogingen die sinds 1976 op de Canarische Eilanden zijn ondernomen om deze eilandbewoner terug te krijgen, met verzoeken via de Senaat en het Congres, is de langverwachte terugkeer nog geen feit. Tenerife wil zijn mummie graag terug hebben vanwege de grote historische waarde. Er zijn maar weinig complete en goed bewaard gebleven gemummificeerde overblijfselen van Guanches op Tenerife.

Mummificatie op de Canarische Eilanden tijdens de Guanche-periode bleef beperkt tot Tenerife. In 1933 werd de Guanche Necropolis van Uchova ontdekt in de gemeente San Miguel de Abona. Er wordt geschat dat ertussen 60 en 74 mummies lagen voordat de begraafplaats bijna volledig werd geplunderd.
Fysiek onderzoek van de Guanche-mummies van Tenerife wees uit dat ze vrij lang waren. Gemiddeld waren de mannen 1,70 m en de vrouwen 1,57 m lang. Ze waren ook over het algemeen robuust gebouwd.  De oudste gemummificeerde resten van de Canarische Eilanden dateren uit de 3e eeuw na Christus en werden gevonden op Tenerife.

Open dialoog

De mummie waarover het gaat werd eeuwen geleden in een grot tussen de gemeenten Güímar en Fasnia en verblijft sinds 1763 in Madrid verblijft. Ondanks vele pogingen die sinds 1976 op de Canarische Eilanden zijn ondernomen om deze eilandbewoner terug te krijgen, met verzoeken via de Senaat en het Congres, is de langverwachte terugkeer nog geen feit. Tenerife wil zijn mummie graag weer hebben vanwege de grote historische waarde. Tenerife heeft sinds 1976 tot zeven keer toe gevraagd om de Guanche-mummie van Madrid naar het eiland over te brengen.

Rosa Dávila, de president van het Cabildo van Tenerife, noemde de recente uitspraken van Isabel Izquierdo, de directeur van het Nationaal Archeologisch Museum (MAN), absoluut ongelukkig. Daarin sprak zij zich uit tegen de terugkeer van de Guanche-mummie naar het eiland. Wat we van de minister van Cultuur vragen, en daarmee ook van de directeur van het museum, is een open dialoog met het Cabildo en de regering van de Canarische Eilanden, zodat de mummie van Erques terug naar zijn thuisland kan worden overgebracht.

Geen garanties

De directeur van het MAN verklaarde afgelopen maandag dat de positie van het museum met betrekking tot de mogelijke teruggave van de mummie niet is veranderd ten opzichte van eerdere verzoeken en vroeg om respect voor de technische criteria van de instellingen en de goede praktijk voor het behoud van de stukken.

Hun behoudscriterium is naar de mening van Tenerfiaanse wetenschappers houdt geen steek. Er is voldoende ervaring in het Museum van Natuur en Archeologie (MUNA) op Tenerife. De transfer kan gemaakt worden onder volledige garanties en daarvoor willen de diverse Canarische overheden een dialoog tussen beide musea om criteria vast te stellen die verder gaan dan de eenzijdige van de directeur van het Madrileense museum.

Deze quote kan tellen. President Rosa Dávila stelt dat ze alles gaat doen wat in het vermogen ligt van de regering om de Guanche-mummie terug naar Tenerife te brengen. Dit is het thuisland van deze mummie en hij hoort hier te rusten. Dan kunnen we de replica in het MUNA vervangen door het enige echte exemplaar. De replica op Tenerife gelijkt voor honderd procent op de Guanche-mummie die is te zien is in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img