donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsMUMMIE KOMT NIET TERUG
spot_img

MUMMIE KOMT NIET TERUG

Na 40 jaar en zeven vruchteloze pogingen zijn de overheden en instellingen op Tenerife het vertrouwen helemaal verloren dat de Guanche-mummie, die eeuwen geleden werd gevonden in een grot aan de Barranco de Herques tussen de gemeenten Güímar en Fasnia en sinds 1763 in Madrid verblijft, naar Tenerife terugkeert. De mummie werd toen aan koning Carlos III geschonken.

Ondanks de talrijke pogingen die sinds 1976 door de Canarische overheden en instellingen zijn ondernomen om deze eilandbewoner terug te krijgen, is er geen goed nieuws. De verzoeken aan de Senaat en het Congres, zijn in negatieve zin beantwoord; de mummie keert niet terug naar haar thuishaven. Tenerife wou graag zijn mummie terugkrijgen vanwege de grote historische waarde. Er zijn maar weinig complete en goed bewaard gebleven gemummificeerde overblijfselen van Guanches.

Guanche-mummies

Vroeger hechtte men geen belang aan de historische waarde van mummies. Kinderen die schedels in grotten vonden, voetbalden ermee. In de 19e eeuw gooide men de resten van Guanches die men vond, achteloos in zee, vertelt Francisco García-Talavera, paleontoloog en voormalig conservator van de musea van de Cabildo de Tenerife. Daarom heeft het Museum van Natuur en Archeologie (MUNA) van Tenerife slechts 130 gemummificeerde overblijfselen, waarvan sommige onvolledig en niet één exemplaar is in zo’n goede staat als de mummie die in Madrid in het Nationaal Archeologisch Museum wordt tentoongesteld. Daarnaast neemt men aan dat er meer dan tien Guanche-mummies zijn verspreid over Europese musea en waarschijnlijk ook in privécollecties terug te vinden zijn. 

Replica

Gezien het belang van deze mummie en de onmogelijkheid haar naar Tenerife over te brengen werd er een replica gemaakt die amper te onderscheiden is van het origineel exemplaar. De dummy mummie wordt op Tenerife tentoongesteld in een nieuw onderkomen binnen het Museum voor Natuur en Archeologie (MUNA) dat in Santa Cruz is gelegen. De replica op Tenerife gelijkt voor honderd procent op de Guanche-mummie die is te zien is in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid.

Transport is schadelijk

De Canarische regering heeft hoop verloren op een definitieve terugkeer van de mummie, want voor het Madrileense museum is deze overleden Guanche een puike publiekstrekker. Sommige Canarische politici hebben daar begrip voor, eerder om hem uit te lenen, dan om hem weg te schenken. In Madrid vindt men dat de lange reis schadelijk zal zijn voor de mummie, wat op de Canarische Eilanden ten stelligste wordt tegengesproken. Met de kans op schade tijdens het transport zal het wel meevallen en in het archeologische museum in Santa Cruz beschikt men over de optimale omstandigheden om mummies in goede staat te bewaren.

Haar is wellicht fake

Het gaat om een 30- of 40-jarige man die meer dan 850 jaar geleden op Tenerife woonde. Zijn lichaam werd in 1763 aan koning Carlos III geschonken, die het in zijn natuurhistorische verzameling opnam om later, langs tal van omwegen en andere privécollecties en musea, uiteindelijk in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid te belanden. Tijdens al deze reisjes kwam de mummie in handen van Dr. Velasco, een arts, paleontoloog en taxidermist (preparateur), die hem een speciale behandeling gaf, waardoor de mummie beter geconserveerd kon worden. Het donkere krulhaar dat de Guanche heeft, is niet bij andere mummies te zien en wellicht later toegevoegd.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

GOEDE RESTAURANTS

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

PALM-MAR GROEIT

MUMMIE VAN TENERIFE

BUS OF TRAM

spot_img