vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsMONSTERFILES
spot_img

MONSTERFILES

Tenerife bezit een wagenpark van ruim 800.000 eenheden en vormt daarmee een van de regio’s met het hoogste percentage auto per inwoner en per vierkante kilometer in Europa, waardoor de mobiliteit en de duurzaamheid op het eiland in gevaar komen. 

Op de noordelijke snelweg, in de omgeving van Padre Anchieta (La Laguna), worden er tot 124.295 voertuigen per dag geteld en op de TF-1, ter hoogte van Los Cristianos (Arona), staat de teller op 97.305. Dit zijn twee snelweglocaties waar het grootst aantal voertuigen is geconcentreerd. Deze twee belangrijke verkeersaders brengen Tenerife hoog in de Europese lijst van het aantal voertuigen per inwoner en per vierkante kilometer. Dit publiceerden wij eerder het artikel 3.360 KILOMETER FILE waarin het fileprobleem wordt aangekaart.

Oorzaken

Een aantal factoren is verantwoordelijk voor dit gegeven waarvan duizenden automobilisten dagelijks het slachtoffer zijn: de versnippering van het eiland, met drie grote bevolkingscentra (grootstedelijk gebied, het noorden en het zuiden), het gebrek aan vooruitziendheid van de bestuurlijke overheden en de politieke gezaghebbers gedurende tientallen jaren en het bevorderen van de wegeninfrastructuur, mede door een diepgewortelde cultuur van de particulier autobezit. 

Daarbij komt dat nog een wagenpark van meer dan 800.000 voertuigen op een eiland van 2.034 vierkante kilometer (waarvan de helft natuurgebied) en waar een miljoen mensen wonen neerkomt op 821 voertuigen per 1.000 inwoners. Dit is ruim boven het Spaanse gemiddelde. Een ander belangrijk feit is dat 45% van het wagenpark van alle eilanden samen, enkel op Tenerife rondrijdt.

Auto populair

Uit de informatie van de Technische Wegendienst van het Cabildo, die op het hele eiland is ingezet, blijkt dat de gemiddelde dagelijkse verkeersintensiteit op de twee snelwegen is toegenomen, met een dichtheid die al gelijk is aan die van 2019, het jaar vóór de pandemie.

Uit officiële gegevens blijkt dat het gebied van Padre Anchieta op een vrijdag 124.295 voertuigen gedurende 24 uur over de vloer krijgt. Maar in het zuiden is de situatie niet veel beter. Naast de 97.305 auto’s die gemiddeld elke vrijdag worden geteld op de TF-1 in de gemeente Arona, waar slechts twee rijstroken zijn in beide richtingen, worden de files met de dag langer en strekken ze zich verder uit over verschillende gemeenten. In Fañabé (Adeje) en ter hoogte van de luchthaven Sur (Granadilla de Abona) passeren er dagelijks meer dan 80.000 voertuigen.

Grote boosdoener is dat drie op de vier verplaatsingen in het zuiden van het eiland – de belangrijkste toeristische trekpleister van Tenerife – met de auto worden afgelegd, wat de files verergert en meer vervuiling veroorzaakt. Geschat wordt dat 5% van het totale verkeersvolume bestaat uit vrachtwagens.

Stress en vervuiling

In het jaarverslag van de Technische Dienst Wegen en Landschap van het Cabildo wordt benadrukt dat de hoge verkeersdichtheid een directe invloed heeft op de kwaliteit van het gedrag van de bestuurder. Snelheidsveranderingen, stoppen, aanzetten, schakelen en een verhoogde attentie werken erg belastend op elke chauffeur.

Het directoraat-generaal Verkeer waarschuwt voor de gevolgen van stress achter het stuur, omdat het de rijvaardigheid aantast en dus het risico op ongevallen verhoogt. Bovendien zijn de lange files een bron van vervuiling omdat ze de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer verveelvoudigen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

WIJ ZIJN DE PINEUT

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img