dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesMONSTER OP LAS TERESITAS
SEB LEESON LEGAL GROUP

MONSTER OP LAS TERESITAS

Niet alles wat blinkt is goud. Onder deze noemer zouden wij het goudgele strand van Playa Las Teresitas en de directe omgeving kunnen plaatsen. Het gaat het strand vlakbij San Andrés niet voor de wind. Tal van zaken maken het gebied niet meer zo aantrekkelijk als het eruitziet. Bouwovertredingen, het niet naleven van de wetgeving, nachtlawaai, vandalisme en tot overmaat van ramp het wegspoelen van het zand, zijn factoren die niet bevorderlijk zijn voor een goede naam en faam van het ‘mooiste’ strand van Tenerife.

Laat mij duidelijk zijn: het strand heeft nog niets van haar charmes verloren, enkel de randinfrastructuur scoort slechte ogen.

Het begon reeds bij de bouw van een parkeergarage dat voor een deel op het strand stond. In de Ley de Costas zijn de afstanden bepaald hoever een gebouw moet staan van de vloedlijn. En net deze afstand is het onderwerp van discussie en oorzaak van gerechtelijke procedures. De bouw van het nieuwe parkeercomplex kreeg meteen de naam mamotretro opgeplakt. Het bouwskelet staat zowat op het halve strand en als dusdanig te dicht bij het water. Ook een aanklacht omtrent de inplanting werd ingediend door een aantal actiegroepen; 400 m² zou zijn gebouwd in waardevol en beschermd natuurgebied.
Drie ex-raadsleden en drie ambtenaren uit Santa Cruz werden in beschuldiging gesteld omdat zij onrechtmatig een afwijking hebben toegepast waarbij de afstand van 400 meter werd veranderd in 50 meter. Burgemeester José Manuel Bermúdez heeft op zijn beurt een klachtprocedure opgestart voor het gedeelte wat onrechtmatig in beschermd gebied is opgetrokken.
Juridisch getouwtrek, schandaalpraktijk, corruptie, incompetentie, dwaling, relevante criminaliteit en nog veel meer beschuldigingen worden geuit aan het adres van verantwoordelijke politici en dito ambtenaren van deze bouwrealisatie.

Als je een parkeergarage bouwt op een gedeelte van het strand en dat strand spoelt ook nog eens weg, dan heb je een dubbel probleem. Kunstmatig aangelegde zandstranden in Tenerife ontzanden en daarom moet de regering op zoek naar oplossingen. Deze natuurlijke malaise wordt veroorzaakt door meteorologische omstandigheden zoals de mar de fondo of zeedeining die door stormachtige winden worden teweeggebracht. Grotere golven rollen verder over het strand en bij het terugvloeien wordt steeds een kleine hoeveelheid zand vanop het strand ontvoerd. Het opgespoten en aangevoerde zand spoelt terug in zee. Iedereen beseft dat een strand zonder zand geen strand is en daarvoor moeten zware budgettaire maatregelen getroffen worden.

Daarenboven ontstond er een probleem in de omgeving van de kiosken. Een aantal uitbaters behartigden meer dan gemotiveerd hun zaak en kleurden aldus buiten de lijnen. Overdag kwamen de strandtoeristen langs, ‘s avonds en ‘s nachts verzamelden er massa’s jongeren rond de kioskenlocatie. Harde muziek knalde door de inderhaast opgestelde gepowerde luidsprekers en op deze manier ontstond er een altijd terugkerende party. Luide en opzwepende muziek magnetiseerde het uitgangsleven ter plaatse en van overdadig drankgebruik kwam er overdadig nachtlawaai. Dan moest de overheid ingrijpen en een aantal kiosken werden gesanctioneerd. Dit gebeurde reeds een jaar geleden.

Blijkbaar hebben de strafmaatregelen in het verleden geen orde op zaken gesteld. De geschiedenis herhaalt zich en daardoor is de gemeentelijke dienst voor Ruimtelijke Ordening van Santa Cruz genoodzaakt om actie te ondernemen. Tal van clandestiene activiteiten die geregistreerd werden binnen de entiteit van de negen kiosken kunnen niet langer door de vingers gezien worden. Daarom zoekt het bevoegde directoraat-generaal momenteel naar oplossingen om de overtredende concessionarissen te sanctioneren. Voor een goed begrip: de overheid zal de kiosken niet verwijderen, er zullen enkel maatregelen genomen worden om de clandestiene activiteiten te bestraffen.
Eén uitbating ontsnapt aan de sancties. Het ijsjeskraam, dat er reeds staat vanaf 1995, is steeds haar concessieverplichtingen nagekomen en staat niet op de zwarte lijst die de hoofdstedelijke regio hanteert. 
IJsjes eten kun je zonder harde muziek, ijsjes eten doe je best in een rustig kader. En dat hebben deze uitbaters best begrepen.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

ZWEMBADGENOEGENS

TENERIFE IK KOM ERAAN

- Reclame -

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP