zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsMONDMASKERS BINNEN GROTENDEELS AFGESCHAFT

MONDMASKERS BINNEN GROTENDEELS AFGESCHAFT

Het Real Decreto, het Koninklijk Besluit 286/2022 van 19 april tot wijziging van het verplichte gebruik van mondmaskers tijdens de gezondheidscrisis die door het SARS-CoV-2-virus werd veroorzaakt, is gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad/Staatscourant Buletín Oficial del Estado, afgekort tot BOE. De verschijningsdatum 20 april 2022 is ook de dag waarop de nieuwe wet wordt toegepast.

Daarin lezen wij de wijziging van de gevallen waarin het verplicht gebruik van mond- en neusmaskers tijdens de coronapandemie. De verplichting tot het dragen van mond- en neusmaskers die tot nu toe geregeld was in Koninklijk Besluit 115/2022, van 8 februari wordt aangepast aan de nieuwe situatie waarbij hoofdzakelijk rekening werd gehouden met het aantal besmettingen en de bezettingsgraad in de ziekenhuizen.

Context

De ontwikkeling van de COVID-19-pandemie maakt het mogelijk om wijzigingen aan te brengen in de strategieën ter bestrijding ervan. De belangrijkste wijziging is de afschaffing van de verplichting tot het dragen van een beschermend mond- en neusmasker en de uitzonderingen daarop. Dit kadert in de algemene pandemische ontwikkeling en een laag risiconiveau voor het grootste deel van het Spaanse grondgebied. 42 van de 52 provincies zijn beland in alarmniveau een, 8 provincies staan in alarmniveau twee en twee provincies staan niet meer in een of andere alarmsituatie.

De context die wordt geschetst in het decreet maakt het mogelijk een aantal maatregelen aan te passen ter bestrijding van de virusoverdracht. Het decreet, ook wet genoemd, wijzigt de gevallen waarin het gebruik van maskers in binnenruimten verplicht is en stelt de gebieden vast waar het gebruik van maskers verplicht zal blijven.

Aanbevelingen

Voor alle personen met een verhoogde vatbaarheid voor COVID-19-infectie wordt echter aanbevolen een masker te blijven dragen in elke situatie waarin er langdurig contact is met personen op een afstand van minder dan 1,5 meter. Daarom wordt een verantwoord gebruik van maskers aanbevolen in besloten openbare ruimten waar mensen passeren of langere tijd verblijven. Ook bij grote evenementen wordt een verantwoord gebruik van maskers aanbevolen. In de familiale omgeving en bij privébijeenkomsten of -feesten wordt een verantwoord gebruik aanbevolen, afhankelijk van de kwetsbaarheid van de deelnemers. 

In de werkomgeving is het gebruik van gezichtsmaskers niet verplicht. Verantwoordelijken binnen de bedrijven kunnen, overeenkomstig de desbetreffende risicobeoordeling van de werkplek, bepalen welke passende preventiemaatregelen op de werkplek of op bepaalde delen van de werkplek moeten worden genomen. Zo kunnen horecabedrijven de werknemers verplichten om de mondmaskers op de werkvloer te dragen.

Verplichtingen

In de wet wordt beschreven wie en waar verplicht een mondmasker moet worden opgezet.

1. Personen van zes jaar en ouder zijn verplicht een masker te dragen in de volgende gevallen:
a) In gezondheidscentra, -diensten en -inrichtingen door werknemers, bezoekers en patiënten, met uitzondering van personen die op een afzonderlijke kamer verblijven.
b) In sociale centra, alle werknemers en bezoekers wanneer zij zich in gemeenschappelijke ruimten bevinden.
c) Gedurende het vervoer in het lucht, per spoor of kabelbaan, per bus en taxi. In de besloten ruimten van schepen waar het niet mogelijk is een afstand van 1,5 meter aan te houden, behalve in hutten, wanneer deze worden gedeeld door groepen samenwonenden.

2. De verplichting in deze gevallen vervalt in de volgende gevallen:
a) personen die lijden aan een ziekte of ademhalingsmoeilijkheden die door het gebruik van het masker kunnen worden verergerd of die, door een handicap of afhankelijkheid, niet zelfstandig het masker kunnen opzetten en afnemen.
b) Ingeval het gebruik van het masker wegens de aard van de werkzaamheden onverenigbaar is, overeenkomstig de aanwijzingen van de gezondheidsautoriteiten.

Uitvoerbaarheid

Dit Koninklijk Besluit wordt uitgevaardigd uit hoofde van artikel 149.1.16.a van de Spaanse Grondwet, dat de Staat bevoegdheid verleent op het gebied van de algemene grondslagen en coördinatie van de gezondheidszorg.

Dit koninklijk besluit is opgemaakt in Madrid op 19 april 2022 en treedt in werking op de dag van de publicatie in het BOE. (Op 20 april 2020 red.)

Wie het Real Decreto wil lezen kan dat HIER.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERKEERSTOREN VERDWIJNT

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN

VIA ANNEMIE