dinsdag, juni 28, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsMONDMASKERPLICHT WORDT AFGESCHAFT

MONDMASKERPLICHT WORDT AFGESCHAFT

Op 19 april, de dag na de paasvakantie, wordt in Spanje de verplichting van het dragen van een mond- en neusmasker in binnenruimten afgeschaft. Het gebruik ervan zal alleen verplicht blijven op het openbaar vervoer en in de gezondheidscentra.
De Spaanse Minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, heeft de autonome regio’s voorgesteld de mondmaskers in openbare binnenruimtes af te schaffen op 19 april, de dag waarop de ministerraad deze maatregel naar alle verwachting zal goedkeuren. De maatregel kan dan op 20 april in voege treden. 

Bevrijdende datum

De datum om de maskerplicht in Spanje af te schaffen, werd door de politieke overheid eerst op 13 april gezet, maar de aanbevelingen van de deskundigen waren duidelijk. Dergelijke beslissing maak je niet middenin een toeristisch hoogseizoen, dit is te verwarrend. Daarmee kwam een einde aan de speculatie of de beslissing vóór, gedurende of na de feestdagen zou worden genomen. Nu is de kogel door de kerk.

De verplichting om mondmaskers te dragen in publieke binnenruimten is een van de laatste maatregelen die van kracht bleef na twee jaar COVID-19-pandemie. Het vernietigen van deze maatregel was dan ook een van de meest gevraagde verzoeken van de afgelopen weken. De Spaanse regio’s zijn het erover eens dat er snel een datum moest worden vastgesteld voor het einde van deze verplichting. 

Uitzonderingen

Dit is niet het einde van alle verplichtingen, er blijven uitzonderingen geldig. Het gebruik ervan zal verplicht blijven in ziekenhuizen en op het openbaar vervoer. Voor een aantal sectoren overweegt het departement Volksgezondheid de beslissing aan de bedrijven over te laten. Vermoedelijk gaat het hier onder meer over vliegtuigmaatschappijen die zelf over de maatregel mogen beslissen.

Degenen die in een ziekenhuis worden opgenomen, moeten de maatregel ook in de gemeenschappelijke ruimten van ziekenhuizen handhaven. In verpleeghuizen zal het, vanwege hun kwetsbaarheid, verplicht zijn voor zowel personeel als bezoekers.

Het openbaar vervoer is een andere uitzondering. Omdat het moeilijk is een afstand van anderhalve meter tussen mensen aan te houden, zal het gebruik ervan verplicht blijven.

De regering laat de beslissing om een mond- en neusmasker te dragen over aan de individuele beoordeling, vooral in winkels of bij massa-evenementen of wanneer er kwetsbare mensen bij betrokken zijn. In scholen wordt de verplichting afgeschaft, alhoewel leerkrachten met aandoeningen worden geadviseerd om een mondmasker op te zetten.

SpTH

Op woensdag 6 april 2022 werd het decreet gepubliceerd in de Boletín Oficial del Estado (BOE) – het Spaanse Staatsblad/Staatcourant.
Op dit ogenblik zijn wij de tekst aan het nalezen. Er verschijnt binnenkort een artikel waarin wij meer uitleg zullen geven in verband met het gezondheidsformulier Spain Travel Health, die moet ingevuld worden vooraleer voet te zetten op Spaanse bodem.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAKENBLOEDBOOM

TEN BEL