donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogGastronomieMOJO EN GOFIO

MOJO EN GOFIO

Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat mediterrane voeding zeer gezond is, zelfs een van gezondste is van de wereld. Bovendien is deze lokale gastronomie er een met een enorme rijkdom en variatie. Geografisch liggen de Canarische eilanden niet zozeer in ‘mediterraan’ gebied, maar cultuur-gastronomisch komt een deel van producten en ingrediënten uit dit gebied. Meng deze culinaire cultuur met invloedrijke West-Afrikaans keukeneigenschappen en je bekomt iets heel apart.

De Canarische keuken is niet zo uitgebreid, maar het heeft een aantal specifieke streekgerechten -en producten, dranken en bereidingen die lekker zijn. Bovendien zal het Atlantische karakter van de Canarische keuken, met veel knoflook en olijfolie, veel mensen aanspreken en je leert er de Canarische cultuur beter door kennen.

Gofio is een met molenstenen gemalen meel van granen en is een essentieel onderdeel van het Canarische voedsel. Het wordt ook gebruikt als bindmiddel (maïzena) voor soepen en sauzen.
Gofio is een oerproduct die door de Guanchen uit noodzaak (lees: uit honger) gemaakt werd met de toen beschikbare granen, gerst, tarwe en varenwortel die rijk waren aan vitaminen, vezels, eiwitten en mineralen. Dit werd dan voor velen het basisvoedsel dat gegeten werd met vis of vlees.

Mojo is een smaakmaker, die als saus wordt geserveerd bij de aardappeltjes, bij de gofio en bij heel veel visbereidingen. Het is ‘het’ gastronomisch handelsmerk van de Canarische Archipel, samen met de papas arrugadas en de beste vis ter wereld, de vieja.
Mojosauzen worden ook gedegusteerd met stokbrood. Kortom deze salsas passen bijna bij alles, en vooral, ze zijn lekker en zitten boordevol vitaminen.
Daarenboven bestaan er verschillende soorten zoals de mojo picón (pikante versie), mojo de cilantro (koriander) en mojo de perejil (peterselie).
Zoals je op duizend manieren paella kunt maken of sangria kunt brouwen is ook dit Canarisch gerecht er een dat je op veel verschillende manieren kunt bereiden met invloeden uit verschillende landen en continenten.
De Canarische mojos worden sedert mensenheugenis gemaakt. Op verschillende manieren, zoals je ook sangría kunt samenstellen.

Mediterraan? Ja, maar dan wel 1.500 kilometer meer naar het zuidwesten …!

Hoe je zelf mojo de cilantro – mojo op basis van koriander – klaarmaakt kun je hier zien.

Hoe je zelf mojo de cilantro – mojo op basis van koriander – klaarmaakt kun je hier zien.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

CARRERA POR LA VIDA

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES