dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsMOGELIJKS VEEL REGEN OP KOMST

MOGELIJKS VEEL REGEN OP KOMST

Het was lang stil op de Atlantische Oceaan. De meeste orkanen worden normaal gevormd vanaf juni en blijven komen zolang de oceaan voldoende is opgewarmd, tot eind november. In de periode van augustus tot oktober ontwikkelen zich de meeste tropische stormen die dan, al dan niet, verder groeien tot orkanen. Pas in de tweede helft van september is het orkaanseizoen uit de startblokken geschoten en worden er opnieuw depressies de oceaan opgestuwd die zich voeden met de energie die vrijkomt van latente warmte. Dan pas ontwikkelen ze zich verder tot tropische storm en in een volgend stadium, tot een orkaan.

Orkanen ontstaan meestal aan de Afrikaanse westkust, daar waar het oceaanwater minstens 27 graden Celsius bedraagt, en verplaatsen zich dan in westnoordwestelijke richting de Caraïben, Cuba, Florida en verder over het Amerikaanse vasteland, terwijl ze zich voeden met de warmte en het vocht dat de oceaan vrijgeeft.

Stormdepressie

Twee volwassen orkanen (Fiona en Gaston), drie in volle ontwikkeling (1-2-3) en een stormdepressie in wording in de kustgebieden van Senegal tot helemaal in Liberia (X) sieren de Atlantische Oceaan (zie afbeelding bovenaan). Enkel deze laatste interesseert ons. Wat zich ontwikkelt is nog niet eens een (tropische) storm, laat staan een cycloon of orkaan, of hoe je het ook wilt noemen. Deze depressie heeft genoeg potentieel heeft om in intensiteit te blijven toenemen en trekt langs de Afrikaanse kust in noordelijke richting. Als deze trend zich doorzet dan zullen we het voelen op de Canarische Eilanden, dit weekend.

50% kans

Bij het naderen van deze depressie en afhankelijk van welke vorm en grootte deze aanneemt, zal zich dat de komende dagen laten voelen in de vorm van neerslag en harde wind. We moeten ervan uitgaan dat er 50% kans is dat deze tropische golf in de komende dagen een tropische cycloon wordt en dat deze stormdepressie, gezien zijn voorspelde traject, waarschijnlijk minder gevaarlijk wordt dan zijn soortgenoten die volgroeid de andere kant van de oceaan bereiken.

De weersverwachtingen zijn moeilijk in te schatten, en daarom is het bijzonder moeilijk op voorhand te zeggen hoe, waar en in welke vorm deze zich zal aandienen op de Canarische archipel. Tropische systemen zijn moeilijk in te schatten en het traject dat ze afleggen is onderhevig aan tal van factoren en onzekerheden. Toch is er een tendens (zie afbeeldingen onderaan).

Warm oceaanwater is de trigger

Juan Jesús González Alemán, doctor in de natuurkunde en meteoroloog bij Aemet, schreef op Twitter dat het grootste deel van de onzekerheid ligt in de intensivering, van zodra deze zich vormt en naar het noorden trekt. Een gunstig atmosferisch milieu en zeewatertemperaturen tot 25 graden Celsius ten zuiden van de Canarische Eilanden lijken een ideale voedingsbodem te zijn voor tropische stormen.

Dergelijke warme wateren staan bekend als een geduchte brandstof voor deze natuurverschijnselen. Indien de tropische cycloon zich vormt, is het meest waarschijnlijke scenario dat de Canarische Eilanden niet direct zullen getroffen worden doordat het overvloedige vocht van de cycloon in wisselwerking staat met een tropische trog (uitloper van een depressie of lagedrukgebied).

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KIEZEN OF DELEN

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

BAGAGEKOSTEN

WIJNEN UIT TENERIFE