Als amateur-meteoroloog heb ik een tijdlang dagelijks voor Tenerife het weerbericht geschreven en gepubliceerd op een aantal Nederlandstalige fora die Tenerife als centraal thema hadden aangestipt.
Een moeilijke, bijna onmogelijke opdracht was het, om in één weerbericht het weer te beschrijven voor het complete eiland. Hoe kleiner de oppervlakte, hoe moeilijker het is om het aankomende weer te bekijken, te ontleden en te transponeren.
Daarenboven zijn er nog eens 5 klimaatzones op het amper 2.000 km² grote eiland die elk op zich, op hetzelfde moment een ander weertype kunnen bevatten. Bovendien heeft de vorm van het eiland een aflopende as van noordoost naar zuidwest en is het daarom heel moeilijk om een oosten en zuiden te definiëren die ook in het geografische oosten en zuiden zouden moeten liggen.
Strikt genomen volgen we de kompasroos of het magnetische noorden en dan zijn de noord- en westkust perfect afgelijnd in het noorden en het westen. Een oostkust bestaat in deze optie helemaal niet omdat deze oplopend is van zuidwest naar noordoost. Van een zuidkust spreken we al helemaal niet want deze kust is fysiek niet aanwezig.
Wat een gekke vorm heeft dit eiland. Het doet in ieder geval beter dan La Gomera en Gran Canaria want dat zijn ronde eilanden en aan een cirkel is geen rechte kant te bespeuren en daarom kun je er ook geen duidelijke geografische kuststroken definiëren. Ze liggen in het zuiden, maar het is geen zuidkust. Ze liggen in het noorden maar voldoen niet om als noordkust aangesproken te worden. Begrijp je?
Als we deze geografisch gelegen kusten buiten beschouwing laten kunnen we overstappen naar het volgende probleem. De klimaatzones. Deze classificatie wordt niet door officiële meteo-organen gebruikt omdat het reeds moeilijk genoeg is om het weer te voorspellen voor kleinere oppervlaktes zonder deze nog eens verder op te delen.
Het weer verschilt van locatie tot locatie; dat merken wij het hele jaar door. We weten dat er een vijftal onduidelijk afgelijnde weer- of klimaatzones op het eiland bestaan. Twee ervan ken je alvast; het verschil tussen noord en zuid dat zich vooral kenmerkt in temperatuur en vochtigheid. West en oost onderscheiden zich ook, niet zozeer in de uren zonneschijn maar wel door de wind en vooral in de hevigheid ervan. Met een constante noordoostpassaat waait het bestendig over de oostkust terwijl er amper wind staat aan de westkust.
Een vijfde microklimaat strekt zich uit in het hooggebergte en genereert er een bergklimaat, maar dat wist je al!
Om het weer te voorspellen – wij spreken altijd over een weersverwachting – moet je eerst en vooral het klimaat uit de brongebieden bekijken. Je kijkt naar satellietbeelden, je bestudeert numerieke GFS-modellen, je kijkt naar de gegevens die door duizenden weerstations worden verzameld en dan stapel je al deze kaarten op elkaar in je grijze massa en probeer je er in één keer doorheen te kijken. Dat is de synoptische kaart die je voor jezelf maakt en daar haal je de uiteindelijke gegevens, nodig om het komende weer aan te stippen.
Niet mijn computer maar ikzelf probeer alle gegevens te interpreteren om uiteindelijk tot een eigen verdict te komen.
Bij elk weerbericht die ik schreef waar enig wolkje, wat wind of een druppel vocht bij te pas kwam werd de draak met mij gestoken. Het wolkje hing net voor de zon, de wind zorgde voor overlast in de haartooi of die ene druppel regen kon voor opmerkelijke citaten zorgen met een gemeenschappelijke noemer. Het was altijd mijn schuld.
Te veel toeristen begrijpen de taal niet van de berichtenmaker en interpreteren wat ze lezen als een regelrechte projectie van het weerbericht op de plaats waar ze zich bevinden. Alles wat afwijkt van deze situatie beschouwen ze als verkeerd en misleidend.
Wanneer het weerbeeld eens wat minder glanst moet je dit ook kunnen aanvaarden, hoe jammer een verloren zonnedag ook is. Het leven staat niet stil en dan doe je toch iets anders dan futloos in de zon te gaan liggen!
Een aantal mensen aanvaardde dit negatieve weerbeeld onder het mom dat het dan goed is voor de natuur. Bij anderen was ík precies de oorzaak van dat minder goede weer, en bij nog anderen had ik het mis omdat zij toevallig in een overgangszone verbleven. Dan pas kreeg ik er goed van langs.

Het hek was helemaal van de dam wanneer er een paar onnozele anarchisten begonnen te zwaaien met het weerbericht die zij hadden gedownload van een of andere weercomputer. En wie mij kent weet dat ik allergisch ben voor apps die het weer ‘voorspellen’, dan pas stijgen mijn lichaamstemperatuur en dito druk.
Weerapplicaties zijn dingen die niet zouden mogen bestaan. Ze werden in het leven geroepen om mensen te bedriegen. En weet je wat deze applicaties zo ongeloofwaardig maken? Je kunt voor tien miljoen verschillende locaties op deze aardbol het weerbericht raadplegen en zelfs tot veertien dagen ver. Larie en vooral, belachelijk misleidend. Dat kun je HIER lezen.
Ik doe de waarneming liever zelf, maar dan kan ik dat maar goed doen voor één locatie.
Op deze manier zijn er reeds twee weerspreuken ontstaan die enkel op Tenerife toepasselijk zijn. Oost bloost, West niet best en Depressie boven de Azoren brengt wind rond onze oren, maar dat kan een weerapp niet weten.

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.