zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsMOBILITEITSPROBLEMEN OPLOSSEN DOE JE ZO
spot_img

MOBILITEITSPROBLEMEN OPLOSSEN DOE JE ZO

Met ruim 890.000 geregistreerde voertuigen en een 1.550 kilometer lang wegennet is het eiland niet klaar voor een vlotte mobiliteit. Als we gemiddeld vier meter nemen als lengte van een voertuig en we zetten deze, bumper aan bumper, na elkaar krijgen we een file van 3.360 kilometer. Dit is de afstand van Brussel tot het zuiden van het Suezkanaal.  

De oorzaken van deze congestieve toestand zijn divers. Tenerife kampt met mobiliteitsproblemen als gevolg van een groeiende bevolking en stijgende toeristische activiteiten, vooral in de drukke steden en toeristische gebieden. Het beperkte wegennetwerk op het eiland kan de groeiende vraag naar mobiliteit niet efficiënt verwerken, terwijl het openbaar vervoer een onvoldoende krijgt door een onvolledige dekking en frequente vertragingen. Niet onbelangrijk is het gebrek aan parkeerplaatsen en de hoge parkeertarieven die het de automobilisten moeilijk maakt om hun vierwieler te plaatsen, vooral in gebieden waar veel mensen wonen.

Oplossingen

De nieuwe presidente van de eilandregering – Cabildo de Tenerife – Rosa Dávila geeft dit eikel punt aangestipt om snel en kordaat aan te pakken. Ze nam de koe bij de horens en hield reeds een bijeenkomst met 60 vertegenwoordigers van entiteiten, overheden, instanties en beroepsgroepen om een werkgroep op te richten die oplossingen moeten vinden om het probleem op korte, middellange en lange termijn uit de weg te ruimen.

Impact

De vergadering was gevuld met deelnemers uit economische en sociale sectoren, met afgevaardigden uit beroepsverenigingen, experts en technici inzake wegen en verkeer, bollebozen van de Universiteit van La Laguna (ULL), de Confederatie van Transportondernemingen, de Confederatie van Ondernemingen van Tenerife en het Directoraat-Generaal van Verkeer. Iedereen was het erover eens dat de uitdaging enorm groot is om het verkeer weer aan het rijden te krijgen.
Alle aanwezigen maken deel uit van de oplossing en hebben de uitdaging aanvaard om de files en verkeersopstoppingen op Tenerife een halt toe te roepen. De dagelijkse monsterfiles hebben niet alleen een directe impact op de gezondheid en de strijd tegen klimaatverandering, maar heeft ook een directe impact op de economie en het economisch concurrentievermogen van Tenerife.

Consensus

Lope Afonso, de vicepresident, wees erop dat het mobiliteitsprobleem iedereen in gelijke mate raakt, ongeacht hun economische capaciteit, ongeacht de sector waarin ze werken, zelfs als ze werkloos zijn. Het raakt iedereen, waar ze ook wonen, en daarom moet de werkgroep oplossingen zoeken die vanuit de invalshoek die bij het eiland passen. Bovendien staat het territoriale evenwicht van het eiland en de productiecapaciteit om welzijn te genereren op het spel.

Er zal gezocht worden naar een consensus met de nationale regering en zelfs met de Europese overheid. De dialoog tussen werkgevers en vakbonden moet worden versterkt en telewerken moet worden aangemoedigd om het verkeer in conflictueuze gebieden te dempen. Er zal gezocht moeten worden naar intermodale formules om auto’s buiten grootstedelijke gebieden te houden om het parkeerprobleem op te lossen en naar formules die het vervoer van zes miljoen toeristen compatibel maken met duurzame mobiliteit. 

Maatregelen op korte termijn

Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Misschien moet er gezocht worden naar een systeem dat selectief voertuigen de weg laat oprijden door beurtelings wagens met even of oneven nummerplaten tot het verkeer toe te laten. De maatregelen op korte termijn kunnen snel genomen worden door bijvoorbeeld een spreiding van de werkuren. 

Deze keer gaat het over een mobiliteitsplan en praten we niet alleen over diagnoses en problemen, maar ook een heel pakket aan oplossingen die in de tijd en in economische termen moeten worden georganiseerd. Op de korte termijn moeten de maatregelen eenvoudig zijn en moet het openbaar vervoer een prominente rol spelen. Op langere termijn zou de implementatie van een tramnetwerk in het zuiden een sterk middel zijn om de huidige verkeersproblemen op te lossen.

Wij hebben het verkeersprobleem reeds beschrijven en becommentarieerd in onze artikels MONSTERFILES en 3.360 KILOMETER FILE.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img