zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsMINIMUMLONEN OP TENERIFE
spot_img

MINIMUMLONEN OP TENERIFE

Minimumlonen op Tenerife is veelal een onderwerp van gesprek, niet alleen tussen de residenten, maar ook tussen toeristen. Tenerife en bij uitbreiding de Canarische Eilanden staan bekend om het aangename klimaat. Maar wat toeristen en overwinteraars aantrekt, naast het idyllische leven onder de Spaanse zon, is de voor hen, betaalbare levenskost in vergelijking met hun Europees thuisland. Dit maakt Tenerife niet alleen een populaire vakantiebestemming, maar ook een aantrekkelijke plek voor iedereen die zijn vakantie doorbrengt op de eilanden in deze subtropische locatie en op zoek is naar een hoge levenskwaliteit aan een verminderde prijs.

Het minimumloon in Spanje, en dus ook op Tenerife, is tot op vandaag vastgesteld op 1.080 euro bruto per maand, uitbetaald over 14 betalingen. Dit zijn twaalf maandelijkse betalingen en twee extra uitkeringen, wat gebruikelijk is in Spanje​​.

De verhoging van het interprofessioneel minimumloon met 5% wordt van kracht op woensdag 7 februari 2024. Het gaat van 1.080 euro naar 1.134 euro bruto per maand, wat neerkomt op een stijging van 54 euro per maand voor de 14 uitkeringen of een loonsverhoging van 756 euro per jaar.

Deze verhoging zal volgens de vakbonden Confederación Sindical de Comisiones Obreras (CCOO) en Unión General de Trabajadoras y Trabajadores (UGT) vooral van toepassing zijn op de primaire sector. Vooral vrouwen en jongeren onder de 25 jaar is de categorie die van deze loonsverhoging zullen genieten.
Volgens de CCOO treft deze verhoging ongeveer 21% van de beroepsbevolking, de UGT beweert dat slechts 13% van de Canarische actieve bevolking ervan zal profiteren. Hoewel de percentages verschillen, zijn beide vakbonden het over één ding eens: deze verandering is een verbetering.

De verhoging van de minimumlonen op Tenerife draagt bij aan het verkleinen van de territoriale loonkloof, waardoor de regio dichter bij het gemiddelde loon van Spanje komt. We mogen niet vergeten dat de Canarische Eilanden de regio is in Spanje met de laagste lonen.
Ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt verminderd en werknemers onder de 25 jaar zullen er wel bij varen.

De economische sectoren die niet onder deze loonaanpassing vallen zijn landbouw en veeteelt omdat de loontabellen van deze sectoren eerder werden onderhandeld in een interprofessioneel akkoord en daarna werden aangepast. Bovendien valt de dienstensector, zowel de handel als de horeca, uit de loonstijgingen omdat de meeste salarissen in deze sector hoger zijn dan het minimumloon.

De UGT heeft verklaard dat de stijging van het minimumloon meer dan gerechtvaardigd is. Ondanks deze verhoging zijn ze nog steeds niet tevreden met het huidige bedrag. Ze begrijpen dat het loon jaarlijks moet worden aangepast, zoals dat gebeurt met de lonen van de ambtenaren en zoals het Europees Sociaal Handvest dit ook aanbeveelt.

Voor de CCOO is de verhoging van het minimumloon perfect verenigbaar gebleken met de toename van de werkgelegenheid en de economische groei. Daarmee wordt de trend van economische bezuinigingen in de context van de crisis doorbroken en een betere verdeling van rijkdom bevordert. Dat resulteert dan weer in een grotere consumptiecapaciteit van lagere inkomens en een grotere economische dynamiek.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img