vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeetjesMINDER GELOVIGEN OP TENERIFE
spot_img

MINDER GELOVIGEN OP TENERIFE

Minder gelovigen op Tenerife waarvan een daling van ruim dertig procent is waargenomen gedurende bijna twee decennia is een opmerkelijk verschijnsel in het zo katholieke Tenerife.
Maar eerst een eufemisme uit de wereld helpen. Op Tenerife heeft niemand ooit gehoord van paasklokken en nog minder van paaseieren die door deze vliegende bengels worden uitgeworpen. Ook de paashaas laat zich hier niet zien, en Sinterklaas, die nochtans uit Spanje komt is er onbemind. Om maar te zeggen dat tradities en culturen overal ter wereld verschillen en dat wij ons op een eiland, en bij uitbreiding, op een archipel, moeten aanpassen aan de lokale gebruiken en herdenkingen.

De Goede Week is en blijft een moment waarop gelovigen een intenser contact hebben met God. Er is echter een ommekeer. Recente cijfers voor de Canarische Eilanden laten een nieuw panorama zien waarin er steeds minder katholieken hun geloof belijden. De tijd waarin iedereen katholiek en/of gelovig was, is voorbij. 

Minder katholieken

Uit een regionale barometer van 2005 bleek dat 86,4% van de Canarische eilandbewoners katholiek was. In 2023, verklaart 54,9% van de Canarische bevolking, zowel praktiserende als niet-praktiserende gelovigen, katholiek te zijn. Daarbij nemen de niet-kerkgangers 35,8% voor hun rekening. Bovendien lezen we in een enquête van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) dat 40,1% van de Canariërs niet-gelovig is. Dat resulteert in minder gelovigen op Tenerife.

Maar er is meer dat de aandacht trekt. Iedereen op Tenerife blijkt gedurende de Semana Santa een reden te hebben om het huis te verlaten om zich te begeven naar een ontspannend oord. Veelal is dat familiebezoek, maar ook trips naar andere bestemmingen. Het campertoerisme scoort hoge ogen en het verkeer komt op veel plaatsen vast te zitten.

Met de ferry

In een eerder gepubliceerd artikel SEMANA SANTA BETEKENT VOLKSVERHUIZING schreven wij dat het volledige eiland in beweging wordt gezet vanaf woensdag vóór, tot en met de zondag van Pasen. De wens om van een paar dagen vakantie te genieten is in alle lagen van de bevolking groot en voor weinigen is het herdenken van het lijdensverhaal van Christus het echte doel. 

Het verlangen naar een paar vrije dagen is zo groot dat de toeristische sector op de Canarische Eilanden elk jaar goede bezettingscijfers kan voorleggen. Uitzondering daarop waren de coronajaren ’20 en ’21. Eilandbewoners reizen graag tussen de eilanden. Fred Olsen heeft 602 overtochten gepland en verwacht 120.000 passagiers, een cijfer vergelijkbaar met 2022 maar net iets minder dan in 2019.

Volle bak

Volgens de Spaanse vereniging voor plattelandstoerisme (Asetur) heeft de drang om met Pasen van een paar dagen rust te genieten, de bezetting van de accommodaties voor plattelandstoerisme nieuw leven ingeblazen. De hausse bij het plattelandstoerisme was al merkbaar tijdens de coronapandemie en de quarantainemaatregelen die daarmee gepaard gingen. Door het reisverbod zocht de Canarische bevolking naar alternatieven. Het turismo rural bleek dé oplossing te zijn. 

De logiesverstrekkende bedrijven die bij Ashotel zijn aangesloten, hadden halverwege de voorbije week een boekingspercentage van 79,20% genoteerd. Volgens een interne enquête bedraagt de gemiddelde paasbezetting met Pasen 79,31%. Dit is een fractie minder dan gemiddelde bezetting voor de paasperiode in 2019, het referentiejaar vóór de pandemie. Uiteraard zullen de lastminuteboekingen de bezettingsgraad nog verhogen.

Vluchten

De drukste dagen op de luchthavens zijn de zaterdagen 30 maart en 6 april. Meer dan 1.400 vluchten komen er op de eilanden aan. Op 30 maart zijn er 1.251 aankomende vluchten en op 7 april zijn er 1.276 departures gepland. 
De maatschappij die het meest aantal vluchten aan haar vliegactiviteiten heeft toegevoegd is Binter Airlines. De lokale vliegtuigmaatschappij voorziet in de paasweek ruim 200 vluchten meer dan normaal. De maatschappij geeft aan dat de vliegroutes met Lanzarote, Fuerteventura en La Palma de populairste zijn.

Op de eilanden

Op de overige eilanden van de westelijke Canarische provincie liggen de boekingen op La Palma op 73,17%, een zeer vergelijkbaar percentage met het onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd (76%) en vorig jaar voor dezelfde periode (75,69%). 
La Gomera presteert positief, met boekingen voor de populaire vakantieweek die al 80,27% bedragen, iets minder dan twee procent dan dezelfde periode in 2019 (82%), maar twee procenten boven de prognose voor 2022 (78%).
El Hierro ten slotte heeft momenteel 80,7% boekingen genoteerd, wat ruim vier procent lager is dan Pasen 2019 (85%) en zeven procent lager dan vorig jaar (87%).

Wat het ook moge zijn; het verkeer en de totale mobiliteit is danig in de knoop geraakt dat het een kluwen is om uit de files te blijven en een godsgeschenk is om een parkeerplaatsje te vinden. Dat heeft niets te maken met minder gelovigen op Tenerife.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img